Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Groepen & Artiesten | M | Mensen Blaffen        
           
 

MENSEN BLAFFEN

Zeskoppige groep uit Aalst die tussen 1984 en 1988 uitblonken in funky en bevreemdende rock. Gevraagd zelf hun muziek te omschrijven vertelden de leden "hardcore-chanson, mooi vermengd met lelijk, zoetigheid en vuile wormen in een rot paard tesamen. Maar de karakteristiek van Mensen Blaffen is juist dat de muziek zo moeilijk te omschrijven is. Het ruikt niet naar België, maar wel naar deze tijd".

 
Songs
 

uit "Mensen Blaffen" ('84):

"Braziliaanse Woud"
1 min 3 sec. - 124 Kb.
song : Mensen Blaffen
Produced : Jo Bogaert
Jaar : 1994
Record co. : Anything But Records

uit "D'un Seul Coup" ('86')

"Hippopotame"
1 min 19 sec. - 114 Kb.

"Kleine Vamp "
1 min 5 sec. - 112 Kb.

songs : Boy Bark
Produced : Gerry Vergult
Jaar : 1996
Record co. : Colour Record

uit "Krengen" ('86):

"Krengen"
49 sec. - 138 Kb.
song : Boy Bark
Produced : Gerry Vergult
Jaar : 1996
Record co. : Colour Record

 
   
 

Na enkele jaren van sleutelen in het repetitiehok trok de groep in 1984 de aandacht via de Rock Rally. Ze eindigden in de finale en brachten kort daarna hun platendebuut uit, de mini-LP "Mensen Blaffen".
Kenmerken van de muziek waren een zekere naïviteit en speelsheid, nederlandse teksten vol klankassociaties en uitroeptekens, de kirrende en zalvende stem van Sylvie Honnay en de funky sax en percussie in de stijl van Defunkt of Lavvi Ebbel.
De debuut-mini werd geproduceerd door Jo Bogaert (inderdaad, het brein achter de latere wereldhit "Pump Up The Jam" van Technotronic). Toch waren de blaffende mensen daar niet zo tevreden over : "de plaat werd slecht gemixed en geproduced : het klinkt helemaal niet zo stevig en levendig als in het repetitielokaal, of op een optreden. De producer heeft het niet slecht gedaan, maar het was duidelijk niet zijn soort muziek.", zei Sylvie in Mad in Belgium n° 1.

 

Na een jaar van optreden (onder andere in het voorprogramma van Virgin Prunes, Blurt, Anne Clark ...), het wisselen van platenfirma en het zoeken naar een nieuwe producer (Mickey Mike van Snowy Red viel net af, uiteindelijk werd het Gerry Vergult, beter bekend als Fred Angst van Aroma di Amore), werd eind 1985 een tweede mini-LP "D'un seul coup" uitgebracht. Blikvangers waren het swingende en franstalige "Hippopotame" en het zwoele "Kleine Vamp" (dat redelijk wat airplay kreeg van Gust Decoster). Zoals Koen Dom (in Mad in Belgium n° 3) destijds schreef "een vrij homogeen geheel waarbij terecht aan de absurdistisch-surrealistische teksten van Sylvie Honnay alle opening wordt gelaten. Het geluid doet bij momenten denken aan de zgn. postmodernistische funk van A Certain Ratio. ... Mensen Blaffen zal allicht niet in de BRT Top 30 prijken, maar kan wel bogen op een geheel eigen gezicht in de Belgische sien. En daar mogen heel wat T.C.-, Kreun- of Twee-kloontjes een punt aan zuigen."

 

Een half jaar later volgde de maxi "Krengen". Deze was ietwat ruiger dan het vroegere werk en bevatte ook een "dansbare" en lange versie van het nummer "Krengen". Het werd echter een flop en gaf de groep enig inzicht in de stand van zaken : "We hadden gehoopt dat het veel op de radio gedraaid zou worden. Maar we zijn eigenlijk geen groep voor maxi's, we schrijven toch geen hits. Het totaalbeeld is onze kracht".

Nadien stapelden de problemen zich echter op : saxofonist Eddie Valk verliet de groep, het werd bijzonder stil en de groep was op sterven na dood. Vreemd genoeg volgde twee jaar later wel nog een fameuze opflakkering van energie met de enige full-LP die de groep heeft uitgebracht ("Raven", 1988), maar deze zette bijzonder weinig aarde aan de dijk : het groepsgeluid (onder leiding van de Nederlanse producer Theo Van Eenbergen) was sterk in de richting van een "normaal" gitaargroepje geëvolueerd, en daarvan waren er op dat moment al genoeg (Paranoiacs, Wolfbanes, Spanks ...).

Hierna legde de groep er het bijltje bij neer. Een korte periode volgde er een fusie tussen enkele afgevallen groepsleden van Aroma di Amore en Mensen Blaffen. Steven Lorie, Mario Segers en Jan Van den Brande vormden nadien de basis van de formatie Junkfish.

Leden :
- Sylvie Honnay (zang)
- Ludo Vervliet (bas)
- Eddie Valk (sax)
- Jan Van den Brande (gitaar)
- Steven Lorie (drum)
- Mario Segers (synthesizer, percussie)

Albums :
- Mensen Blaffen (mini-LP - Anything But Records, 1984)
- D'un seul coup (mini-LP - Colour Record, 1986)
- Krengen (Maxi - Colour Record, 1986)
- Raven (LP - Colour Record, 1988)

Websites :
- niks gevonden

Forum :
- Lees de berichten over Mensen Blaffen
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Mensen Blaffen toe

 

   
Mensen Blaffen
Bio
Leden
Releases
Links
Songs
Forum

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up