Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-Besprekingen | S | Stonedigger        
           
 

Buy this cd at ProxisCD VAN DE WEEK (Januari 1999) :

STONEDIGGER
(1998 - Brinkman Records - BRCD079)

Songs (klik de -icoontjes voor audio)
1. My Song
2. Even When It Rains
3. What If
4. Bunny Pie
5. Morning People
6. Mow The Carpet
7. Airplane
8. Yellow Pullover
9. Every Time
10. Soccer
11. Yeah Yeah
12. Ballromm Space-Cadet
13. Happy Tune

Muzikanten :
Olivier Elen : Vocals / Guitar
Marc Jacquet : Bass guitar
Luc Lammens : Drums
Steven s'Heeren : Vocals/Guitar

All songs written & produced by Stonedigger

Design : Herman Houbrechts

 

Persmededeling

Voorlopig is STONEDIGGER (een naar Obelix genoemd viertal uit Sint-Truiden) nog het best bewaarde popgeheim van België. Maar daar zal snel verandering in komen. Niet omdat ze aan de toog hangen in de meest hippe kaffees, noch omdat ze een blits imago hebben. Maar wél omdat er tot het bewijs van het tegendeel niet één Belgische groep is die met zo’n entoesiasme en zo’n gemak, zo’n hoeveelheid gouden melodieën bij elkaar weet te schrijven.

Stonedigger-liedjes zijn vlot meezingbaar en drijven op meerstemmige refreinen en behoorlijk gestoorde teksten. Ze refereren zowel naar de sixties als naar de jaren negentig en zowat elk liedje van hun pas verschenen debuutceedee kan meteen op singel worden uitgebracht.

STONEDIGGER presenteerde zich voor het eerst aan een groot publiek tijdens de finale van Humo’s Rock Rally (editie 96). ‘Zij waren de besten in het genre van de snedige, met vrolijke melodieën afgelijnde, tussen derde en vierde versnelling heen en weer schakelende gitaarpop’ schreef de jury in haar eindrapport.

En dat ontging ook de mensen van het Nederlandse label Brinkman Records niet, want ze boden hen een platenkontrakt aan. Van het een kwam het ander en met behulp van een gouden Waterman vulpen zit STONEDIGGER nu op hetzelfde label als geestesgenoten Nemo en Metal Molly.

In februari ’98 trok STONEDIGGER samen met producer Jan De Rijck richting Koningshooikt waar ze in de Motormusic-studio hun titelloze debuutceedee opnamen. Eind juli was er al de (niet kommercieel gereleaste) singel ‘Bunnypie’, louter bestemd voor de radio en in oktober verscheen ‘Airplane’, een singel die (wellicht met dank aan het Navodreigement met luchtbombardementen) naar de eerste plaats vloog van de playlist van de Servische radio.

De titelloze debuutceedee kwam half november uit. De eerste reakties zijn alvast veelbelovend.

(wordt vervolgd)

 

In de pers :

- "... Charmante en opwindende gitaarpop. Stel uzelf vrijwillig bloot aan kleine juweeltjes als "What if", "Morning People", "Mow The Carpet", "Airplane" en - een song geschreven vanuit het standpunt van een gebreide trui die toch niet wollig klink - "Yellow Pullover", en weet uzelf reddeloos verloren. ..." - Humo, 19 januari 1999.
- "Op de barometer van deze ex-Rock Rally-finalisten uit Sint-Truiden is het altijd zomer. Kwikzilveren melodieën, snedige refreinen, onweestaanbare hooks en gesmeerd lopend stemmenwerk vormen het handelsmerk van dit gezelschap." - Dirk Steenhaut in Metro, 2 december 1998.

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Mijn Mening

In Limburg kan er weer gelachen worden, blijkbaar. In de jaren tachtig waren de groepen die tussen de roestende mijnliften opschoten aan de donkere en depressieve kant (vb. Siglo XX, Struggler, De Brassers, Poésie Noire ...). Tegenwoordig lijkt er zich echter een ander soort bacterie in de waterleidingen genesteld te hebben : een van de vrolijke soort, die de bewoners verleidt tot het schrijven van liedjes over "copuleren met een Brontosaurus" (Evil Superstars) en "Fietsen genaamd liefde" (Nemo). Het is in het laatste rijtje dat de gasten van Stonedigger thuishoren : qua nonsens scoren songs als Bunny Pie (Bunny Pie in the oven now, I've got ..), "Mow The Carpet" (I'll mow the carpet, when you're gone), Soccer (Have fun, be sad, play some soccer in my head), "Yeah yeah" (I will catch your mouse, before it really eats your blouse) vrij hoog op de schaal van Pawlowsky.
Geheel terecht bevat de plaat dan ook een waarschuwings-stickertje "Warning, this cd contains a high amount of Happy Tunes". En niet geheel toevallig is de plaat dan ook verschenen bij Brinkman (de Nederlandse firma die ingezien heeft dat "lachen met Belgen" een heel andere dimensie kan hebben als je Metal Molly, Nemo, Mitsoobishy Jackson en deze Stonedigger in je stal haalt).
Indien depressief, in te nemen à rato van 3x per dag, voor al de rest kan 1 speelbeurt per dag volstaan. Kortom : Wat een hoop onzin, deze plaat. Prachtige, meeslepende en goedhumeurbezorgende onzin, welteverstaan.

Zelf een mening over deze plaat ? Stuur maar op, dan zet ik ze hier bij !

Je naam:
Je e-mail :
Jouw mening:

 

Meer over deze groep :

- Hun volgende cd, "A Collection of Headphone Songs" is hier inmiddels ook besproken.
- Contact : L&S Agency, Postbus 5, 3800 Sint-Truiden. Tel : +32/(0)11/67 17 01 / Fax : +32/(0)11/67 33 31
- Band : email : stonedigger2@hotmail.com

 

Waar deze cd te kopen ? :

Deze CD online bestellen kan (prijzen opgezocht op 20 januari 1999, niets garandeert evenwel dat deze nog zo zijn als u ze leest) :

Winkel
Prijs van de CD
Verzending + andere kosten
Totaal
Rechtstreekse link
Azur
727
0
727 BEF
 
HVH-Megastore
738
54
792 BEF
 
Proxis
---
60
---

Laagste prijs staat in het geel, hoogste in het rood. Deze prijsvergelijking houdt geen rekening met mogelijke vermindering van kosten bij het bestellen van meerdere CD's, bonuspunten, verschillen in levertijd e.d. Verzendingskosten zijn deze naar een adres in België.

Heeft u deze plaat nog ergens anders goedkoper gezien, heeft u zelf een online CD-winkel met Belgische producten erin, staat er een fout in mijn berekeningen : laat het me weten.

 

Geïnteresseerd om uw release hier aan te kondigen ? Het is gratis !! Klik hier voor de voorwaarden.

 

 

    Inhoud & geluidsfragmenten
Mijn/Uw mening
In the press
Meer over Stonedigger
Waar te kopen ?

Meer cd-besprekingen

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up