okt 3 2007

Okkernotenoverschot

Okkernotenoogst

De herfst komt vroeg dit jaar: een maandje vroeger dan gebruikelijk zijn de okkernoten al allemaal van de bomen gevallen. Onze “oogst” is ongeveer dubbel zo groot als vorig jaar, want toen (het eerste jaar dat we hier wonen) stond er maar aan één van de twee notenbomen vruchten, dit jaar deden ze het allebei goed. Wel zijn er bij de vruchten van één van de bomen erg veel die niet helemaal gesloten zijn, en die gaan erg snel schimmelen. Komt wel meer voor in natte zomers, naar ’t schijnt …

Voor degenen die zich afvragen wat de zwarte smurrie is die aan de noten hangt: dit zijn resten van de bolster. Zo zien vers geraapte noten er nu eenmaal uit. Na een badje in een emmer en een paar weken drogen in wind en zon, ziet het er allemaal wat meer uit zoals je ze in de winkel kan vinden.

Ik zie dan ook geen enkel probleem om deze notenberg op te gaan krijgen: hier in huis wonen er al twee ijverige notenkrakers, en ook in de familie geen gebrek aan liefhebbers. Anderen lijken er meer moeite mee te hebben: zo leert een rondje bij de Vlaamse bloggers bijvoorbeeld dat Koen Fillet ten einde raad met zijn nootjes de open haard aansteekt, of dat Gerda
ze in zakjes hangt aan haar poort voor de voorbijgangers die ervan lusten, of dat MissFluffy ze voedert aan haar bonte specht …

Na de melkplassen, boterbergen en andere landbouwoverschotten, lijkt Europa dus nu weer op een okkernotensurplus af te stevenen. Voer voor “De Bedenkers”: maak eens een auto die rondrijdt op notenolie…

3 reacties tot nu toe. Reageer zelf...

[…] waar ze van miserie hun stoof mee aansteken, heelder lokale economieën mee ontwrichten, zich plichtbewust doorheen knabbelen of een weerloze specht met een dégout voor noten opzadelen (Enige overdrijving […]

Pingback by de okkernotenberg « eigenwijze tuin.blog — 3 oktober 2007 #

Ik heb afgelopen weekend denk ik de laatste opgeraapt…
En nu de bladeren..

Comment by gerda — 10 oktober 2007 #

[…] stootte ik eerst in de eigenwijzetuin.blog op een overvloedige notenoogst, en wat later ook bij Houbi. En laat eigenwijze tuinier Bart dan al zeggen dat half blogland met een overschot aan okkernoten […]

Pingback by De dood van een boom — 10 oktober 2007 #

Jouw reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...