nov 3 2007

Hoe jaag ik mijn blogbezoekers weg?

Pietel geeft – behulpzaam, gedienstig als altijd – aan inbalans 10 tips, “10 elementen die er voor zorgen dat je blog veel bezoekers krijgt. Nu, dat van die veel bezoekers kan hij – Vlaamse a-blogger met hoofdletter A – weten…
Ik, ik kan aan zo’n vraagstuk alleen maar mijn ervaring toevoegen: hierbij dus, 10 propere tips om je bezoekers weg te jagen, geschreven vanuit de praktijk:

  1. Reageer nooit. Beschouw bloggen als een eenrichtingsstraat, van jou naar een anoniem publiek. Behandel vragen in je reacties met stilzwijgen, of als het écht niet anders kan met de nodige dédain. Hou u ook ver van “stokjes” en laat een eventueel voorzetje dat in uw richting geworpen wordt rustig verrotten op de bodem van een diepe vergeetput.
  2. Vergeet te focussen. Schrijf blogposts over alles en nog wat, zonder dat er voor een toevallige bezoeker ook maar enige samenhang tussen de verschillende posts te detecteren valt. Switch moeiteloos van knotwilgen naar een esoterische cd-bespreking, van web 2.0 software naar een Turnhouts restaurant, van humor naar politiek. Het publiek dat àl deze dingen tegelijk interessant vind, het bestaat!
  3. Haat blogrolls. Beschouw linkuitwisselingen als een infantiel “vriendschapsschriftje”. Negeer consequent alle verzoeken om een linkuitwisseling in je inbox, of reageer met “Vraag het aan uw moeder“.
  4. Blog in twee talen. Verwar de toevallige google-bezoeker met nederlandse posts voor en achter een engelstalig hoogstandje, en vice versa. Vermijd op die manier dat een toevallige bezoeker een touw kan vastknopen aan de bedoeling van dit alles. Een gebrek aan inzicht in de geheimen der dt-regels of de opbouw van een fatsoenlijke engelse zin mogen ook niet ontbreken.
  5. Maak een goedkope indruk. In plaats van je site vol te pleisteren met famfamfam-icons gejat uit een fancy wordpress-theme, streef minimalisme na. Laat op die manier een koude en kille indruk, zodat eventuele bezoekers zich zeker niet al te zeer thuis zouden voelen.
  6. Begin pas te bloggen als je bijna 40 bent. Wees op die manier te jong voor het Auschwitz van blogland seniorennet, maar ook te oud voor de “real world” van blogland zatte Vrienden. Val tussen stoelen, en blijf daar liggen.
  7. Wijd Weid uit. Schrijf nooit een blogpost in 5 regels als je het ook in 50 regels kan doen. Je publiek heeft écht al de tijd om al je vreemde gedachtenkronkels te volgen. Ze genieten met volle teugen van al je uitwijdingen uitweidingen.
  8. Staar naar uw navel. Kom nooit buiten. Blog over wat je in de krant leest (en wat iedereen dus al gelezen heeft) of over wat je op internet vond (en wat iedereen dus al gevonden had) of over wat je bezig houdt (jou en niemand anders dus).
  9. Schrijf niet over tetten. Tetten zijn een confronterend gegeven als je schoonfamilie meeleest op je blog. Tetten in schoonfamilieverband zijn weliswaar geen absoluut taboe, maar toch meer iets voor als er wat alcohol is gevloeid en de tongen wat losser.
  10. Kies je moment slecht. Schrijf uw blogposts op zaterdagmorgen om 1 uur ’s nachts, als je een avondje alleen thuis bent en uw madam op de lappen is na een kralenworkshop en jij de kindjes in bed hebt moeten stoppen en ze al twee keer zijn wakker geworden en je al drie Duvels ophebt en probeer uw post toch nog af te krijgen voor ge gaat slapen al vallen uw ogen al redelijk toe. Op zo’n momenten ben je op je scherpst!

Nee serieus. Bloggen zou geen race om ter meest moeten zijn. Wel om ter best. Bloggen omdat het je het graag doet, omdat je iets te vertellen hebt, en dan zien waar je uitkomt. Creatief in je boodschap, niet alleen in je SEO. Linkhoer spelen of google-fuik zijn leidt tot niks (alhoewel, zo’n Bongo-bon is toch niet echt niks, natuurlijk).

Streef naar “bezoekers”, niet naar “trafiek”. “Content is king” op ’t internet, als je goeie hebt pikt men die op den duur vanzelf wel op. Volg dus niet de waan van de dag (nog een “Tokio Hotel” post, iemand?). Schrijf liever iets dat volgende week, volgende maand, misschien volgend jaar, wie weet langer nog interessant kan zijn (mijn oude site The Belgian Pop & Rock Archives doet het nu – al zés jaar na de laatste bijwerking – nog altijd wreed goed, maar dat zal met mijn blogposts wellicht niet het geval zijn…).

43 reacties tot nu toe. Reageer zelf...

🙂

Zie je wel, zo’n lijstjes werken!

Comment by Bart — 3 november 2007 #

Prachtig geschreven, schitterend en al.
Twee minieme opmerkingen: dat ik al bijna 38 was toen ik mijn blog oprichtte is eigenlijk de schuld van mijn ouders. Ik had ook liever gezien dat ze mij tien jaar later gemaakt hadden, dan was ik zelfs bespaard gebleven van de koude oorlog tedju.

Waar zat ik nu? Ah, opmerking tw. Die ouwe dag, toch. Opmerking twee is: ik heb gn madame. Ik ben er n. Kan je nog een aanvullende tip geven voor mijn categorie?

Ten slotte nog een tip: schrijf nooit over Annelies Rutten. Ik bedoel daar niets slechts mee, maar als je het toch doet krijg je er 300 bezoekers per dag extra bij. Sttt..niet doen he!

Hm. Doei!

Comment by E.Ve — 3 november 2007 #

[…] Pieter schreef tien manieren om bezoek te krijgen en te houden op uw weblog, Dirk lijst redelijk tongue in cheek hoe jaag ik mijn blogbezoekers weg op. […]

Pingback by Lokken en wegjagen — Michel Vuijlsteke's Weblog — 3 november 2007 #

Wat de dt-fouten betreft zit je alvast goed!

Comment by Greet — 3 november 2007 #

Echt goed! Heb zitten lachen en moet toegeven: klopt ook. Was ook getroffen door sommige poginen links en rechts om trafiek te genereren door sluipende advertorials … hm, moet daar nog eens goed over nadenken. Maar ik treed je bij: trafiek (kwantiteit) is zeker geen garantie voor kwaliteit. Bedankt voor je bedenkingen bij mijn pogingen, trouwens. We werken hard aan verbeteringen.
Groeten,
Johan

Comment by Johan — 3 november 2007 #

Oei… nooit gesnapt dat ik eigenlijk niet geacht wordt hier te reageren…
Vergeef mij dus ook deze (laatste) poging 😉

Comment by AnneTanne — 3 november 2007 #

[…] niet moet doen om een geslaagde blog te produceren. De titel is op zich al schitterend: “Hoe jaag ik mijn blogbezoekers weg“. En op bepaalde punten heeft ie gelijk. Al is het natuurlijk niet altijd even makkelijk zijn […]

Pingback by zelden zo gelachen met praktische tips omtrent bloggen | blog.be — 3 november 2007 #

[…] post begonnen waarmee ik overliep aan hoeveel van die elementen ik wel voldoe, maar dan las ik het antwoord van Houbi op Pietel, en dan besefte ik dat ik totaal niet blog voor veel bezoekers te hebben, maar […]

Pingback by veel bezoekers? « Jemmon foe — 3 november 2007 #

@1: Gust houdt er niet van dat analfabete, plebejische en per definitie inferieure leken zowaar vrijelijk reacties mogen publiceren op zijn filosofien 😉

Comment by Gust — 3 november 2007 #

Dat het waar is wat ge zegt. Ik schrijf dan ook nooit commentaren en zou zeker jouw link niet in mijn blogroll opnemen. 😉

groetsels

Comment by Frank — 3 november 2007 #

Dt-fouten? Een gebrek aan inzicht in de gehijmen der tweeklank-regels la uitwijden is ook hijligmakent.

Comment by (db) — 3 november 2007 #

[…] Maar ik moet nog veel leren. Gelukkig helpen enkele ervaringsdeskundigen me daarmee! Pietel en Houbi hebben onlangs tips voor bloggers […]

Pingback by Bloggen voor dummies « kristof — 3 november 2007 #

@iedereen. Thanks voor de bescheiden blogstorm in een glas water. Daar gaat mijn reputatie als onontdekt blogger…

@zowat een kwart van de lezers, die precies nog een kleine verduidelijking nodig hebben: deze lijst van 10 zondes zijn dingen die ik zlf op deze blog effectief mis of niet optimaal doe. Sommige ervan ga ik ook helemaal niet veranderen (bijvoorbeeld: ik blijf zeker nederlands/engels mixen, of erg uiteenlopende onderwerpen kiezen…), maar ze zijn wellicht wel een “handicap” naar een groot publiek toe. Ik beter nu toch al mijn leven door hier te reageren op de comments (punt 1).

@(db): uitweiden/uitwijden. Dat schreif ik dus bleikbaar al mijn hele leven mis 🙁 . En ik ben precies niet alleen met de verwarring: het komt niet van “wijd”, maar van “uit de wei“. We rijzen om te leren, nietwaar…

Comment by Dirk — 3 november 2007 #

Yes, de Grote Houbi nog iets kunnen bijleren. Mijn week is geslaagd!

Comment by (db) — 4 november 2007 #

Grappig maar met kennis van zaken geschreven, doch n opmerking betreffende punt 6. Volgens mij heeft leeftijd niets te zien met de kwaliteit van een blogger respectievelijk blog.

Comment by Daniel — 5 november 2007 #

Af en toe zondigen moet toch kunnen! 😉

Comment by Imke Dielen — 5 november 2007 #

[…] ‘10 elementen die er voor zorgen dat je blog veel bezoekers krijgt‘ op Pietel en ‘Hoe jaag ik mijn blogbezoekers weg?‘ op Houbi. Pietel haalt uitstekende punten aan. Words to go by voor een Z-blogger als ik. […]

Pingback by Al jaren starter - Blog — 5 november 2007 #

[…] doe ik nog verder in de jungle. Zolang hier geen vliegtuig overvliegt, kan ik er ook geen wegjagen. Kleine oplossingen voor grote […]

Pingback by Ardi XIV — 7 november 2007 #

Gevat & to the point.

Kwaliteit drijft altijd boven, nietwaar ?

Comment by e-Mino — 8 november 2007 #

[…] Die nitwit had duidelijk geen grein verstand gehad van wat een goeie blog moest zijn. Alle goeie raad ten […]

Pingback by Verhaaltje « lewisiana — 29 november 2007 #

[…] misantropische bui een antwoord op pietel’s succesrecept voor een bezoekersrijke blog: “10 manieren om uw bezoekers weg te jagen“. Omdat ik begon te denken dat dat mijn specialiteit aan het worden was, en een onbekende […]

Pingback by houbi.com / blog » Schuift dat wat? — 13 november 2008 #

Tip 11 – zou eigenlijk nummer 1 moeten zijn maar de laatste wordt het best onthouden – Schrijf vooral over onnozelheden die niemand ook maar een barst interesseren.

Veni vidi arrivederci for eternity!

Comment by Anoniem — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


10 tips om je blogbezoekers weg te jagen. succes gegarandeerd. [link to post] – Posted using Chat Catcher

Comment by florann (florann) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


10 tips om je blogbezoekers weg te jagen. succes gegarandeerd. [link to post]

Posted using Chat Catcher

Trackback by florann (florann) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


Grappig: Hoe jaag ik mijn blogbezoekers weg: [link to post] – Posted using Chat Catcher

Comment by davidbrinks (davidbrinks) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


Grappig: Hoe jaag ik mijn blogbezoekers weg: [link to post]

Posted using Chat Catcher

Trackback by davidbrinks (davidbrinks) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


RT @davidbrinks: Grappig: Hoe jaag ik mijn blogbezoekers weg: [link to post] – Posted using Chat Catcher

Comment by tuttel (Han Tuttel) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


RT @davidbrinks: Grappig: Hoe jaag ik mijn blogbezoekers weg: [link to post]

Posted using Chat Catcher

Trackback by tuttel (Han Tuttel) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


@Tuttel erg leuk, vooral nr. 5: ik bèn pas begonnen met bloggen toen ik 40 was 😉 http://tiny.cc/jr3KFPosted using Chat Catcher

Comment by andreadepalm (Andrea de Palm) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


@Tuttel erg leuk, vooral nr. 5: ik bèn pas begonnen met bloggen toen ik 40 was 😉 http://tiny.cc/jr3KF

Posted using Chat Catcher

Trackback by andreadepalm (Andrea de Palm) — 12 augustus 2009 #

Ik vrees dat je niet in je opzet geslaagd bent, gezien de reacties. Ik denk dat je veel bezoek hebt.

Comment by Ben Schattenberg — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


RE: @houbi Ik vrees dat je niet in je opzet geslaagd bent, gezien de reacties. Ik denk dat je veel bezoek hebt. [link to post]

Posted using Chat Catcher

Trackback by bescha (Ben Schattenberg) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


Nog leuke tips voor bloggers overigens. [link to post] – Posted using Chat Catcher

Comment by bescha (Ben Schattenberg) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


Nog leuke tips voor bloggers overigens. [link to post]

Posted using Chat Catcher

Trackback by bescha (Ben Schattenberg) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


@andreadepalm Geldt voor mij ook, 40 jaar is kennelijk toch een ‘keerpunt’ LOL – Posted using Chat Catcher

Comment by tuttel (Han Tuttel) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


@andreadepalm Geldt voor mij ook, 40 jaar is kennelijk toch een ‘keerpunt’ LOL

Posted using Chat Catcher

Trackback by tuttel (Han Tuttel) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


Huh? Postje van 2 jaar geleden over het wegjagen van blogbezoek ( [link to post] ) lokt vandaag al meer dan 400 bezoekers! #fail

Posted using Chat Catcher

Trackback by houbi (houbi) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


@houbi http://www.taalpost.nl/texts/archief/html/938.htm

Posted using Chat Catcher

Trackback by cpt_ (Stijn) — 12 augustus 2009 #

Wow, houbi! Gelukkig is er Taalpost 2009!!

Comment by janien — 12 augustus 2009 #

Ver over de 40 en toch tussen stoelen gevallen blijven liggen … Gelukkig is er Taalpost 2009 mét houbi-link zodat er lekker veel veel bezoekers kunnen komen, onder wie 'me' van de 'Vlaamse' Sausage Machine. (Dit laatste om in twee talen te spreken.)

Succes, en de groeten van janien van de worstenmachien

Comment by janien — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


Huh? Postje van 2 jaar geleden over het wegjagen van blogbezoek ( [link to post] ) lokt vandaag al meer dan 400 bezoekers! #fail

Posted using Chat Catcher

Comment by houbi (houbi) — 12 augustus 2009 #

Twitter Comment


@houbi http://www.taalpost.nl/texts/archief/html/938.h… />
Posted using Chat Catcher

Comment by cpt_ (Stijn) — 12 augustus 2009 #

tnx voor de tip

Comment by janice — 23 december 2009 #

Jouw reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...