The Belgian Pop & Rock Archives ... Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | CD-reviews |R |Roland Van Campenhout + Wannes Van de Velde        
           
 

Buy this album at ProxisCD OF THE WEEK (August 2001) :

Roland van Campenhout & Wannes Van de Velde
"De nomaden van de muziek"
2000, Virgin Belgium, 8503422

Songs (Click the -icons for some small realaudio-samples)

cover, sleeve1. I don't worry 'bout a thing / Gone
2. The Cuckoo
3. Blue Jeans
4. As time goes by
5. Comme facetta mammeta
6. Poverty
7. Love lie with me
8. Needle of Death
9. Mieke en de sergeant
10. Linin' Track
11. Jan Broeder
12. De Zwerver
13. Ontmoeting met een mens
14. Oorlogsgeleerden
15. Café Breughel
16. Café zonder naam
17. Jong Soldaat

Songs : Mose Allison (1), Trad. arr. Van Campenhout (2,10), Weedman, Locorière, Hafffkine (3), Hüpfeld (4), Trad. (5,9,11,17), Bert Jansch (8), Wannes van de Velde (12,13,15,16), Bob Dylan vertaald door Wannes Van de Velde (14)

Muzikanten:
- Roland van Campenhout (gitaar, harmonica)
- Wannes Van de Velde (Gitaar, dulcimer)
- Marc Bonne (drums)
- Bert Embrechts (bas)

Productie ?
Opgenomen in Studio BSB (Brussel) en Studio Groove (Schelle)

Hoesfoto's : Jo Clauwaert (C&DV)

 

My opinion

We schrijven ondertussen juni 2001, en nog steeds zit ik hier cd's te bespreken die in 2000 zijn uitgekomen. Niet bepaald "the fashionable thing to do" (zo beweerde Erwin Goeghebuer van EMI onlangs nog dat de levensduur van een CD tegenwoordig nog 2 weken bedraagt), maar gedwongen door de release-diarree vlak voor het Kerstseizoen zal mij dat bepaald een rotzorg wezen. Ik heb immers nog de ouwerwetse idee dat CD's worden gemaakt om te kopen, te hebben én te houden. En "Nomaden van de muziek" is een cd die zich bijzonder goed voor dit gebruikspatroon leent.
Op CD levert de confrontatie van deze twee "monumenten van de muziek" (zo had deze cd immers ook mogen heten) verrassend weinig vuurwerk op. Integendeel: ze harmoniëren verrassend ... euh ... harmonieus. Ondanks de sterk verschillende background (Roland van Campenhout in de blues/rock, Wannes van de Velde in de folk/flamenco) hebben ze een gemeenschappelijke grond gevonden. Roland toont zich dus wat beschaafder dan gewoonlijk, Wannes wat "rauwer", maar beiden brengen ook hun eigenheid in de mix in. Beiden zijn ook naar de opnamestudio afgezakt met een eigen stukje repertoire onder de arm, dat beurtelings door de één, dan weer door de ander wordt gezongen.
Twee momenten springen er op deze CD zeer sterk bovenuit, en eigenlijk verantwoorden zij met hun twee al de beslissing deze CD aan te kopen. Magisch moment nummer 1 is de bewerking van "Masters of War" in het Antwerps (origineel van Bob Dylan): als de wereld een beetje meer deze "wereldtaal" zou begrijpen zou het hier mogelijk de definitieve cover van deze anti-oorlogssong betreffen. Een knappe vertaling, een mooie wisselwerking tussen de twee stemmen, geloofwaardig vertolkt ... een sureshot recept voor kippevel. Magisch moment nummer 2 is de bewerking van Van de Velde's nummer "Café Breughel". Door de hese en lage stem van Roland (hier dus ook in het Antwerps, terwijl hij ondertussen zelf allang op Gents is overgeschakeld) krijgt dit weemoedig lied een timbre als een bruin café, doorrookt en met een gans leven achter zich. Verder horen ook Wannes van de Velde in "Ontmoeting met een mens" en een cover van Bert Jansch' "Needle of Death" tot de hoogtepunten.
Ten bewijze dat ik echt wel lang achter de feiten ben aan het aanlopen moge het feit dienen dat Roland inmiddels alweer een nieuwe CD in de rekken heeft, dit keer als nomade van dienst bij El Fish. Daarover later meer dus (aan het huidige tempo : zo ergens in oktober/november 2001). Tot dan.

And your opinion?
Did I get it all wrong, or was I spot-on ? Do you want to share your opinion about this cd ? Send it in ...

Your name:
Your e-mail:
Your opinion:

 

This Album in the Press

- Harry De Bock voor KKunst : "De combinatie van de hese bluesstem van Roland en de rechtlijnige stem van Wannes geeft een mooi resultaat. Bij de solo-nummers kiezen ze vaak voor elkaars repertoire, wat die nummers plots een heel ander karakter geeft. ... "De nomaden van de muziek" is een toffe, goedklinkende CD met heel veel afwisseling en mooie composities"
- Christophe Verbiest in De Morgen : "Deze twee éminces grises passen muzikaal wonderwel bij elkaar ... Voor "nomaden van de muziek" putten de heren uit heel wat genres, van blues over folk en beat poetry tot zelfs musical. De toon van de plaat laat zich het best omschrijven met de titel van een Couperus-boek : Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan."

Did you see a good (or bad) review of this album ? Tell me about it !

 

Where to buy this CD ?

You can order this CD from a number of locations (prices researched on August 4, 2001, but nothing guarantees they still are the same when you read this).

Shop
Price of the CD
Shipping + other expenses
Total
Direct Link
Frontstage
799
0
799 Bef.
Frontstage
Azur
745
20
745 Bef.
Azur
Proxis
683
0
683 Bef.
Proxis
Atrecordings
--
3$
--
Netbeat
--
2,77 euro
--

The lowest price is in yellow, the highest in red. This price comparison doesn't take things into account like deduction of shipping expenses when ordering more than 1 cd, bonus points, differences in guarantees ... Shipping prices are those for customers in Belgium.

Have you seen this record elsewhere on the net, do you own an online-CD-shop with Belgian products in it, or if there's something wrong with my calculations : let me know.

 

More about Roland Van Campenhout & Wannes Van de Velde

- Tourinfo : Garifuna, tel 014/853703
- Tourproduction : Bo Decramer, tel 09/3609211
- this was the press-release for the cd-presentation
- Roland has his own page in the Belgian Pop & Rock Archives
- Wannes van de Velde still hasn't (for some unexplicable reason)

 

Other recent CD's
Do you want to announce your record here? It's easy (and free) ! Click here for the conditions.

 

 

   

Content + Audio
My / Your opinion
Press reviews

More about Roland & Wannes
Where to buy ?

More Album reviews

Deze pagina in het Nederlands

The best place to buy Belgian CD's is Proxis.com - the biggest internet cd-shop from Belgium

Site
Homepage

Alphabetically
Chronologically
By Genre
At Random
Most Popular

PopNews
Belpoptop
Charts
Interviews
MP3
Forum

Help
Links&sources
Statistics
What's New?

Search for:
in
 
           
 

Dirk Houbrechts stopped working at The Belgian Pop & Rock Archives (you can read his personal statement here). The website is now entrusted to the Flanders Music Centre (www.muziekcentrum.be). Contact: webmaster@muziekcentrum.be.

Watch it : This site pays royalties, and was built and maintained in accordance with the terms and conditions negotiated with SABAM, the Belgian society of copyright-holders. Consultation of this site is free, but this exludes downloading, reproducing or public performance of any part of this site. Please do not copy. Link!

Last update to this site : March 2002.

    ^ up