Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | A | Arbeid Adelt!        
           
 

ARBEID ADELT!

De bio van Arbeid Adelt kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/arbeidadelt

Het verhaal van Arbeid Adelt! is nogal vreemd. Maar dat waren ook de leden. Balancerend op het randje van anarcho-absurdisme en het belachelijke, tussen muzikaal experiment en het gekkenhuis, was de muziek van AA! niet bepaald de ideale warenhuismuziek.

 
Songs
 
Te beluisteren op www.muziekcentrum.be/arbeidadelt:

"De dag dat het zonlicht ..."
54,7 sec. - 107 Kb.
song : Arbeid Adelt
Record co. : Parsley
Jaar : 1982

"Lekker Westers"
37,1 sec. - 72 Kb.
song : Alexander, Van Acker, Salamon.
Record co. : EMI/Parlophone
Jaar : 1983

"Stroom"
1 min 8 sec. - 133 Kb.
song : Arbeid Adelt.
Record co. : EMI/Parlophone
Jaar : 1985

"Met Kuifje in de Satteliet"
40,5 sec. - 79 Kb.
song : Arbeid Adelt
Record co. : Virgin
Jaar : 1992

 
   
 

De groep werd in 1981 gevormd door Leopoldsburger Marcel Vanthilt (Max Alexander) en Jan Van Roelen (David Salomon). Samen namen zij de single "Ik sta scherp" op. Hun eerste optreden duurde slechte 7 minuten vermits zij slechts 2 nummers hadden om te spelen : "Ik sta scherp" en "Schuld, mij treft geen ...". Dra zou er meer songmateriaal volgen.

"De dag dat het zonlicht ..." werd op de nationale televisiezender BRT gebracht in het programma Hitring en bracht Vlaanderen een schokkende verrassing. Er was heel wat te doen rond dit nummer omdat levensliedzanger John Terra geschokt was. Hij had rond dezelfde tijd immers een hit genaamd "De dag dat het zonlicht niet meer scheen". Alhoewel het nummer van Arbeid Adelt! helemaal geen cover was van zijn lied, voelde de arme man zich aangevallen door de zin "dat was de dag, de dag dat John met mijn vriend verdween".

Wat later werd de groep versterkt door Luc Van Acker met wie ze het album "Jonge Helden" opnamen. Hun prettig gestoorde waanzin en de inventieve clips maakten "Lekker Westers" en "De man die alles noteert" tot radiohitjes.

Na het tweede album "Le chagrin en quatre-vingt" viel de groep uit elkaar.

Slecht één jaar later werd de groep opnieuw samengesteld, zonder Luc Van Acker die werd vervangen door Willy Willy op gitaar (zie Scabs) en Danny Klein (toendertijd achtergrondzangeres bij Catalog of Cool, maar later wereldbekend geworden met Vaya Con dios). Uit deze periode stamt de single ("Decoiffé/Stroom"). De redenen : ontevredenheid met de platenfirma (Marcel in Mad in Belgium : "Ze zagen ons daar bij EMI als een soort van koldergroep. Als wij een nummer goed vonden, vond EMI van niet, en omgekeerd. En dan brachten ze "Stroom" en "Witte kom hie" uit op single. Je kan dat wel eens voor de grap doen, tof tijdens de optredens, maar als je twee jaar geen platen meer hebt uitgebracht ??" en gewoon verschil van mening over de toekomst van de groep tussen de verschillende leden.

Marcel Vanthilt, die ook voor Arbeid Adelt! al actief was geweest in het televisiewezen (Roodvonk) ging zijn horizon verruimen over het water door Vee-Jay te worden voor het toen opstartende muziekstation MTV en door zijn Amerikaans vrouw Justine te ontmoeten.

In 1991 kwam de groep opnieuw bij elkaar en kreeg een platencontract bij Virgin. Dit resulteerde in de full CD "Des duivels oorkussen". Zij tourden samen met een complete 10 man sterke big band maar slaagden er niet in commercieel door te breken, ondanks prettige nummers als "Spannend", "Nergens heen" en "Met Kuifje in de Satteliet".

Marcel Vanthilt verliet Arbeid Adelt! opnieuw en hernam zijn televisiecarrière, ditmaal voor het Belgische publiek met zijn eigen show "Tilt" op Kanaal 2. Volgden nog een Amerikaans Avontuur (waarvan de weerslag later te vinden was in het boekje "Ha! Merika" en de gelijknamige stand-up comedy toernée door Vlaanderen), een scheiding en een nieuwe werkgever : tegenwoordig presenteert hij de plezante kinderquiz "Viavia" en het taalspel "Tien voor Taal" voor de VRT.

In 2001 sloeg de muzikale microbe terug enigszins toe bij Marcel Vanthilt, toen hij met Ad Cominotto (zie Arno, Charles & Les Lulus) als "Vanthilt en Cominotto" een poëzieprogramma op stapel zette: "U nu!". In deze theaterproductie (waarvan ook een CD werd uitgebracht) wandelde Vanthilt door de nederlandse poëziegeschiedenis, om te bewijzen dat gedichten wel degelijk sexy, gek, meeslepend, ontroerend kunnen zijn, en ook op muziek van deze tijd kunnen gezet worden. Met samples, soundscapes en piano werden op gedichten nieuw leven ingeblazen, gaande van een van de oudste oudnederlandse gedichten "Ghequest (ben ick vanbinnen)" tot de punkpoëzie van Johnny the Selfkicker.
Ook in 2001 kwam Marcel nog "in the picture" doordat Clouseau een illustratie van hem gebruikte als hoes van hun "En Dans" album, en hij bovendien op een nummer van die CD mee kon komen zingen/praten.

Leden :
- Marcel Vanthilt (pseudo Max Alexander) : zang / Toetsen
- Jan Vanroelen (pseudo David Salomon): gitaar / Toetsen
- Luc Van Acker: gitaar
en voor een korte periode :
- Willy Willy: Gitaar
- Dani Klein: zang

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Jonge helden (Parlophone - 1983)
- Le chagrin en quatre-vingts (Parlophone - 1983)
- Des duivels oorkussen (Virgin - 1991)
Compilaties :
- Bijna heeft nog nooit een haas geschoten (BMG Ariola, 1993)
Singles :
- Ik sta scherp - Schuld ? Mij treft geen ... (Wereldrecords, 1981)
- De dag dat het zonlicht niet meer scheen (Parsley, 1982)
- De man die alles noteert (EMI, 1983)
- Het meisje van mijn hart (maxi, EMI, 1983)
- Lekker Westers - In het Gemeentehuis (EMI- 1983)
- Geen ekskuzes meer  - Plus d'excuses (EMI - 1984)
- Decoiffé - Stroom (Parlophone - 1985)
- Witte kom hie - Steppin' stone (Parlophone - 1985)
- Spannend - Hard (Virgin, 1991)
- Nergens heen - Melancholie (Virgin, 1991)
- Johnny Sexpistool (Virgin, 1992)
- Met kuifje in de satteliet (Virgin - 1992)

Websites :
- Wat meer info over AA! kun je vinden op de Industrial Music Site van Luc Van Acker.

Forum:
- lees de berichten over Arbeid Adelt
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over AA toe

 

   


Arbeid Adelt!
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This Page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up