jun 2 2008

De weelde van een bloemenwei

Tuinieren. Soms is het stress (gras moet gemaaid, heggen geschoren, moestuinen bewerkt, borders gewied, klimplanten getemd …). En soms is het gelukkig makkelijk.
Hoe meer je probeert de natuur in jouw idee van een propere tuin te dwingen, hoe meer werk je er zal moeten insteken. En hoe meer je de natuur “zijn ding” laat doen, hoe makkelijker. En de resultaten zijn er daarom niet minder om.

Vooraleer ik het bordje “zonder is gezonder”-tuin laat aanrukken, wil ik deze stelling aantonen met onze bloemenwei.
Een stuk grond tussen de schapenwei en het pad naar ons bos. 3 jaar geleden omgeploegd en platgelegd bij de (her)aanleg van het gazon, maar daarna niet ingezaaid met gras. Wel met papavers om het eerste jaar wat kleur te krijgen, en daarna aan de natuur gelaten (met 1 zeisbeurt in het najaar).

Van ver ziet dat er zo uit. Een beetje wild gras met margrieten in, zou je denken. Mwah.

De bloemenwei

Tot je er langs loopt, en eens goed in kijkt. Een weelde aan bloemen. Soorten in overvloed, “onkruid” dat bewijst dat onkruid niet bestaat. Zoemend van het leven.
Ik vind het prachtig. En ik ken de helft van de namen niet, van die dingen. En u?

20080531-_DSC1898
Iets wit en elegants
20080531-_DSC1889
En gele paraplu’s
Duizendblad / Achillea millefolium
Duizendblad
Witte en rode klaver (Trifolium pratense)
En witte en rode klaver
wikke - Vicia sativa
Wikke
Ringelwikke - Vicia hirsuta - Fabaceae
En ringelwikke
Boterbloem - ranunculus
En boterbloemen
Akkervergeet-me-nietje -Myosotis arvensis
En iets dat lijkt op vergeet-me-nietjes
20080530-_DSC1833
En nog iets geels
20080530-_DSC1868
En iets minuscuuls, paars. Lijkt op geraniums.
20080530-_DSC1864
En veldzuring
Echte Koekoeksbloem / Silene flos-cuculi
En de “echte koekoeksbloem”
Bosandoorn / Stachys sylvatica
En bosandoorn
20080530-_DSC1869
en nog iets hoog opgeschoten
Gras
En inderdaad, ook gras…
Margrieten - Leucanthemum vulgare - Asteraceae
…en margrieten

En als ik er volgende maand doorwandel, dan is die bloemenprairie weer helemaal anders. Dan hebben er zich weer andere dingen naar boven gewerkt.

Je kan uitgekiende zadenmengsels kopen voor het aanleggen van zo’n bloemenweide (zeker aan te raden zijn die van ecologische plantenwinkel EcoFlora uit Halle), maar uiteindelijk kost dat veel geld voor iets dat er ook zonder dat inzaaien spontaan komt.
En dat is dan tenminste één stukje van de tuin dat niet te veel werk vergt. Eenmaal per jaar maaien (zie bij eigenwijze tuinier Bart voor de theorie, bij AnneTanne voor de techniek met de zeis), sporadische eens de ongewenste bewoners (netels, distels, jonge boompjes) uittrekken of vermijden dat ze in zaad komen te staan.
En voor de rest genieten van de spontane kracht van de natuur, elke keer als je er langs loopt. Genieten van de weelde van een bloemenwei…

12 reacties tot nu toe. Reageer zelf...

Wow… daar kan onze bloemenwei nog niet aan tippen!
Maar ik ben dan ook (domdomdom) vertrokken van een weide met witbol als dominant gras, dat ik beheer met twee keer maaien per jaar.
Het hele weekend aan het maaien geweest, waardoor te pompaf om nog te bloggen ’s avonds.
Lang niet zo’n variatie als bij jou… maar gisteren wel een brede wespenorchis ontdekt, midden in de wei (tot nu toe had ik er alleen een paar aan de kant staan).

En nu het hooi binnenhalen, voor het vanavond gaat onweren. Kunnen de kippen weer voor een jaar op geurig hooi eitjes leggen.

Comment by AnneTanne — 2 juni 2008 #

Knappe foto’s!
Waarschijnlijk bedoeld om mij jaloers te krijgen? Wat dus gelukt is…

Comment by Elise — 2 juni 2008 #

Oh ja:
Iets wits en elegants: blaassilene, Silene vulgaris
Gele paraplu’s: venkel (ben je zeker dat je alleen maar klaprozen gezaaid hebt? dit in nl niet inheems, maar wel vaak aanwezig in commerciele mengsels voor bloemenweides en zo…)
Dat wat lijkt op vergeet-me-nietjes, zijn volgens mij ook wel degelijk vergeet-me-nietjes.
Nog iets geels is een soort rolklaver, op basis van de foto is niet te zeggen welke soort (meest algemeen zijn de gewone en de moerasrolklaver).
Dat wat lijkt op een geranium is dat waarschijnlijk ook, maar welke soort kan ik zo niet zeggen.
De veldzuring lijkt mij eerder ridderzuring, heeft te grof blad voor veldzuring.
En bij ‘hoog opgeschoten’ denk ik ook weer aan zuring, en dan bv wel veldzuring. Maar wellicht is ie daar te hoog voor?

Comment by AnneTanne — 3 juni 2008 #

indrukwekkende collectie planten inderdaad, ik heb nog veel (maai)werk voor het bij ons zo ver is.
Wat de velt bordjes betreft: jammer dat ze hun eigen merk (VELT) zoveel belangrijker (groter lettertype) vinden dan de ZONDER IS GEZONDER boodschap. Dan vind ik het origineel waar ze zich op gebaseerd hebben toch beter uitgewerkt.

Comment by bart — 3 juni 2008 #

@AnneTanne: We hebben een kruidentuintje, dat er tegenover ligt. En daar staat inderdaad venkel in. Da’s zich dus blijkbaar goed uit aan het zaaien…
Dom dat ik het niet opgemerkt had, maar de venkel in dat kruidentuintje staat nog niet in bloei.

En merci voor het herkennen van al die andere soorten!!

Comment by Dirk Houbrechts — 3 juni 2008 #

Die van jou is dus ‘gelukt’, de mijne staat op ‘springen’. Handig om reeds een deel van de namen te kennen.
Tof h, zo’n bloemenweide!

Comment by Chelone — 3 juni 2008 #

[…] maandag 9 juni 2008 De natuur laat zich niet bedwingen, althans niet door mij. De oppervlakte van onze tuin is niet echt in verhouding met de hoeveelheid vrije minuten die we aan tuinieren kunnen besteden. In combinatie met onze favoriete aangeboren hoofdzonde, geeft dat als enige uitkomst: het houbiistisch model. […]

Pingback by tuinverhalen (1) « ivan deboom — 9 juni 2008 #

K zit hier ook met een mooie bloemenweide, maar dan in een klein tuintje… Nuja klein, de bloemenweide is 6 bij 2. Ingezaaid met vlinderbloemigen en geurende bloemen…

Comment by Ntone — 25 juni 2008 #

[…] Houbi heeft er eentje. Een grote heb ik de indruk… Met knappe foto’s van de verschillende bloemen in zijn […]

Pingback by Ntone » Bloemenweide — 20 augustus 2008 #

Hé, jij hebt er ook eentje. Je beschrijft zo mooi wat ik hier ook beleef: een bloemenweide veschilt van dag tot dag, je ontdekt elke keer weer andere bloemetjes. En het mooiste van al is: kleur en weelde tot het vriest. Denk jij dan ook zo: ik zou willen dat anderen hier ook zouden kunnen
van genieten?
De mijne is er deels niet vanzelf gekomen zoals de jouwe, ik geef het toe; alle zaadjes die ik van vorige jaren heb opgespaard, heb ik erin gegooid en heb er nog een zaadmengsel aan toegevoegd en nog een paar zonnepitten van het vogeleten.
Maar ik ben er niet erg verlegen over.
Tenslotte is het toch allemaal natuur hé!

Comment by Chelone — 21 augustus 2008 #

Tuurlijk, Chelone, het is het resultaat dat telt, niet hoe het er gekomen is.

Dat van dat “ik zou willen dat anderen hier ook zouden kunnen van genieten”, zie ik wel niet zitten. Ik zou me doodzenuwachtig voelen als er wildvreemden door mijn hof zouden lopen.
Zelfs al is hier nu al veel te zien, de tuin is nog lang niet zoals ik het zelf zou willen. Meedoen aan “open tuinen” of zoiets wil ik pas als het er tenminste een beetje uitziet zoals ik zelf zou willen.

Comment by Dirk Houbrechts — 23 augustus 2008 #

Hallo

Ik wist niet dat daar zoveel mooie plantjes groeiden. Ik zal er de volgende keer (hopelijk al met Daantjes verjaardag) eens op letten. Ik heb zelf ook een klein bloementuintje. In het voorjaar had ik een hele namiddag bollen zitten planten. 🙂

Groetjes
Jasper

Comment by Jasper Craeghs — 14 december 2008 #

Jouw reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...