mei 8 2008

Van stiefschoondochters en schoonkleinzoons

Verwarring op kantoor. Juridische tekst moest vertaald naar begrijpbaar nederlands. Gementioned werd “ook schoonkleinzoons en schoonkleindochters, stiefkleinzoons en stiefkleindochters kunnen van deze uitzondering gebruik maken“. Weet er iemand soms wat dat is, werd gevraagd…

Stiefschoondochter, schoonkleindochter, schoonkleinzoon en the likes geven op google echter bedroevend weinig resultaten, en al helemaal geen uitleg. justfuckinggoogleit.com, my ass.

Allerlei speculaties volgden. Als je schoonmoeder een nieuw kleinkind krijgt, is dat dan jouw schoonkleinkind? Exotische Familiebanden in tweede en derde graad, nieuw samengestelde gezinnen, betovergrootvaders, schoongrootvaders, stiefkinderen en andere samenleefverbanden volgden de revue.

Een poging tot vertaling naar het engels “grandchild in-law” bracht gelukkig een verklaring:

A step-grandchild is one which a grandparent ‘acquires’ through a child’s new relationship. One’s son marries someone who already has children, for example – these children are one’s step-grandchildren.
A grandchild-in-law is the spouse of one’s grandchild (if I married my boyfriend, he would be my grandmother’s grandson-in-law).

Collectieve AHA. Was’t zo simpel. Jazeker. Je schoonkleindochter is gewoon het meisje dat trouwde met je kleinzoon. En een stiefkleinkind is een kleinkind dat je aan de familietafel uitnodigt omdat je eigen kind het als stiefkind krijgt.

Blijft nog wel de verwarring als je met een West-Vlaming aan de praat geraakt. Als die begint over zijn “stiefschoondochter”, doelt hij dan op het burgerlijk aanhangsel van zijn kleinkind, of heeft hij dan een “stief scône dochtere” in de aanbieding?

Nog geen reacties tot nu toe. Reageer zelf...

Jouw reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...