Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | Overzicht        
           
 

CD's VAN DE WEEK
November 2001

Klik op de platencovers of titel voor meer info, audio, een vergelijking van prijzen in de verschillende internet-cd-winkels ...... maar ook voor een overzichtje van persreacties en een bespreking door ondergetekende (je kan de jouwe ook toevoegen):


DAAU "Life Transmission"
***
Die Anarchistische Abendunterhaltung verhuisde van Sony Classical naar Columbia en werd van 4 naar 5 man uitgebreid, en leverde misschien daardoor hun meest avontuurlijke en overtuigende CD tot nog toe.


Binnenkort
besprekingen van:
Red Zebra
Starflam
Yum
The Dill Brothers
Vive La Fête
El Fish & Roland
Danaë
El Tattoo del Tigre
Darling Nikkie
Indiana
Sue Daniels
Kris de Bruyne
Dead Man Ray
Jean-Louis Daulne
Gore Slut
Spencer the Rover
Ozark Henry
Vanthilt & Cominotto
Chitlin' Fooks
Marc Morgan
Spencer The Rover
Marka
Mud Flow
Marc Moulin
Flip Kowlier
Monza
Millionaire
Raymond vh Groenewoud
K's Choice


Groep Jezus "Turn Up Speed or Show Me Love"

Floortje en Iwein vormen samen Groep Jezus. Toch betreft het hier geen rare kwieten met een Hare Krishna of Getuigen van Jehovah-roeping, maar wel jonge mensen met een steen in het hart en een somber gemoed.
Coem "Bandwi(d)thconsiderations"
Bandbreedtebeslommeringen -mooie naam voor een plaat- van het Hasseltse Coem bevat redelijk eigenzinnige, nu eens brutale, dan weer poeslieve muziek, zo ergens tussen het geneuzel van postrock, de pop van Fence en de experimenten van Sonic Youth of Motorpsycho in.

De Mens "Liefde"

Frank Vander Linden slaat weer toe met 13 variaties op "le même t'aime". Opgepast: de liner notes bevatten naaktfoto's van Frank van der Linden en niet van gastvocaliste Tine Reymer (een verwittigd man is er twee waard)


Adamo "Par les temps qui courent"

Monument van het Frans chanson is nog lang niet uitgezongen, en in Frankrijk populairder dan ooit. In 2001 werd hij onder ander tot ridder geslagen, publiceert hij een boek, en bracht deze cd uit.


Mauro "Songs from a Bad Hat"
***
Na het Belgische muzieklandschap overhoop te hebben gehaald met de Evil Superstars, en wat freelance werk bij Mitsoobishy Jacson, Kiss My Jazz en zelfs Kris de Bruyne, is Mauro nu de naam van een groep, en "Songs from a bad hat" het debuutCD ervan. En wat een CD ...


Fred & The Healers "Electerrified"

3de cd van de Waalse bluesrockformatie Fred & The Healers, waarop gitaarwonder Fred Lani zijn kunnen weer kan bewijzen, na onder andere een geslaagde doortocht op het Belgische rhythm & Bluesfestival.

Zita Swoon "Life = A Sexy Sanctuary"
***
5de cd van Moondog Jr. / Zita Swoon, en hun meest toegankelijke tot nog toe. De blues is grotendeels overboord, nu is de mantra "Hey, My Life is OK", alhoewel de singles "Hot Hotter Hottest" en "the Bananaqueen" toch niet echt een goed beeld geven van deze CD.

Leyna Ash "En Toute Sérénité"
Leyna Ash is een half-Tunesisch, half-Belgisch meisje dat met deze CD haar debuut maakt. Getrokken door de singles "Laisser Aller" en "Un peu d'innocence", is dit commerciële franstalige pop, gemaakt met hulp van Thierry Plas (Machiavel, Purple Prose) en Kevin Morane.

Bar8 "Dwarfish Spectacles"
Debuut-CD van Bart-Amand (ooit nog rock-rally finalist met 801KD Concept), met een gevarieerd gezelschap muzikanten en songs, variërend van fanfare tot minimalisme, van instrumentaal tot John Cale-achtige ballads.

Fluxus "N.O.Ë."
Tweede CD van dit folkgezelschap gevormd door een aantal leden van de familie Garriau en vrienden. Knap uitgewerkte instrumentale stukken (geproduceerd door Hans Helewaut) wisselen af met brave liedjes (gezongen door greet Garriau).


Sunzoo Manley "To All Our Escapes" ***
Het eenmansorkest Piet Goddaer (Ozark Henry) legde een fundament van beats, bassen en synths, waarop Frank Deruytter op sax en Stephane Galland op drums zich konden komen uitleven. Een heerlijke CD is het resultaat van deze samenwerking.Wicona Airbag "Up With People"
Dit is de nieuwe incarnatie van de voorman van het vroegere The Hoodoo Club, Harald Vanherf. Op "Up with people" drijft hij zijn demonen NiN's-gewijs uit, met hulp van Geoffrey Burton.


Flat Earth Society "Bonk"

Na het teloorgaan van X-legged Sally was Flat Earth Society een van de nieuwe uitlaatkleppen voor de creatieve energie van Peter Vermeersch. Bonk is de 2de CD van deze freeform bigband, en nog steeds proberen ze te bewijzen dat de wereld plat is, en dat je van hun muzikale mix geen bonkende hoofdpijn krijgt.


Roland van Campenhout & Wannes Van de Velde
"Nomaden van de Muziek"
***
Wanneer de flamenco folkie Wannes van de Velde en rockende bluesman Roland van Campenhout samen gaan zitten om samen te musiceren, dan vertrouw je erop dat er kwaliteit van gaat komen. En Nomaden van de muziek beschaamt dit vertrouwen geenszins.


Eerder besproken CD's :
(*** zijn degene die ik het beste vond)

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

- Flavour'dish "Skin-Tight" Vijftal uit Bornem die met Skin-tight (was ooit al een LP-titel van The Scabs) haar tweede ei op de wereld legt. Het ei in kwestie blijkt te bestaan uit psychedelish kronkelende pop & sixties rock.

- Miam Monster Miam "Hey Tank!" Miam Monster Miam is het bijna-solo project van Luikenaar Benjamin Schoos, die nu 19 van de dromen die door zijn hoofd spookten op een surrealistische en psychedelische CD en reeks van collages zette. Syd Barret meets Magritte, zoiets.

- Star Club West "This is Howie" Debuutcd van het Antwerpse groepje rond zanger/gitarist/songschrijver Nico Jacobs, met 8 gitaarsongs die twijfelen tussen intimistisch en scheurend, tussen melodie en energie.

- Melon Galia "Les embarras du quotidien" 2 meisjes en 3 jongens uit het Brusselse met Engelse pop op Franse teksten, dat zijn zowat de elementen van deze uitstekende debuutcd van Melon Galia. Fris, zoet en sappig als een rijp meloentje.

- Bert de Coninck "Pomme d'Amour" Na 2 geslaagde CD's in de seventies als "crapule de luxe" keert Bert de Coninck nu vanuit zijn vrijwillige afzondering in Portugal terug. Minder rock'n'roll dan vroeger, maar zeker nog steeds bij het betere nederandstalige werk.

- Ghinzu "Electronic Jacuzzi" *** Een bijzonder sterke kandidaat voor de titel "debuut van het jaar", deze eersteling van de Brusselse groep Ghinzu. Schrijf het op, zeg het voort, vertel het aan de buren, gooi het in de groep en houdt het vooral niet stil: Ghinzu heeft een geweldige CD afgeleverd.

- Riguelle & Hautekiet "Red Harmony" Voor hun tweede CD breidde het duo Jan Hautekiet en Patrick Riguelle zich uit tot kwartet, en ging opnieuw snuisteren in hun platenkast die volgestouwd is met werk van Tom Waits tot John Cale en van Townes van Zandt tot Nick Lowe.

- Wawadadakwa "Voor Mama" Met een hoes, CD-naam, songtitels en teksten als deze kan het niet anders dan dat Wawadadakwa enigszins prettig gestoord door het leven gaat. Maar hun debuutcd is vrolijk, afwisselend en af en toe aanstekelijk.

- Vanilla Coke "Supermarket" Ter promotie van hun "Supermarket" gingen de heren van Vanilla Coke (winnaars concourt-circuit in 1998) een dag in een etalage in Brussel zitten. Uitverkoop, denk je dan.

- Kloot Per W "Moon - A Cassette Anthology 1979-1986" Kloot per W snuisterde in 7 jaar cassette-output, versneed het tot 3 CD's en stoffeerde met een uitgewerkt boekje en een schilderijtje. Het geheel past in een bruine doos, en in uw cd-kast.

- Laïs "Dorothea" *** Het zingende folktrio had met haar tweede CD veel te bewijzen, na het eclatante en charmante succes van hun eersteling. Op Dorothea worden weinig nieuwe wegen ingeslagen, maar al het goede van het debuut wordt wel bevestigd ...

- The Grandpiano "Turn" *** Debuut van deze frisse groep uit het Brussels (met een verleden in Juniper Boots) op het Nederlandse label Baron Samedi Records. En een zeer interessant debuut, bovendien, dat uw aandacht zeker waard is ...

- Axelle Red "Alive" In 2000 tourde Axelle Red in Frankrijk met het (AR)-programma, en deze CD (ook verkrijgbaar met DVD) is een getrouwe weergave van de muziek (en het publiek) tijdens deze concerten. En de setlist een "Best Of". Tot daar het goeie nieuws, het slechte staat in mijn bespreking ...

- Stonedigger "A collection of Headphone Songs" Tweede cd van dit sympathieke Limburgse groepje, na enige stevige personeelswijzigingen en een lichte koerswijziging. Fijne gitaarrock met meerstemmige vocalen, en een misbaksel van een cover er gratis bovenop.

- Sarah "Starlite Diner" Voor haar tweede cd werd Sarah Decoster ten kantore EMI gekoppeld aan de producer van Anouk, een aantal gewezen heavy-metal muzikanten en een paar ongeïnspireerde songschrijvers. Beter gezelschap is denkbaar, en het resultaat is ernaar.

- Airlock "Drystar" Debuutcd van een groep die ontstond door de ontmoeting van de Schots/Turkse zangeres Esra Tasasiz met een trio van muzikanten voor commercials. Het resultaat kan als triphop bestempeld worden, met invloeden van bvb. Massive Attack, Hooverphonic, Air ...

- Venus "The man who was already dead" Registratie van een éénmalige vertoning in Brussel waarbij de groep Venus z'n songs liet herwerken door Renaud Lhoest en samen met het (klassieke) Ensemble Musiques Nouvelles uitvoerde.

- Kamino "Universal Love Music" Debuut van deze groep uit Antwerpen (weliswaar met een voorgeschiedenis in *nAnCY), met tien zoete en melodieuze songs waaronder enkele uitstekende singles zoals "Tuduptup girls" en "I have got to love me"

- The Whodads "Bongo Festeris" Groot gezelschap muzikanten dat zichzelf (en ons) duidelijk kostelijk amuseerde met allerlei klassiekers uit de surf-, mambo- en filmmuziek, van Tito Puente tot Bert Kaempfert.

- Tom Helsen "Tom is doing great" *** Een van de betere platen die vorig jaar in België werden gemaakt, met de emotionele pop/rock van Tom Helsen in de stijl van Counting Crows, Buffalo Tom & Novastar.

- Sharko "Meeuws" *** David Bartholomé, aka Sharko, partnerde met Thomas van Cottem & Teuk Henri voor z'n 2de full-cd. Het resultaat is minder extreem dan het debuut, en levert iets op als personnlijke rock met oog voor detail.

- de muziek uit de film TEAM SPIRIT Jan Leyers blonk uit met "Only Your Love Will Do" en stelde een cd samen met o.m. Paul Michiels, Yum, K's Choice, Sunny Side Up, Coco Jr., My velma en andere, ter meerdere eer en glorie van Jan Verheyen's film "Team Spirit".

- Jan de Wilde "Oude Maan" *** De eerste CD van deze bescheiden man na een stilte van bijna 10 jaar. Met 11 korte liedjes en evenveel rake observaties en ontroerende momenten. Hij hoopt dat het geen succes wordt, wij wel.

- Das Pop "I Love" *** Het langverwachte debuutalbum van deze groep jonge turken uit Gent, die de popmuziek heruivingen in Britpop-stijl, en reeks catchy songs assembleerden met elementen uit de jaren 60, 70, 80 én 90.

- Daan "Verboden te zuchten" OST. Soundtrack door Daan Stuyven (Dead Man Ray etc.) bij een introspectieve film van Alex Stockman. Verwacht u niet aan songs, maar aan des te meer atmosfeer. In de "composer's cut" dan nog wel ...

- Urban Trad "One O Four" Stadgevoel en tradionele muziek, dat waren de twee dingen die Yves Barbieux wilde verzoenen door een 20-tal muzikanten (van Ialma tot Kadril en alles daartussen) voor zijn tunes uit te nodigen. Met de hulp van enkele popgevoelige singles, is dit hét folk-album van 2000.

- Nieuwe Snaar "De Vierde Maat" Muzikale clowns, grappige melomanen en scherpe observators De Nieuwe Snaar hebben weer een programma waarmee ze op de baan zijn, en dus ook weer een cd dit getuigt van hun humor en zin voor muzikale variëteit.

- AngeliCo "No rest for the Wicked" Debuut-cd van een aantal niet-debutanten (met verleden in Sin Alley en Ashbury Faith), met een aantal lappen van songs à la Garbage.

- K's Choice "Almost Happy" *** Het nu al vierde album van broer en zus Bettens, waarop ze geen hits trachten te scoren, maar eerlijke, eenvoudige en warme songs te schrijven. Meer folk dan rock, meer herfst dan zomer. En mooier dan ooit.

- Tongue "[a]venture" Debuutcd van deze Brussels groep op het nieuwe label Magnet Records, waarop nogal introverte en bezwerende pop met uitbarstingen van fuzz en andere activiteit in de refreinen.

- Bruno "Down The Road" *** Tweede solo-cd van deze ex-Pink Flowers voorman, een onvervalste en erg pure countryplaat, bij tijden vergelijkbaar met Bruce Springsteen's Nebraska of het sobere gezicht van Green on Red. De bio noemt de namen Townes van Zandt, Steve Earle, en ook dat is lang niet gek.

- Derek & Vis "Makin' Water" Opnieuw een engelstalige CD van dit Gentse tweetal, waarbij ze muzikaal akoestisch en doorleefd en poëtisch klinken, en zelf van Tom Waits & Bob Dylan als inspiraties en referenties.

- The Blues-O-Matics "Rockillero" Tweede CD van dit vrolijke gezelschap dat allerlei roots en rockabilly mengt met stevige injecties cajun, tex-mex en ander stomend spul.

- Tony "Love Like Porn" Debuut-CD van deze Derek&Vis vriend, die blijkt rond te lopen met een serieuze Smiths-fixatie, en in Pim de Wolf van Thou zijn plaatselijke Johnny Marr heeft gevonden.

- Hooverphonic "The Magnificent Tree" *** Derde cd van deze tot trio herleidde groep die allang niet meer kan gevangen worden onder de hoed van de triphop. In de plaats verkopen ze ons sterke popsongs, rijkelijk georchestreerd en gedomineerd door de vocale capaciteiten van Geike Arnaert.

- de Bossen "Feel the Beating ..." Tweede cd van dit Antwerpse en voornamelijk vrouwelijke gezelschap dat zoals de cover al doet vermoeden heel wat minder vrolijk en op sex belust uit de hoek komt dan op hun "The Girl Collection" van twee jaar geleden.

- Ambrozijn "Naradie" Tweede CD van dit kwartet jonge, hooggetalenteerde en steeds zoekende folkmuzikanten, die hiermee nieuwe stappen zetten in hun poging om een nieuwe manier te vinden traditionele folkdeunen te vertolken.

- Think of One presents Naft Antwerpse fanfare op reis naar die plaatsen op de wereld waar er ambiance heerst. "En vinde gij ons lieke schoôn, geeft, wa ge wilt geven, En hedde niks mor zing de wel, gaat dan meee-ee-ee-ee-ee".

- Aiming Dishes "Vertical Divine" Duo met een verleden in de Candy Dates maakt een stijloefening pure pop met kristalheldere vocalen en knappe arrangementen, à la Squeeze, Crowded House ...

- Geschmacksverstärker "Blow Your Cover" Electro-noise duo uit Limburg dat zijn naam vond op een Duits pakske chips, and hun cd-titel koos omdat ze "alles willen opblazen, zodat niemand zich nog ergens achter kan verschuilen".

- Betty Goes Green "Dreamers & Lovers" 6de cd van deze inmiddels 10-jarige groep geleid door Luc Crabbe (een mix van Iggy Pop & Bowie, wat betreft zijn stemgeluid toch), en alweer een mooi voorbeeld van het schrijven van stevige en solide rock songs.

- Praga Khan "Mutant Funk" 4de cd van deze internationaal gerenommereerde elektronische groep (best gekend voor zijn geile Lords of Acid uitspattingen). Psychedelische poptunes gemend met techno ingredienten versmelten tot gemuteerde funk.

- ABN "Seriewoordenaar" Tweede cd van deze bedenkers van de term "Frithop", maar dat etiket inmiddels al een beetje ontstegen. Met gesmaakte gastbijdragen van onder meer Luc Devos, Ya Kid K en Janez Detd.

- El Fish "Wisteria" Wisteria, blauwe regen, is de vierde plaat al van de voorheen als bluesgroep bekend staande groep uit Leuven. Na deze CD moet men echter op zoek naar nieuwe etiketten, want de horizon werd weer stevig verruimd.

- Jaune Toujours "Brusk" Een fanfare met accordeon, chanson met zuiderse of OostEuropese invloeden ... is het soort muziek die Piet Maris en zijn bende Jaune Toujours presenteren op hun tweede CD genaamd "Brusk"

- Thou "Put us in Tune" *** Tweede plaat van deze interessante groep, geproduceerd door John Parish, opgenomen in de Portishead-studio's en met muzikale hulp van muzikanten van Roni Size, PJ Harvey en Mauro. Experimenten met melodie.

- Buscemi "Our Girl in Havana" *** Tweede plaat van producer Dirk Swartenbroekx, die hierop verder en virtuozer aan de mix gaat met Braziliaanse en andere Latijns-Amerikaanse moods & ritmes en deze in een pot stopt met house & drum'n'bass & beats.

- Kamagurka "De Tactloze Top 30" Hitparade van absurdistische songs met wreed grappige teksten over de tekortkomingen van de mens en zijn huisdieren. Favoriete songtitel : "O Sabrina, wat heb je met mijn snor gedaan?".

- Dead Man Ray "Trap" *** Tweede plaat van Daan, Rudy Trouvé en Co. Veelgelaagde en verbluffende soundscapes gebouwd op hoge-kwaliteits rock en pop songs.

- Metal Molly "The Golden Country®" *** Vijf jaar na het grungerock snoepje van de dag te zijn geweest in de Lage Landen en een plotse split, zijn deze gasten volwassener geworden en opnieuw naar elkaar toegegroeid in een Welsche studio, met een nieuwe muzikale horizon en producer Mark Wallis.

- Janez Detd. "Janez Detd." Punkrockgroep met brede muzikale smaak, onsmakelijk gevoel voor humor en de ambitie de beste punkrockgroep van West-Europa te worden...

- Glittering 2000 Belgian Acts revisiting glam classics - all previously unreleased songs, zegt de ondertitel. Van Arid tot Machiavel, van Soulwax tot Ozark Henry ... allemaal kozen ze een song uit de Britse jaren zeventig glitterrock en deden er hun ding mee ...

- Anton Walgrave "The Hum" *** Solo-debuut van een jonge singer-songwriter uit Leuven, opgenomen in Londen met producer Kevin Armstrong en een internationale groep muzikanten, resulterend in een exquise mix van pop, rock, jazz, funk en folk.

- Novastar "Novastar" *** Een paar hemelse singles, tien tracks die nergens minder dan wreed goed zijn, een uitzonderlijk songschrijversschap, een verscheurend zangtalent ... kortom, popmuziek van de bovenste plank.

- Neven "Bruxelogic" Ondanks het blue-achtige uiterlijk bevat dit CD'tje van cubase- sampler- en mengtafel-manipulator Peter Clasen en vrienden iets wat als "triptechno" kan omschreven worden : stevige ritmes, grappige melodiën, maffe samples ...

- Zakformaat XL "No.1" De gebundelde krachten van de knappe muzikanten Wigbert van Lierde, Patrick Riguelle en Kris de Bruyne. Of zit er toch een kat in deze grote zak?

- "Plage Tattoo / Circumstances" Music by Zita Swoon Muziek geschreven voor een dansvoorstelling van Les Compagnie C de la B door een van België's beste groepen. Dans, maar niet bepaald disco ...

- Golden Green "ModBeats" Rock'n'Roll met punkhouding in de goeie traditie van voorbeelden als Buzzcocks & The Jam, bekend van de catchy singles "Incomplete" en "Songs of Paul Weller".

- Vive La Fête "Attaque Surprise" Jaren zestig Franse duet-pop meets jaren tachtig electronica in de personen van dEUS-bassist Danny Mommens en zijn vriendin Els Pynoo.

- Gorki "Eindelijk Vakantie!" *** De vijfde studio-CD van Luc de Vos en companen, en volgens mij de beste van Gorki met een i, al sputtert wat dat betreft enkel "Monstertje" een beetje tegen.

- Sharko "Feuded" Bijna solo-project van David Bartholomé die in zijn drang om niet waanzinnig te worden soms gewoon waanzinnig goed is (met dank aan dhr. Noël Slangen voor de quote).

- Orange Black "Bright Lights"
Gitaarrockend trio neemt een extra gitarist aan boord en produceert knappe poprock op deze, hun tweede, CD.

- Willem Vermandere "Onderweg" Rosse bard kijkt naar het leven op izjn zestigste, en komt tot de conclusie dat we allemaal onderweg zijn, naar het beloofde land, van ochtend tot avond, van geboorte tot de dood.

- v/a "Rock To The Beat - The Ultimate New Beat collection" Excellent overzicht van het dansgenre dat een tiental jaar geleden in Belgische clubs werd uitgevonden en uitgemolken, toen donkere underground en acid een verbond smeedden om de Johnny's & Marina's aan het dansen te krijgen ...

- El Fish "Hooked" Verzameling live-nummers, alternatieve versies en andere rariteiten die El Fish vergaarde in de eerste en spannende vijf jaar van zijn bestaan. Niet alleen voor de fans ...

- Decibel "Sightseeing" Kempense rockgroep met een hard-rock verleden, maar tegenwoordig aardig gekalmeerd, met haar tweede, zelfgeproduceerde CD.

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

Wil u uw plaat hier aan bod laten komen ? Simpel !

Stuur uw cd (met eventueel een bio of persmededeling, foto's, gewenste timing, speciale desiderata zoals welke audiotracks mogen gebruikt worden ...) naar
Dirk Houbrechts
Keinkesstraat 51
3600 Genk
Belgium

Voor vragen en ander promomateriaal kan ook op dat adres terecht, of
via e-mail : Dirk.Houbrechts@pandora.be
telefoon : 0478.88.33.74
fax : 070.70.21.45

 

 

   
A B C D E
F G H I J
K L M N O
P Q R S T
U V W X Y
Z        

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up