nov 26 2012

Mehdia

Een beetje de tel kwijt, maar ik ben (mede) via m’n blog voor de verandering nog eens op reis geweest deze maand. Persreis naar Oostenrijk, Club-Med-vakantie in Marrakech, autotestrit in Portugal, concert in Parijs … het is al een bijzonder jaar op dat vlak geweest. But keep ‘em vooral coming 😉 

Nu heb ik een week in Mehdia gezeten. Een kuststadje in Marokko, net buiten Kenitra, dat op zijn beurt weer een soort voorstad is – een hele grote dan – van de hoofdstad Rabat.
Als fotograaf dan nog wel. Want dit was een reis met een doel: foto’s maken van de interieurs, gebouwen en de bezienswaardigheden in de buurt van een paar appartementen. Ze (de familie Van Zandijcke) is voor hun verhuur-appartementen daar immers een website aan het maken, en wilde goed fotomateriaal van wat ze hun gasten te bieden hebben. In ruil voor de reis, kost en inwoon. Goeie deal voor beide kanten.

Een greep dan maar uit de foto’s die ik maakte. De appartementen in kwestie, Résidence Sadeq, 12 appartementen en eentje voor de conciërge, een zeer gezellige en bovendien wreed lekker kokende Fatima:

Residences Sadeq / Mehdia

Nu was Mehdia/Mediyah/Mehdya nogal slaperig en gezapig, enkel in de maanden juli en augustus barst het kuststadje uit zijn voegen: veel Marokkanen vluchten er dan naartoe voor de hitte van het binnenland, en ook voor “terugkeer-marokkanen” is Mehdia in de zomer een populair plaatsje (mijn advies, blijf er dan weg, ga in sept/okt of april/juni):

Strand / Mehdya / Marokko _DSC0635

Deze coastal town (that they didn’t forget to put down, maar wel voorlopig vergaten helemaal af te maken) ligt aan de monding van een rivier:

Monding rivier / Mehdia, Marokko Monding rivier / Mehdia, Marokko

Met daarin ook een vissershaven. Zeer indrukwekkend als de boten terugkomen met een wolk van meeuwen in het zog:

De visservloot keert terug

Het heeft ook een zéér lang en breed fijn zandstrand. Even buiten het dorp geen bewoning of volk meer in zicht. Twee nadelen aan het strand: de zee is hier een oceaan – zeer wild en met een verraderlijke onderstroom, het is daardoor dan weer wel zeer surfbaar – en het kan zeker in de buurt van het dorp een opkuisbeurt (of drie) gebruiken.

Panorama / Strand Mehdia, Marokko

Aan de achterkant van het dorp ligt een groot meer, een natuurreservaat Sidi Boughaba, met voer voor vogelliefhebbers:

Nationaal Park / Meer Sidi Boughaba / Mehdya / Kenitra / Marokko Nationaal Park Sidi Boughaba / Mehdya / Kenitra / Marokko

Naast de pier is de grootste overige bezienswaardigheid en flaneeruitstapje van Mehdia de Kasbah (een versterkte burcht):

Kasbah / Medhia, Kenitra / Marokko

Vlakbij ligt Kenitra, voor alle inkopen: er zijn twee grote warenhuizen à la Carrefour, maar uiteraard ook een centrum vol winkeltjes. Niet echt een souq à la Marrekech, Kenitra is geen oude stad.

Groentemarkt / Kenitra / Marokko Groentemarkt / Kenitra / Marokko

Ook in Kenitra: als je even naar boven kijkt, bijna op elke lantaarnpaal een ooievaarsnest, ’s avonds ooievaar incluis. En als je naar beneden kijkt zie je vast een kat.

Ooievaars in Kenitra Poesje in de Soekh / Kenitra / Marokko

Eén grote uitstap maar gemaakt in de wijdere omgeving gemaakt wel, naar Rabat. Veel monumenten, met tombes van Marokkaanse koningen:

Rabat / Paardenwachters Rabat / Mausoleum

En een heerlijke wandeling door de soeks. Want dit was zoveel leuker dan Marrakech, waar je om de vijf meter wordt aangeklampt. Hier bijna geen toerist te zien, geen “ali baba”, en bovendien had ik er drie (half)-Marokkaanse gidsen voor het pingelwerk. Charmant volk, hier met zicht op Salé, want Rabat blijkt iets te zijn als Budapest, boven de rivier Salè, onder de rivier Rabat.

Rabat / Straatje Mijn gidsen in Rabat

De enige minpunten van de reis waren dat er niet veel momenten van open hemel waren (Wel nog warm tot zeer warm – 20 tot 28 graden en ’s nachts nauwelijks kouder dan dat.dus ik heb toch in de oceaan gezwommen, dat spreekt) en dat er echt wel veel appartementen, met veel kamers, met veel hoeken, met véél foto’s, met vééél nabewerking waren.

Goed gegeten, goed geslapen, de zon gezien, en mij eens een weekje voluit met m’n fotomateriaal kunnen uitleven, privé chauffeur, foto-assistentes… 
Wat wil een mens nog meer? Meer! Meer!, dat wil een mens dan 😉

  • Wat een mooie foto’s, ik kan er naar blijven kijken! 🙂

  • Geweldige post! Bedankt voor al je lieve woorden. Ze (= de familie Van Zandijcke) bedankt je hartelijk voor al je moeite en we zijn heel blij dat je van je reisje hebt kunnen genieten!

    Vele groetjes!
    P.S. sorry voor het late antwoord!


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...