Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | N | Noordkaap        
           
 

Buy this CD at ProxisCD VAN DE WEEK (Maart 1999) :

NOORDKAAP "Massis"
(Double T Music, distr. Sony Music - DTM915125-2)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. Pretentious Moi
2. Verhalen
3. Massis
4. Overvolle steden
5. Luwte
6. Rode LED's
7. Geweldig mooi lied
8. Over & Uit
9. Rustig blijven
10. Er is iets mis met de lucht
11. Technicolor volk van hier
12. Fier
13. Dit komt uit Amerika

Muzikanten :
- Stijn Meuris : zang
- Lars Van Bambost : gitaar
- Wladimir Geels : bas
- Mario Goossens : drums
- Anton Janssens : toetsen

Gasten :
- Cesar Jansen : percussie
- Tom Vanstiphout : pedalsteel-gitaar.
- Yannic Fonderie : programming

Productie : Jo Francken
Opgenomen in Galaxy, Mol en Vitanova, Antwerpen

Persmededeling

Omdat zes albums ook maar niks is, heeft de Vlaamse formatie Noordkaap het afgelopen jaar met onverdroten ijver aan een zevende gewerkt. Met nieuw volk en met hernieuwd elan.

Naast zanger/tekstschrijver Stijn Meuris en gitarist/componist Lars Van Bambost (beiden ouder en wijzer) omvat de groep nu ook Mario Goossens op drums (kan u nog kennen van The Hoodoo Club) en Anton Janssens op toetsen en enthousiasme. Anton kan u kennen van de scheurendste geluiden uit het Soapstone-repertoire, een groep die eerste helft jaren negentig Gent op de wereldkaart plaatste. En er is Wladimir Geels op bas. Die kan u volgens ons niet kennen, tenzij u tot voor kort regelmatig in Maastricht moest zijn.

In die bezetting brengt Noordkaap straks 'Massis' uit, een 13 tracks tellend album dat geproduceerd werd door de Antwerpenaar Jo Francken. Jo was eerder al als technieker aan de slag bij oa. Zita Swoon, Zap Mama en Evil Superstars, en is inmiddels wijd en zijd bekend als 'die jonge knaap met een opvallend goeie smaak'.
'Massis' werd opgenomen in de Galaxy Studio in Mol en in VitaNova Antwerpen, en weer afgemixed in de Galaxy. Fijne ruimtes, nog fijnere klank.

Een deel van de songs op 'Massis' (voor de jongere en Nederlandse lezertjes onder ons: titel is gebaseerd op John Massis, wijlen de Gentse krachtpatser en min of meer verlicht denker) gaat volgens Stijn Meuris over de 'drukte die er maar niet minder op wordt'. Termen als 'fun-shoppen', het precies uitrekenen wanneer je je lieftallige millenniumbaby moet verwekken (in de nacht van 17 op 18 maart, dus go for it!), Elvis die dode concerten geeft, en Hollandse files die duizend kilometer ver reiken..., maken zijn wereld er niet bepaald vrolijker op. Die van u ook niet, mogen we aannemen.
Vandaar nummers als 'Pretentious Moi' (over hoe westerse dertigers lijken te denken dat het allemaal héél erg is, maar dat de schuld altijd elders ligt), 'Overvolle Steden' en 'Rode LEDs' - dat laatste ongetwijfeld het vreemdste lied dat Noordkaap ooit gepleegd heeft.
De bestanddelen Tempo & Boosheid zijn ondermeer terug te vinden in 'Rustig Blijven' en 'Dit Komt Uit Amerika'. Dat laatste oorspronkelijk bedoeld als 'Dit Komt Uit In Amerika', tot de hele Noordkaap-entourage Meuris ervan wist te overtuigen dat zulks wel altijd een illusie zal blijven...

Maar ook traag kan mooi zijn. Zie bijvoorbeeld 'Over & Uit' (een oproep aan alle radiozenders om het kalm aan te doen), de titeltrack 'Massis' (een aangrijpend haat/liefde-tribuut aan een turbulent man die zich 'vastbeet in het leven, met al de woede in zijn lijf'), of 'Geweldig Mooi Lied', een song waarbij de singer zich probeert in te leven in de rol van alle one-hit-wonders die zogenaamd oprecht hun liefde uitzingen in de hoop geloofwaardig over te komen. Om daarna te worden vergeten.
In 'Verhalen' stelt Noordkaap zich de vraag waarom de inhoudelijke spoeling altijd zo dun moet zijn, zeker als het over muziek gaat. Luister, als u toch volop in dat nummer zit, ook eens naar die koket klepperende castagnetten - jawel.

In het jaar waarin de groep in alle rust aan een nieuwe plaat werkte, ontstonden er ook een trits typische Noordkaap-tracks. Songs die voelbaar uit de polsen van Van Bambost & Meuris komen, voorzien van hun hoogst eigenzinnige je ne sais quoi. Dan hebben we het oa. over 'Er Is Iets Mis Met De Lucht', 'Fier' en 'Luwte', waarin Lars' stempel overduidelijk diep in de groeven drukt en waarin Meuris concrete gebeurtenissen mengt met bevreemdende fictie.
Een beproefd procedé dat ook prachtig tot uiting komt in 'Technicolor Volk Van Hier', een volgens ons érg mooi lied - een bizar soort walsje, maar niks is zeker - over hoe de schoonste jongens & meisjes de triestigste feestjes bevolken.

Kortom, niemand heeft zich ingehouden.
We verwachten van u niets meer en niets minder.

Bron : L&S Agency.

In de pers :

- Surf-Inn : "De wilde jaren van de groep hebben plaats geruimd voor inhoudelijke en tekstuele acrobatie. Dat dit koorddansen op een zijden draadje is en wetende dat Meuris platvoeten heeft, is dat al een hele krachttoer op zich. De boreling werd dan ook geheel terecht 'Massis' gedoopt. Meuris en de rest hebben hun kaap nog maar eens verlegd". Voor de volledige recensie : klik hier. noot : Surf-inn is een initiatief van Concentra, waar Stijn Meuris werkt als journalist.

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

Mijn Mening

Het vatje Limburgse explosiviteit, ongenoegen, boosheid en hyperactiviteit dat luistert naar de naam Stijn Meuris ("opzij, opzij, hier komt mijn ego weer voorbij") heeft dus weer 13 ongenoegens gevonden om te uiten, palen om tegen te pissen, schenen om tegen te schoppen, stenen en benen om te klagen, liefdes om te verklaren.
Bref : de nieuwe Noordkaap est arrivé. Maar niet alleen de nieuwe CD, ook een nieuwe groep. Liefst 3/5de van de groep bestaat immers uit nieuw bloed, en 1/5 is nu zelfs al Nederlands. Om de oude fans gerust te stellen : de scheurstem en Limburgse tongval van Stijn Meuris staan nog steeds vooraan, en de scheurgitaar en gitaarinventiviteit van Lars Van Bambost blijven de songs kleuren, zodat u er niet voor hoeft te vrezen uw oude groep niet terug te kennen. De nieuwe mensen weten echter ook van jetje geven, zodat de draad zelfs kon worden opgepakt waar Noordkaap hem ongeveer ten tijde van "Gigant" had laten liggen.
John Massis, de man die met dezelfde naïeve verbazing en boosheid als Stijn Meuris tegen de dingen in des levens aankeek, levert de titel van de plaat, en de stof voor het gelijknamige nummer. Het leven van de man, een mengeling van krachtpatserij, triomf, verwondering, weemoed en bitterheid loopt echter ook een soort rode draad door de stemming van de nummers op de plaat.
Het titelnummer is verre van de beste song op de plaat. Deze eretitel is immers zonder enige twijfel weggelegd voor een ander naïef wicht : een vlaams zangeresje dat met heel haar plastieken zelf de omstaanders van haar "Geweldig mooi lied" tracht te overtuigen, en daar zelf niet weinig verbaasd van staat. Meuris zingt het met zoveel overtuiging en contrast dat dit nummer recht naar het plekje gaat waar koude rillingen ontstaan. Schitterend.
Ook in eerste divisie spelen "Verhalen"(meest voor de hand liggende kanshebber als volgende single?), "In de luwte" (waarin Stijn Meuris het vocale equivalent neerzet van vier dolgeworden rottweilers, inclusief de stilte die valt na het fatale spuitje), "Over en uit" (kalm is mooier), de disco-single "Pretentious moi", en het vriendelijke walsje "Technicolor volk van hier". Een stukje daaronder volgt al de rest, zonder ergens diep weg te zinken.
De nieuwe Noordkaap lijkt dus verdacht goed op de oude. Mooi compliment voor dit beginnend groepje, zo lijkt me. Wil er nu a.u.b. iemand het leven van John Massis eens verfilmen, zodat deze cd kan dienen als de fantastische soundtrack ervan ??

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

Meer over deze groep :

- Satelliet Suzy, de officiële Noordkaap-site.
- Noordkaap had uiteraard al lang een pagina in dit eigenste webarchief.
- Goeie fanpage met interessant persoverzicht.
- Boekingen & management :
L&S Agency. Tel : 011/671701. Fax : 011/673331. Mail : ls.agency@village.uunet.be.

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 18 maart 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Rechtstreekse link
Azur
753
0
753 BEF
HVH-Megastore
678
54
732 BEF
Proxis
598
95
693 BEF

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de practica.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Noordkaap
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up