Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | C | Ann Christy        
           
 

ANN CHRISTY

De bio van Ann Christy kun je voortaan rechtstreeks bereiken via:

www.muziekcentrum.be/AnnChristy

Getalenteerde zangeres die in de jaren zeventig een enorme populariteit genoot. Stierf aan kanker op 7 augustus 1984.

 
Songs
 

"Dag vreemde man"
63,2 sec. - 124 Kb.
song: W.Crombé, M.Boduin
Produced : ?.
Year : 1971
Record co. : EMI-Columbia

"Gelukkig zijn"
57,2 sec. - 112 Kb.
song: Mary Boduin
Produced : Roland Kluger.
Year : 1975
Record co. : UP

 
   

Christiane Leenaerts, zoals Ann Christy in 1945 in Antwerpen werd geboren, starte haar zangcarrière in het orkest "The Adams" in 1965, waar haar vriend en latere man Marc Hoyois als drummer aan de slag was. Haar eerste plaatje "Kussen onder de regenboog" ging echter onopgemerkt voorbij. Ook een samenwerking met Milo De Coster (zie Liliane Saint-Pierre) kwam niet van de grond.

Uiteindelijk "ontfermde" manager Robert Bylois zich over haar. Ze kreeg een frans repertoire en ging op tour met Adamo door België en Frankrijk.

 

Het Vlaamse publiek leerde haar kennen in 1968 via haar deelname aan de Knokke Cup, de vermaarde zangwedstrijd in de Vlaamse kustplaats (in het gezelschap van o.m. Jacques Raymond en Nicole Josy won België toen trouwens voor het eerst deze Cup). Net zo opvallend als haar mooie stem was ook haar kleding : Ann Christy heeft immers altijd opgetreden als een soort levende etalagepop voor hippie mode-ontwerpster An Salens.

Ze probeerde als Belgische deelnemer naar het Eurosongfestival afgevaardigd te worden door deelname aan de preselecties in 1970 voor de RTBF en in 1971 voor de BRT (met de song "Dag vreemde man").
Deze ambitie kon ze echter pas in 1975 waarmaken, via het prachtige lied "Gelukkig zijn" (ook in het Engels uitgebracht als "Could this be happiness" en in het Frans als "L'histoîre du bonheur"). Alhoewel dit lied oorspronkelijk bedoeld was voor een commercial voor jeansbroeken, werd ze er uiteindelijk nog 14de mee.

In 1978 schreef Bob Dylan twee songs voor haar : "Walk out in the rain" en "If I don't be there by morning".

 

In 1980 had ze nog een serieuze hit te pakken met "De Roos" (bekend van Bette Middler, in een vertaling van Johan Verminnen), en in 1982 ging ze nog op toernée met Erik Van Neygen als gast. Een tijdje later werd ze serieus ziek (baarmoederkanker), een strijd die ze uiteindelijk zou verliezen in 1984, op 38-jarige leeftijd.

In de Vlaamse show-wereld liet haar dood een serieus gat achter, maar toch werd er ook gerouwd buiten die enge groep. Zo zei Johan Verminnen bijvoorbeeld : "Als ik aan haar terugdenk wordt ik altijd een beetje triest. Tijdens haar leven bejubelde iedereen haar prachtige stem, maar daar hield het ook bij op. Op geen ogenblik werd ze echt gecoacht. Een zangeres heeft nochtans mensen nodig die haar duidelijk maken dat ze één bepaalde richting uit moet gaan. Die miste Ann, met gevolg dat men haar liet opdraven in allerlei showprogramma's waar ze beter niet was opgetreden. Dat vind ik zo verschrikkelijk jammer, want over Ann kan je alleen met liefde, heel veel liefde spreken. Die cafard in haar blik."

Haar dood wordt op radio en televisie dan ook nog steeds herdacht. In 1998 kwam er bijvoorbeeld een CD "Face to Face" uit met Ann en die andere "tragisch overledene" Louis Neefs.

In 2000, Edwin Ysebaert & co released a new cd of Ann Christy, with nothing but unreleased material of the Flemish singer. The releasedate of "Liefde voor het mooie" (love for the beautiful) is now set at September 22. The CD will contained tracks which where found by the husband of Ann Christy. Before the release of the album, there were two new singles from the cd called "De Nieuwe Roos, een hommage aan Ann Christy", and "Iemand" - a translated cover of "People".

Koop CD's van deze groep bij proxis

Albums :
- Ann Christy (1971)
- Gelukkig zijn - Could this be happiness (1975)
- The best of Ann Christy (1976)
- Ik mis hem zo - Le garçon que j'aimais (1976)
- Greatest Hits (1977)
- Bravo (1977)
- My love, my life (1977)
- Midzomernacht (i.s.m. MMT) (1977)
- Made for love (1980)
- Het beste van Ann Christy (1984)
- Herinnering aan Ann Christy (1989)
- De mooiste songs van Ann Christy (1992)
- Face to Face Ann Christy / Louis Neefs (1998, BMG Ariola).
- Liefde voor het mooie (2000, CNR)

Websites :
- AnnChristy.be, de officiële site rond de herdenkingen in 2000.
- bio op de showbizzsite.
- video van Ann's deelname aan Eurosong in 1975 met "Gelukkig zijn"

Forum :
- Lees de berichten over Ann Christy
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Ann Christy toe

 

   
Ann Christy
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up