Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen |F |Fred & The Healers        
           
 

Buy this album at ProxisCD VAN DE WEEK (Oktober 2001) :

Fred & The Healers
"Electerrified"
2001, Universal Music, 013 6082

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
cover, sleeve1. Stayin'Out
2. Walkin' down town
3. The Wrong side
4. At home last night
5. Sacred Ground
6. Thanks for the snack
7. The devil's cry
8. I'm Back
9. Tell Me
10. Well but tired
11. Watch wanna do
12. The parking rider
13. Will I ever know?
14. Don't forget me

Songs & Lyrics:
Frédéric Lani, except 5: Sonny Landreth

Muzikanten:
- Frédéric Lani (guitars, vocals)
- Axel Muller (drums)
- Jérome Boquet (rythm guitar)
- Papy X (bass guitar)
gasten:
- Pieter van Bogaert (organ)
- Dave Reniers (harp)
- Pascale Michiels & Chantal Willie (backing vocals)

Productie : Fred Lani & David Minjauw
Opgenomen in studio Dada (Brussels)

Artwork : Creation & Devotion
Photo's : Jo Clauwaert
 

Mijn Mening:

De status die El Fish in Vlaanderen heeft, die van de meest interessante jonge bluesgroep, gaat in het Zuiden des lands zonder twijfel al jaren met evenveel voorsprong naar Fred & zijn Healers. Daar waar El Fish almaar meer invloeden van buitenaf de blues binnensmokelt, blijven Frédéric Lani en de zijnen echter veel "braver" binnen de lijntjes van het bluesidioom. Op openingstrack "Stayin' Out" klinkt het dan ook "Old-fashioned blues, is not useless. You know we're here to stay, it's not 'cause we're grotesque. Make people feel good, don't tell them no lie. You know we're here to stay, let's have another try".
Fred is in de eerste plaats dan ook een fenomenale bluesgitarist, die in elk nummer zoekt naar ruimte om eens goed uit te freaken over de gehele lengte van zijn gitaarhals. Wel is er op hun derde cd Electerrified duidelijk veel harder gewerkt aan variatie en structuur van de nummers - er staat nog slechts 1 cover op - wat leidt van harde boogie en rocking blues à la Johnny Winter of Rory Gallagher tot weemoedige bluespop à la Stevie Ray Vaughn. Die variatie komt de CD zeer ten goede, en zoals Fred in interviews terecht zegt gaat het hier om een "gevarieerd maar homogeen album, met minder ruimte voor "guitar heroism" ... Ons spel is veel rijper geworden. We hebben getracht om onze muziek te ontdoen van alle parasieten om tot het hart ervan door te dringen en ons te concentreren op de compositie en het schrijven. We hebben Electerrified is ons best afgewerkte album tot hiertoe."
Het zangwerk is echter een heel stuk minder, en hieraan kan je bij momenten duidelijk horen dat de muzikanten hier geen zwarte medemensen uit de Mississippi-delta zijn, maar wel bleekscheten van ergens bezuiden Brussel.
Sterkste songs zijn voor mij "Stayin' Out", "Watcha Wanna Do", "At home last night", "Sacred Ground", het traag opgebouwde "The devil's cry" of het jazzy "Tell Me". De skiptoets staat echter geprogrammeerd voor onhandige stompers als "Thanks for the Snack", "The Parking Rider" en de wat al te enthousiaste Status Quo-achtige afsluiter "Don't Forget Me".
"Electerrified" is het eerste album van Fred & The Healers voor een major (Mercury / Universal), nadat van de vorige CD's allebei meer dan 5000 exemplaren over de toonbank gingen. Dat heeft er zeker voor gezorgd dat wat van de scherpere kantjes van de muziek zijn afgevijld, en er al eens een solo uit-fade aan het einde van een nummer. Maar al bij al is het een geslaagde stap, die maakt dat Fred & The Healers nog een stuk zou kunnen groeien.


Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op ...
Je naam of nick:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

In de pers :

- Bart Cornand in Knack (Focus) : "Twee jaar geleden werd dit kwartet nog de hemel ingeprezen door Robert Cray, toch een man die zijn pappenheimers kent. Intussen is de band verder geëvolueerd, en met Electerrified levert de Waalse bluestrots een plaat af die haar sporen zal nalaten in het Belgische blueswereldje ... Als ze nu nog even aan het pijnlijke Engels willen werken, komt het nog allemaal goed."
- Jempi Samyn in Stage : "Dat er in dit landje een aantal talentvolle bluesmuzikanten rondlopen hoeven we jullie niet meer te vertellen. Artiesten en groepen zoals Roland, Marc Lelangue, Mambo Chillum, Tee, The Electric Kings, Theresa Malenfant, The Seatsniffers, Burning Plague ... Er schiet mij plots nog zo'n groep van bij ons te binnen, die er al bijna zeven jaar in slaagt om dat gevoel vakkundig om te zetten in een bijzonder authentiek en spontaan klinkend bluesgeluid: Fred & The Healers."
- JdN in The Ticket : "... 'Electerrified'explore les facettes d'un blues plus énergique et divertissant que révolutionnaire, habité de la fièvre des performances live qui leur ont assis une solide réputation de bêtes de scène. ... On aurait tout de même aimé plus d'impertinence et un moins grand respect des canons du genre."

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !
 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 23 september 2001, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Link
Azur
667
20
687 Bef.
Proxis
650
0
650 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
--
2,77 euro
--

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.
 

Meer over Fred & The Healers:

- website : www.fred-and-the-healers.com
- Boekingsadres : Fred Marechal & Myriam Boone, tel +32 (0)58 5700153
- Contact : Universal Belgium / Nathalie Duyver tel 02.775.81.58 - nathalie.duyver@umusic.com
 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Klik hier voor de practica.
Meer CD-besprekingen.

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Fred & The Healers
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up