Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home |Groepen & Artiesten |B |Karel Bogard        
           
 

KAREL BOGARD

De bio van Karel Bogard kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/KarelBogard

Veelzijdige bluesrocker en jazzman die in de jaren zeventig huis hield in de de Gentse muziekscene.

 
Songs
 


"I won't forget that melody"
1'27 sec. - 131 Kb.
song : Karel Bogard
Jaar : 1975
Record co. : Dwarf / EMI

"Read Me"
2'1 sec. - 236 Kb.
song : Karel Bogard, A. Boast
Jaar : 1977
Record co. : Dwarf / EMI

 
   

Eind jaren zestig bekwaamde Karel Bogard zich in Leuven in allerlei instrumenten (hij zong, speelde gitaar, piano, en nog een stuk of honderd andere) in verschillende blues-, skiffle- en jugbands, zoals Free Sound Community en Crowin' Rooster.

Na zijn studies trok hij naar Parijs om Chinees te gaan studeren, maar ook in de Franse hoofdstad hield hij zich op in muzikale middens. Via contacten met o.m. Alexis Corner en Memphis Slim wist hij zelfs een deal voor een CD te krijgen bij het Franse label Barclay. De LP "Blues from over the Border" verscheen in Frankrijk in 1971, met onder meer ook Roland van Campenhout bij de gasten.

 

Midden jaren zeventig richttte hij in Gent een eigen platenlabel op: Dwarf Records. Dit diende in de eerste plaats voor het uitgeven van de eigen Kandahar LP's, maar al snel vonden ook een aantal gelijkgestemde zielen hun weg naar het label: op korte tijd werden zo onder andere Banzaï, Tjens Couter (de voorloper van TC Matic en eerste groep van Arno) uitgegeven. "In de jaren '70-'75 gonsde Gent van de activiteiten", vertelde hij in het boek "Wit-Lof from Belgium, "Ook jazzmuzikant Pol van Gijseghem was betrokken bij allerlei projecten. Er onstond een wisselwerking waaruit heel wat groepjes groeiden: Bunker, Quark, Red Mole .. enzovoort. Rock en jazz hadden elkaar gevonden". Karel Bogard werd op deze manier een van de voornaamste figuren van de jazz-rock in België (met Antwerpenaar Hugo Spencer - 5th Ball Gang - en Marc Moulin - Placebo, Sam Suffy in Brussel).

Voornaamste project van Karel Bogard in deze jaren was de groep Kandahar, samen met gitarist Jef De Visscher en Pol van Gijseghem, waarmee in 1974 en 1975 twee LP's in het blues/jazz/rock idioom op de markt werden gegooid.

 

Tegelijkertijd ging hij echter ook alleen verder (de LP "From Dusk until Dawn" in 1975 - daaruit vindt u hierboven het nummer "I won't forget that melody") of combineerde zijn krachten met andere companen : als The Karel Bogard Blues Band verscheen in 1976 "Still Hooked on the Blues", en als Karel Bogard's Highway Band verscheen in 1977 de LP "Step" (het nummer "Read Me" hierboven komt daaruit) en de single "Sweet Society Lady".

Platenlabel Dwarf raakte echter in financieel moeilijke papieren, en werd opgeslokt door EMI / IBC (waarmee ze voordien ook al een distributiedeal hadden). Dit betekende het einde van Kandahar, en ook Karel Bogard trok zich naar verluidt enigszins verbitterd terug uit de muziekwereld: hij combineerde zijn ingenieursstudies en zijn oosterse talenknobbel tot een job bij een baggerbedrijf in het Verre Oosten.

Albums :
- Blues from over the Border (Barclay, 1971)
- From Dusk until Dawn (Dwarf, 1975)
- Still Hooked on the Blues (als "The Karel Bogard Blues Band", Milo, 1976)
- Sweet Society Lady (als "Karel Bogard's Highwayband, S, EMI/Dwarf, 1977)
- Step (als "Karel Bogard's Highway Band" - LP, EMI/Dwarf, 1977)

Websites :
- geen gevonden

Forum :
- Lees de berichten over Karel Bogard
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Karel Bogard toe

 

    Karel Bogard
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up