The Belgian Pop & Rock Archives ... Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-reviews | P |Kloot Per W        
           
 

Buy this album at ProxisCD OF THE WEEK (April 2001) :

Kloot Per W
"Moon, a cassette anthology 1979-1986"
2000 - HKM Records

Songs (For audio from this album, follow this link to a page at Netbeat)

cd1
cover, sleeve1. White Rastafari
2. Do the standing still
3. Slow motion picture
4. You can call me crazy
5. You can find me
6. Strange people
7. Nightmare in broad daylight
8. Domino
9. Programmed
10.Religion
11.Disconnected
12.Coming Home to You Jah
13.Buildings
14. Aalst
15. Hippies & Punks
16. Leeg
17. Interesting People
18. Shouting in A Bucket Blues
19. Blue Velvet
20. White Rastafari Dub
21. You can find me Dub

cd2
1. Sex Wars
2. This Song
3. How
4. Relations (between people)
5. Sex Wars 2
6. Happy Couples
7. Murder
8. Music
9. Why do all those men
10.Drunk
11. I'm a believer
12. Zoomin' in
13. Artist
14. Pain
15. Schijten

cd3
1. Berliener Krieger
2. Liefde
3. Femme Fatale
4. Dream #1
5. Emotional
6. Cold Turkey
7. My favourite
8. L'Europe
9. Pop Politics
10. Chinese Girl
11. Are you feeling something
12. Siberia
13. The Model
14. Le courage de faire face
15. #2 meard
16. 4 saxes
17. Kerstmis

Recorded at home
Artwork : Kloot Per W

 

My opinion (not translated, sorry)

Kloot Per W verzamelt op "Moon" een jaar of 3 output, die hij in het begin van de jaren tachtig in een "DIY"-stijl waar de Brico nog een punt aan zou kunnen zuigen op de wereld losliet. Het medium was de cassette, of K7, en het medium was een beetje the message. Ook deze geluidsdrager-revolutie had twee kanten, want naast de vrees dat "hometaping is killing music", ging er een wereld(je) open voor de muzikant: voor het eerst was het mogelijk om met vrij beperkte middelen de eigen productie op te nemen, uit te geven, te vermenigvuldigen en zelfs te verkopen. De marge is het fenomeen nooit overstegen, maar dat dit tijdperk toch heel wat creativiteit en energie wist los te weken, wordt op de 3 CD's van "Moon" overvloedig bewezen ... Daar waar de Kloot die we allemaal kennen bij projecten als The Misters, the Employees, De Lama's (et j'en passe) en later solowerk zich van zijn meest toegankelijke kant liet zien, kon hij op deze K7's in eigen beheer immers naar eigen believen zijn demonen uitdrijven of een micro voorschotelen.

CD1 is absoluut het meest de moeite van de drie. Naar klank is er geen verschil, maar qua overtuigingskracht gaat er veel meer uit van "Do the Standing Still", "You can call me crazy", de laidback reggae van "Down in Uptown", de doom van "Programmed" en de wave van "Disconnected". Stuk voor stuk zijn het nummers die een stuk beter verdienen dan de blikken trommel behandeling en ruisende tape waaraan ze hier werden toevertrouwd ("Do the standing still" kreeg die behandeling ook, en het resultaat is u bekend van The Employees).

CD2 laat vooral horen hoe het begrip "weltschmerz" zou klinken, als dit begrip op een grijze maandagmorgen op een godverlaten plaats zou worden geïnterviewd door een net ontslagen en depressieve medewerker van TV Lokaal. Om maar te zeggen : triest! Triest! KPW noemt het in de - fantastische - hoesnotities "mood: eerder down", maar dit is een understatement waar een Engelsman respect voor zou hebben. Deze cd klinkt helaas als het tijdperk waar hij uit stamt: kil, leeg, doods, verlaten en vergeten. Enkel "Music" laat een beetje Talking Heads in de kille electro/gitaarpoel los en samen met de electro-tristesse van "Why do all those men" zowat het enige van cd2 dat ik wil onthouden.

Ook CD3 zal van een droevige Frans geen vrolijke frans weten te maken, maar wel wordt er veel goedgemaakt door een geweldige Gang of Four behandeling van John Lennon's "Cold Turkey". Als het begrip "Cold Turkey" niet had bestaan, zou Kloot het zo te horen zelf wel hebben uitgevonden. Ook de moeite zijn het Tuxedomoon-achtige "Dream #1" of de nieuwe kijk op Kraftwerk's The Model.

In het algemeen moet nog gesteld dat het erg spijtig is dat de klank op deze CD's zich verhoudt tot de gemiddelde demo die in 2001 gemaakt zoals een verblijf op de Goelag tot het gemiddelde eensterrenhotelletje. Zelf geeft KPW hier de reden al van aan: "KPW herdeed bijna nooit zanglijnen maar stak daarentegen wel enorm veel tijd in onnozele gitaartruukje en overdubs ten koste van van de bandkwaliteit die er door het vele ping-pongen (meerdere sporen tot één spoor terugbrengen om zo nieuwe sporen vrij te maken die onverbiddelijk gewist moesten) op achteruitging". Een verklaring is het, maar of het het resultaat beter beluisterbaar maakt, hangt af van uw goeie wil. Minder verexcuseerbaar is dat er tot 3 keer een (andere) tracklist in het boekje staat, en geen van de drie ook maar in de buurt komt van de tracks zoals ze op de CD zijn gebrand. Hier wordt dan weer wat goedgemaakt door de relativerende en van zelfkennis getuigende commentaar bij de tracks van Kloot himself, en door het carrière-verhaal geschreven door schoolvriend Jan Hautekiet.

Kortom : "Moon" is een bijzonder interessant tijdsdocument, en net als de tijd waarvan het getuigt niet geheel vrij van fouten.

And your opinion?
Did I get it all wrong, or was I spot-on ? Do you want to share your opinion about this cd ? Send it in, and I'll put it up here !

Your name:
Your e-mail:
Your opinion:

 

This Album in the Press

- Michael Michiels in Stage : "Wat wij ons altijd hebben laten wijsmaken over Neil Young blijkt één van de geliefkoosde praktijken te zijn van onze eigenste Kloot te zijn: alles, maar dan ook ALLES wat met zijn muzikale uitspattingen te maken heeft op band zetten en het vervolgens bovenop de kast gooien, met in het achterhoofd het goede voronemen het ooit eens op een verzamelplaat te zetten tot groot jolijt van fans en historici. Met dit verschil dat nonkel Neil het ons al een eeuwigheid belooft, maar Kloot Per W het zonet gedaan heeft ... Dit werkje is eigenlijk een must voor iedereen die ook maar enigszins in de vaderlands rockgeschiedenis geïnteresseerd is ... Moge hij nog lang "verderkloten".
- Dirk Steenhaut in De Morgen : "KPW waagt zich hier aan een breed amalgaam van stijlen, van punk tot reggae, van coldwave tot blues, van elektro tot Vlaamse schlagers. Hij covert John Lennon, Kraftwerk, Neil Diamond en Kevin Ayers en pasticheert er, alleen of met vrienden, wild op los en bewijst zo dat hij muzikaal van vele markten thuis is. ... Geen muziek dus waar je nog vaak voor je plezier naar luistert, maar voor de poparcheologen onder ons heeft Moon zeker historische waarde"

Did you see a good (or bad) review of this album ? Tell me about it !

 

Where to buy this CD ?

You can order this CD from a number of locations (prices researched on April 17, 2001, but nothing guarantees they still are the same when you read this).

Shop
Price of the CD
Shipping + other expenses
Total
Direct Link
Frontstage
919
0
919 Bef.
Frontstage
Azur
912
80
992 Bef.
Azur
Proxis
836
0
836 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
30 euro
2,77 euro
+/- 1320 fr

The lowest price is in yellow, the highest in red. This price comparison doesn't take things into account like deduction of shipping expenses when ordering more than 1 cd, bonus points, differences in guarantees ... Shipping prices are those for customers in Belgium.

Have you seen this record elsewhere on the net, do you own an online-CD-shop with Belgian products in it, or if there's something wrong with my calculations : let me know.

 

More about this group :

- the largest source of info on KPW info is the site of KPW himself
- There is also a bio of him in this archive
- Contact : jungleklan@pandora.be

 

Other recent CD's
Do you want to announce your record here? It's easy (and free) ! Click here for the conditions.

 

 

   

Content + Audio
My / Your opinion
Press reviews

More about KPW
Where to buy ?

More Album reviews

Deze pagina in het Nederlands

The best place to buy Belgian CD's is Proxis.com - the biggest internet cd-shop from Belgium

Site
Homepage

Alphabetically
Chronologically
By Genre
At Random
Most Popular

PopNews
Belpoptop
Charts
Interviews
MP3
Forum

Help
Links&sources
Statistics
What's New?

Search for:
in
 
           
 

Dirk Houbrechts stopped working at The Belgian Pop & Rock Archives (you can read his personal statement here). The website is now entrusted to the Flanders Music Centre (www.muziekcentrum.be). Contact: webmaster@muziekcentrum.be.

Watch it : This site pays royalties, and was built and maintained in accordance with the terms and conditions negotiated with SABAM, the Belgian society of copyright-holders. Consultation of this site is free, but this exludes downloading, reproducing or public performance of any part of this site. Please do not copy. Link!

Last update to this site : March 2002.

    ^ up