|
||||||
![]() |
|
Posts in de categorie « software»:
mei
29
2012
Infogr.amschapGesignaleerd: Infogr.am, een site/service waar men op eenvoudig click- en typverzoek heuse infografieken kan ineensteken. Je weet wel, infographics, die dingen die je overal ziet op het web op de plaatsen waar vroeger al eens een argument of een begrijpelijk stuk journalistiek stonden. Maar die er wel cool uitzien, en zelfs met weinig inhoud toch een gans artikel schijnen, en inzicht lijken te verschaffen (maar dat zelden doen), en 30 tot 40 keer meer gezien en geshared en gepinterested en geherpost worden dan gewone tekst. En die dus vooral wegens dat laatste nog altijd welig tieren. Dat wordt dus wel wat, die infogr.am. Denk ik wel. Ge doet maar, maar weet dat goeie infographics maken een kunst, of toch zeker een talent, en wellicht ook een wetenschap is. Veel meer dan een tool. Gerelateerd: Tips voor het maken van goede infographics.
apr
10
2012
StijlloosDit is geen stylus. Sterker nog – en in tegenstelling tot de pijp van Magritte – het lijkt er ook helemaal niet op. Maar het is er wel mee getekend. Want dat is wel wijs dus, op een iPad werken met zo’n aanraakstift. Tekent toch heel wat makkelijker en natuurlijker dan met de gestrekte wijsvinger. En ik denk dat iedereen die al met de app Paper 53 gewerkt heeft – een aanrader – zich al snel zo’n stylus gewenst heeft. Wel het gevoel dat ik nog niet de perfecte stylus gevonden heb. Voor brede stroken is de Wacom Bamboo die ik kocht prima. Een plezier om mee te tekenen. Ligt ook bijzonder prettig en zeker in de hand, en uitgevoerd in zeer duurzaam materiaal. Maar om te schrijven zou iets met een preciezere punt toch welkom zijn. Door de brede en zachte punt heb je er een beetje het raden waar precies je lijn gaat starten. De andere stylus die veel aangeraden wordt (de Cosmonaut), op dat gebied ook niet beter. En – nog een nadeel – bij gebruik met de iPad is dat natuurlijk snel zoek. Anders dan met een tablet op je bureau – gebruik ik thuis en op het werk al 10 jaar, maar in al die tijd nog nooit een pen kwijtgeraakt – is deze stylus altijd ribbedebie. Omdat je hem meeneemt in de zetel, en dan weer naar de bureautafel, en dan weer in de rugzak, of de broekzak, en elke keer dat je wil tekenen die stylus dus ook op al die plaatsen kan zijn achtergebleven. Maar toch, nog niet zo slecht gekozen, blijkbaar. Volgens The Verge (waar komt die site vandaan, tot voor een week nog nooit van gehoord, nu online al niet meer aan te ontsnappen?) komt de Wacom Bamboo uit een vergelijkende test als beste all-round stylus. Er zijn er echter die beter zijn voor schrijven (de Adonit Jot Pro), en ook die een oplossing voor dat kwijtraken hebben (met metaal, zodat ze aan de nieuwere magnetische iPad plakken, of met een koordje dat in de hoofdtelefoonplug kan). En voor de prijs, dat ook, want de Wacom Bamboo blijkt ook wel de duurste uit het rijtje. Nu dromen van een app die de gameplay van drawsomething (een soort pictionary voor op de iPhone) brengt naar de iPad, en dan combineert met de pennestreken en tekeninstrumenten van Paper én de ideale stylus. En dan nog een beetje tekentalent, dat zou ook nog handig zijn, want anders blijft het met de beste stylus toch nog stijlloos.
mrt
31
2012
Vierkant miserieWeet ge wat miserie is? Foursquare in Twitter. In het algemeen. Ondanks dat de laatste foursquare-checkin die het vermelden op een Twitter-timeline waard was al dateert van 24 april 1995, toen ene Jratzinger2384 Mayor werd van The Vatican, gaat iedere nitwit met een smartphone toch lustig verder te doen of elke voet die hij buitenshuis verzet het inchecken én mededelen waard is. Is het interessant, te weten dat u in de Delhaize incheckt? Is het boeiend, te weten dat u de “Mayor” van een koffiebar geworden bent? Is het wetenswaard, te weten dat u zich ophoudt ter hoogte van de flitspaal E17 Kortrijk-Gent in De Pinte (De Pinte, Vlaams Gewest). Eh. Neen dus. Voor reizen of wat specialer gelegenheden (I’m at de bevallingskamer van het UZ, I’m at de Trouwzaal van het Gemeentehuis, I just became the Mayor of HotMarijke) mag u van mij gerust uitzonderingen maken, maar in het algemeen zou Twitter toch gebaat zijn met de algemene regel “If it’s on foursquare, keep it there“. Afijn, dat was de toestand tot voor kort. Want dat was nog maar een deel van de miserie. Toen ontdekte het symapthieke Oostvlaamse stadje Gent Foursquare, en gingen de remmen helemaal los. Eerst was er dat 4sqcities gedoe. Een uitnodiging van Foursquare aan zijn gebruikers om interessante lijsten te maken, en de steden met de interessantste lijsten te belonen met een “badge”. Bezoekers die dan op minstens 5 van dingen van zo’n stad inchecken, kunnen dan een citybadge verdienen. Check in op de Kortrijksesteenweg, het Glazen Straatje en een uitzuipcafé naar keuze en u verdient de badge “I did Ghent“, zoiets. Die oproep viel in Gent niet in dovemansoren. En dus werd Twitter eerst een paar weken volgeplempt met oproepen om lijsten te vervolledigen, daarna oproepen om de lijsten en masse te volgen, en dan … euforie … met het verlossende nieuws dat Gent uitverkoren was door Foursquare. Er komt een Gent-badge. Uitroepteken! Maar nog was men niet geleerd, in Gent. Want daar kwam men op de proppen met Ghendetta. Een soort spel waarop ge u aanmeldt met foursquare, ingedeeld wordt in een van de vijf “clans” (Wolves, Hawks, Panthers, Snakes & Schlemielen) en dan “gebied kunt veroveren” door in vijandig gebied in te gaan checken en alles. Megaspannend, allemaal. En reden genoeg dus om daar de godganse dag over te twitteren. “SCHLEMIELEN ARE FOREVER bitches #ghendetta”, dat soort tweets. Met de backlash wacht men tot er ook in Antwerpen of godbeware de provincie iets gelijkaardigs van de grond komt. Gij zult tegenwerpen: eenieder tweet zoals hij gebekt is. En als ge het niet leuk vindt is er de unfollow knop. Muuter. Of en vooral filters (alhoewel, Tweetdeck, de twittercliënt die ik bovenhaal bij teveel noise, is momenteel offline gehaald). Dat zou ne keer “wijs” zijn in meer dan de Gentse betekenis. En al de rest dus miserie. Viervierkantig.
mrt
9
2012
iPhoto op de iPad 1Deze week voorgesteld, de iPad 3. Maar daar is al genoeg reclame voor gemaakt. En ik hoef er geen. ’t Is te zeggen, er werd geen argument gegeven, woensdag, dat mij over de streep van de Apple winkel zou kunnen trekken. Een beter scherm en hoge resolutie: geweldig. Sneller ook: fijn. Fototoestel: don’t need one on the iPad. 4G: in België de eerste tijd toch nog niet te krijgen. Alhoewel. Bij nader inzien bleek er bij de aankondigingen toch een overtuigend argument pro nieuwe iPad te zijn: iPhoto voor iOS.
Dat ik dus prompt wilde installeren. Maar niet kon. Want deze nagelnieuwe fotobeheer-app is voorbehouden voor de nieuwe generatie toestellen:
Huilen! Want zo een iPhone heb ik wel, maar dat is helaas een iets te klein scherm om aan fotobewerking te doen. Die app vraagt om het grote scherm van de iPad. Ware daar niet het internet. Dat toch al snel uitgevogeld had dat je iPhoto voor iOS toch ook op een oudere iPhone of op de iPad van de eerste generatie kan installeren. Niet moeilijk, bovendien: 1. Koop iPhoto voor iOS via Itunes (dus niet op de iPad – want daar verschijnt het niet in de store – maar in iTunes op de Mac of PC) 2. Sluit iTunes, en installeer de Iphone Configuration Utitlity (download voor Mac, download voor PC) 2. Open die toepassing. Kies in de linkerkolom “Programma’s”, en daarna links bovenaan de knop “Voeg toe”. 3. Navigeer naar Muziek > iTunes > Mobile Applications, kies daar iPhoto 1.0.ipa. Even geduld oefenen na “open”. 4. Sluit je iPad aan via kabeltje. Kies in de linkerkolom van de iPhone Configuration Utility je iPad, en dan bovenaan de tab “Programma’s”. 5. Navigeer in het lijstje naar de i van iPhoto. Je zal zien dat daar, anders dan bij al de andere programma’s in de lijst, een knop “installeer” staat. Doen maar, en klaar, na een paar minuten staat iPhoto op de iPad (je vindt het icoon achteraan). Al het bovenstaande werkt ook voor iMovie, trouwens. Simpel eigenlijk. En het werkt. En het werkt een beetje slecht. Behalve een paar eigenaardigheden die eigen zijn aan het programma (probeer bvb. eens het tilt shift effect toe te passen op een foto. Veel zoekgeluk) zijn er op de oude iPad toch ook wel regelmatig crashes. Apple heeft de app ofwel redelijk terecht van de oudere iOS-toestellen afgehouden of heeft die zo geprogrammeerd dat oudere toestel-eigenaars een extra reden hebben om te upgraden. Want het werkt bijna helemaal, en had dus met een kleine programmeerinspanning waarschijnlijk ook wel betrouwbaarder op de 1ste generatie iPad kunnen werken. Maar voor de rest doet het dus zoals geadverteerd. Beamen tussen iPhone en iPad. Brushes. Effectjes. Albums. Sharen naar twitter, Flickr, en the lot. Al een journal in elkaar gestoken, zelfs, met de foto’s van een lekker etentje gisteren. Snapseed (tot nu toe mijn favoriete fotobewerkingsprogramma op de iPhone en iPad) gaat hier heel wat minder gebruikt worden. En mijn “oude” iPad dus nog een hele tijd langer.
jan
11
2012
Storify voor WordPressAls test van Storify eens een willekeurig verhaal genomen (mijn VDAB-baas die ervoor pleit om de Vlaamse topambtenaren een loonsinlevering te laten doen), om te zien hoe de nagelnieuwe Storify-plugin voor WordPress eigenlijk functioneert. Hoe wordt dat weergegeven? Hoe ziet zoiets uit in de RSS of bij verdeling via bvb. Facebook of Google+? Kan ik de story nadien updaten, en welke gevolgen heeft dat voor de blogpost en de RSS …? Questions. Questions. update:
http://storify.com/houbi/storify ∞ Restart the computer?Vader, wat deed gij, in uw tijd, al die tijd achter uw computer? Dit jongen, dit. Lezen: ∞ Restart the computer?
okt
5
2011
The 4S is strong in that oneIk zat erop te wachten, op 4 oktober, want ik ben “in de markt” voor een opvolger voor mijn 3 1/2 jaar oude iPhone 3G. Hij kan nog een tijdje mee, maar hwat drie jaar geleden snel leek, lijkt nu sloom. De iPad of iPhone 4 om eens vast te hebben zoveel vlotter en sneller dat het bijwijlen frustreert. Ik heb het gevolgd, gedeeld in de aanvankelijke teleurstelling: veel cijfers, enkele dingen die backfromthepast in plaats van backfromthefuture lijken (Cards!, klokken voor de iPod Nano!), geen nieuwe vorm, geen niet-aangekondigde verrassingen uit de zak van Tim Cook. En al goed gelachen met Siri-grappen (Siri, Y U no iPhone5?) Maar ik heb het daarna eens rustig bekeken, gelezen, en eens nagedacht. En ik ben al over de streep: ik koop er gewoon een, als de iPhone 4S na 28 oktober ook in België beschikbaar komt. May the 4S be with me. Niet voor Siri dus, want daarover ben ik sceptisch. Zolang autocorrect op tekst nog niet eens geweldig werkt, denk ik dat stemherkenning alleen maar voor nog meer misverstanden gaat zorgen. Al zeker als ge dat al joggend – hijg – gaat – hijg – willen gebruiken: Wel voor IOS5 in combinatie met iCloud, want als dat allemaal een beetje werkt als geadverteerd, is dat een geweldige verbetering ten opzichte van het huidige. En voor de camera, want dat lijkt ook een straffe verbetering. En voor de chip, natuurlijk, want dat maakt al een wereld van verschil tussen de iPhone 3G die ik heb en elke iPhone 4 die ik heb mogen vasthouden. En deze is dus nog beter. En al die Android phones dan? Misschien is de iPhone 4S hardwarematig geen reuzesprong die Apple weer voorsprong geeft op de concurrentie (Samsung Galaxy SII?), maar een smartphone is natuurlijk is ook een ecosysteem (alle gekochte apps in het verleden), en mijn ervaringen met Android tot nu toe waren echt niet van die aard om mij naar die (dark) Side over te halen.
jun
26
2011
Een maand met de Xperia PlayDat ik dat fijn vond, zo’n smartphone een maand te mogen uittesten, behalve:
Is de Sony Ericsson Xperia Play dan een slecht toestel? Nee, dat is het niet, want:
Meest teleurstellende aspect van de XPeria Play is nog zijn unieke feature, die waar ik het meest naar had uitgekeken: de ingebouwde en open te schuiven Playstation console, want:
En dan de Android- vs iOS-experience nog:
Goed geprobeerd, Sony Ericsson. Interessante poging om de Sony (playstation) en de Ericsson (gsm) te combineren. Maar – in the end – niet helemaal geslaagd, dus. Related: How would you change Sony Ericssons Xperia Play” op Engadget.
apr
27
2011
Location gateIk maak mij zorgen. Want mijn iPhone houdt bij waar ik was. Al in ’t lang en ’t breed bediscussieerd en al een item in het journaal geweest en ontkend door Steve Jobs en goed voor een partijtje vingerwijzen naar Android en wat meer. Maar ik maak mij daar nu toch zorgen over. Want ik heb dat tooltje natuurlijk eens gedownload. En het spoor van mijn iPhone eens bekeken. En de omzwervingen van “Dirk Houbrechts’s iPhone” zien er zo uit: En nu maak ik mij dus zorgen, dat ik het binnenkort ga kunnen gaan uitleggen. “Waarom ik nooit thuis ben?“, bijvoorbeeld. Want het stikt van de waarnemingen van mijn iPhone in Gent (waar ik al eens kom, toegegeven), en Brussel (waar ik al eens werk, toegegeven), en alles daartussen. Maar onder de as tussen die twee plaatsen, op de plaats waar ik ingeschreven sta bij de bevolking en mijn kinderen en mijn lief wonen, daaronder blijft akelig leeg. En “of ik soms een maîtresse heb zitten in Kortrijk of Brugge?“. Want ik heb (schoon)familie in Turnhout en Genk en Gierle en Retie, waar mijn iPhone al eens gezien wordt, maar blijkbaar kom ik ook vaak Kortrijk en Brugge dus. En als mijn vriendin dat onder ogen krijgt, ga ik met een goeie verklaring mogen afkomen. Eens opzoeken ook, met een bang hartje, of er in Aarschot, of Luik of Mons of La Louvière of Wanze op de tijdstippen dat ik daar dus blijkbaar was, geen wrede moorden zijn gebeurd. Want blijkbaar ben ik daar al gesignaleerd, zelfs al kan ik het mij met de beste wil van de wereld niet herinneren. En dan nog al die plaatsen waar ik van verteld heb dat ik er ben geweest, maar waarvan mijn iPhone-log het carrément weigert met data te ondersteunen. Antwerpen, de Zee (Oostende, de Panne, De Haan …) Mechelen, Herentals, Friesland … Afijn, mijn iPhone weet dus waar ik geweest ben, maar hij weet blijkbaar meer, en minder, dan ik. Politiestaat en Big Brother en nowhere to hide en every move you make, OK, maar dan wel een beetje een JUISTE politiestaat, toch? —- UPDATE — Mijn woorden waren hier nog niet koud, of daar kwam eindelijk de officiële mededeling van Apple over Location Gate. Het bestand waarover de controverse ontstond is dus een cache van locaties van wifi-netwerken en gsm-masten waar de iphone langskwam – in het geval van gsm-masten zelfs ver uit de buurt van de eigenlijke locatie. Dat die cache meer dan een jaar aan data bevat blijkt “een bug” die gaat rechtgezet worden.
apr
11
2011
Adobe for rentGroot is het genoegen dat we voortaan Adobe Systems Incorporated uit het Amerikaanse San Jose, California, niet enkel meer blij kunnen maken met een gigantische hap uit de spaarrekening voor het aankopen van hun software, maar er nu ook voor kunnen kiezen om maandelijks een gat in onze zichtrekening te delven door dezelfde software te huren.
Adobe Master Collection Suite CS 5.5, nederlandse versie:
Hmm, wat zou ik eens doen deze maand? Zou ik de gebruikelijke maandelijkse schijf van mijn hypotheekrente betalen, of zou ik een maandje extra toegang tot Adobe Web Premium Suite betalen? Choices, choices. Weet je wat, doe maar die Adobe Web Premium Suite, de bank wacht wel. Leningaflossingen dienen toch maar voor die schandalige bonussen, en pixels zijn sowieso schoner dan bakstenen. Of niet? Want na bijvoorbeeld een jaar of 2 huren, heb ik 155 x 12 x 2 = 3720 euro op de bankrekening van Adobe Systems Incorporated gestort . En heb ik niks. Of niks meer, want zodra je stopt met betalen stopt ook de toegang tot de software. Huurkoop is duurkoop, zegt de volkswijsheid, maar dan heb je tenminste nog iets aan het eind. Creatieve dieven zijn het, daar bij Adobe. Neem ook eens die regionale verschillen. Waar wacht u nog op? Van to rent naar torrent, ’t is maar een letter verschil. |
![]() |