Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | A | Salvatore Adamo        
           
 

SALVATORE ADAMO

De bio van Adamo kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/adamo

Romantische zanger van Italiaanse komaf, die in de jaren zestig uitgroeide tot een van de meest populaire franstalige zangers, en bijna overal ter wereld hits wist te scoren met chansons als "Vous Permettez Monsieur", "Tombe la Neige", "Inch Allah" ...

 
Songs
 
Te beluisteren op www.muziekcentrum.be/adamo:

"Vous Permettez Monsieur"
50,5 sec. - 99 Kb.
song : Salvatore Adamo
Productie :??.
Jaar : 1964
Record co. : Pathť

"Les filles du bord de mer"
50,5 sec. - 99 Kb.
song : Adamo
Productie : Oscar Saintal.
Jaar : 1964
Record co. : His Masters Voice

"Mes mains sur tes hanches"
30,7 sec. - 61 Kb.
song : Adamo
Production : Oscar Saintal
Jaar : 1965
Rec.co. : His Master's Voice

"Inch'Allah"
58,7 sec. - 115 Kb.
song : Adamo
Productie : A. Gogaguer
Jaar : 1967
Rec.co. : His Master's Voice

 

 
   
 

De kleine Salvatore verhuisde samen met zijn ouders toen hij drie was naar BelgiŽ vanuit SiciliŽ. Zoals zovele van de immigranten die toen naar BelgiŽ kwamen, zou zijn lot normaal gezien "de koolmijn" zijn geweest (zie bijvoorbeeld ook Rocco Granata, die met Adamo kan rivaliseren voor de titel van beroemdste Italiaanse immigrant met internationale muzikale carrière). Goeie student als hij was, kreeg hij echter de kans om verder te gaan studeren. Zijn passie voor muziek doorkruiste dit pad en zou hem een van de grootste sterren in de Franstalige wereld maken.

Vanaf zijn eerste hit ("sans toi ma mie") dat hij zong op 20-jarige leeftijd, in 1963, tot op de dag van vandaag is Salvatore Adamo steeds trouw gebleven aan zijn stijl : hij staat dan ook bekend als de "chanteur romantique par excellence", met karakteristieke, gebroken stem (niet het enige dat Adamo deelt met Charles Aznavour). Naar eigen zeggen waren het Victor Hugo, Jacques Prťvert, Georges Brassens, het italiaanse canzonetta en de tango die de grootste invloed gehad hebben op zijn muziek-schrijven. Jacques Brel bedacht hem met de titel "jardinier d'amour" (tuinman van de liefde). Maar met "Inch'Allah" (over het conflict in het Midden Oosten) en zijn meer recente werk, heeft hij zeker bewezen ook zeer knap over andere onderwerpen dan de liefde te kunnen schrijven.

Gedurende zijn lange carriŤre heeft Adamo al meer dan 90 miljoen platen verkocht. Zijn bloeiperiode dient in de sixties gesitueerd (in 1964 was hij wereldwijd de tweede best verkopende artiest op wereldvlak, na een groepje genaamd "The Beatles"), maar hij is sinds altijd blijven zingen en van zijn muziek blijven leven. Vanaf de jaren tachtig kwamen er wel geen nieuwe hits meer bij het indrukwekkende rijtje dat hij tot dan gescoord had, maar "zijn" publiek is hij nooit kwijtgespeeld. Naast hits in de frans-sprekende landen, werden heel wat van Adamo's chansons ook opgenomen in het Italiaans, Spaans ... tot zelfs in het Japans toe (zo kent bijvoorbeeld elke Japanner het lied "Tombe La Neige" als "Youki Wa Furu", een karaokeklassieker sinds jaren en de plaatselijk "dreaming of a white christmas").

Enkele van de meest bekende songs die hij geschreven heeft zijn (posities uit de Belgische hitparade gevonden in Robert Collin ""Het Belgisch hitboek 1959-1989"):
- Sans toi Mamie (1963 - hoogste : 1, 8 maanden)
- Amour Perdue (1963 - hoogste : 10, 3 maanden)
- N'est-ce pas merveilleux (1963, hoogste : 1, 6 maanden)
- Tombe la neige (1963, hoogste : 2, 4 maanden)
- Vous permettez Monsieur (1964, hoogste : 1, 6 maanden)
- Quand les roses (1964, hoogste : 1, 5 maanden)
- Si jamais (1964, hoogste : 2, 5 maanden)
- Dolce Paola (1964, hoogste : 1, 5 maanden)
- Les Filles du bord de mer (1964, hoogste : 7, 4 maanden)
- La nuit (1965, hoogste : 3, 5 maanden)
- Elle (1965, hoogste : 5, 4 maanden)
- Mes mains sur tes hanches (1965, hoogste : 2, 5 maanden)
- Viens ma brune (1965, hoogste : 11, 1 maand)
- J'aime (1965, hoogste : 4, 1 maand)
- Comme toujours (1966, hoogste : 15, 1 maand)
- Une mÍche de cheveux (1966, hoogste : 4, 14 weken)
- Ton nom (1966, hoogste : 6, 10 weken)
- Inch'Allah (1967, hoogste : 4, 15 weken)
- Notre roman (1967, hoogste : 14, 4 weken)
- Une larme aux nuages (1967, hoogste : 4, 14 weken)
- J'ai tant de rÍves dans mes bagages (1968, hoogste : 19, 2 weken)

Een deel van het geheim van Adamo is dat hij ook steeds een nieuw publiek weet aan te spreken: in 1993 werd hij opeens ongekend populair bij het jonge volk door een magnifieke cover die Arno maakte van "Les Filles du bord de mer". Arno hierover in een Humo-interview : "Bij de opnames van mijn cd in Nashville had ik een casette van Adamo bij, om zeker te zijn niet altijd naar country te moeten luisteren. Ik sta open voor alles wat goed is, en Adamo is goed. Een hele goede tekstschrijver en een hele goeie zanger. Ik ben vanaf het begin gek van hem geweest en ik ben hem altijd trouw gebleven, zelfs in de mindere jaren. Hij heeft tientallen hele mooie, gevoelige songs geschreven die voor een groot publiek toegankelijk waren en tegelijk toch ook heel integer, heel persoonlijk." Toch pakte Arno het lied (luister naar zijn bewerking) heel anders aan : "Dat komt omdat ik het eigenlijk een heel triestige tekst vond. Au fond denk ik dat Adamo het ook wat melancholieker zou opgenomen hebben, als hij vroeger zijn zegje had gehad. Maar hij moest toen natuurlijk rekening houden met de smaak van zijn arrangeurs (Saintal, Gogaguer...) die écht mensen uit de variété waren."

In 1998 keerde Salvatore Adamo terug naar EMI (the platenfirma waar hij in 1975 was weggegaan) en nam de plaat "Regards" op. Op deze CD toont hij een nieuwe kant van zichzelf : die van sociaal geŽngageerde commentator. Op "Laissez rÍver les enfants" (laat de kinderen dromen) gaat het over de beruchte Dutroux-zaak, "Salima dans le tramway" (Salima op de tram) gaat over racisme, en "Le village" (het dorp) handelt over de burgeroorlog in BosniŽ. Adamo over deze evolutie in het Nieuwsblad : "Het publiek kent me als een muzikale poŽet, maar daarnaast ben ik ook een man van 54 die begaan is met wat er tegenwoordig zoal gebeurt. Je kan dan ook rustig stellen dat  ik sommige nummers op dit album liever niet geschreven had".
De plaat wordt in BelgiŽ verkocht met een extra CD'tje waarop Adamo twee liedjes in het Nederlands zingt : "Laat onze kinderen dromen" en "Ik zie een engel" zijn vertalingen van zijn eigen chansons gemaakt door Jan Leyers (van Leyers, Michiels & Soulsister).

2001 werd ook opnieuw een beetje een Adamo-jaar. Eerst door de release van een nieuwe full-cd "Par Les Temps Qui Courent" met 16 nieuwe chansons, waaronder de single "Etrange". In België en Frankrijk vulde hij in het voorjaar opnieuw moeiteloos enkele malen de grootste concertzalen (Olympia, Vorst). Bovendien kon de poëtische zanger zijn bekendheid ook aanwenden ten voordele van Amnesty International en nam hij de rol van ambassadeur van UNICEF op zich. In de zomer werd Adamo geridderd door het Belgische Hof, als een van de eerste "populaire artiesten" die deze eer in België te beurt viel (samen met Will Tura, en Jean "Toots" Thielemans).
In het najaar stond er echter een heel ander soort event op stapel, want verscheen de eerste roman van de hand van Salvatore Adamo bij de gerenommeerde Franse uitgeverij Michel Albin : "le souvenir du bonheur est encore du bonheur" (ook de herinnering aan geluk is geluk), een semi-autobiografisch verhaal over een Siciliaanse Belg, of zoals de uitgever het zegt : "Le premier roman d’Adamo. Une histoire tendre, qui éveille le souvenir d’une petite musique bien personnelle. Celle du plat pays où les hommes ont le soleil dans le cœur, surtout lorsqu’ils sont nés quelque part en Sicile, comme Salvatore Adamo et son héros Julien, et sont venus chercher fortune dans un pays de charbon et de brume. Picaresque, burlesque, sentimental, nostalgique, ce livre cache, comme son auteur, une sensibilité qui retentit dans de grands éclats de rire éraillés."

Koop CD's van deze artiest bij proxis

Albums :
...
- Sur la route des étoiles (Carrere, 1989)
- Rêveur de fond (Carrere, 1992)
- Paroles et musique (AMC, 1993)
- Pauvre libeté (AMC, 1994)
- La vie comme ell pass (Warner, 1995)
- Regards (EMI, 1998)
- Par Les Temps Qui Courent (EMI, 2001)
Compilations
- Adamo d'Amour - ses plus grands succès (EMI, 1997)

Websites :
- www.adamosalvatore.com, de officiële site (flash)
- Salvatore Adamo, Discos y Letras - Spaanse fan-site.
- Duitse verzameling Adamo-hoezen in de Sixties Schlager Cover Galerie
- Real-audio interview met Adamo in 2001 bij Radio 2 (nederlands)
- Adamo over Par les Temps Qui Courent in Le Soir Illustré of bij Planet Internet
- "Le Printemps d'Adamo", artikel in Le Monde
- "A La Mode d'Adamo", reeks van artikels in 2001 in La Libre Belgique
- "Passeport" van Salvatore Adamo bij RFI Musique
- Mijn bespreking van "Les Temps Qui Courent"

Forum :
- Lees de berichten over Salvatore Adamo
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Adamo toe

 

   


Adamo
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up