Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home |Groepen & Artiesten |Y |Yasmine        
           
 

YASMINE

Nieuw: "Yasmine"
Het nieuwste, titelloze album van Yasmine werd uitgebracht in Oktober 2001, en bevat 12 nieuwe songs: uiteraard staan de laatste singles "November" en "Ken je dat gevoel" er op, en songs speciaal voor haar geschreven door mensen als Frank vander Linden en Frank Boeijen...
>>> Koop deze CD bij Proxis <<<
>>> 793 Bfr - 19,67 Euro - 17.37$ (on 19 okt. 2001) <<<

Zangeres/mediafiguur uit het Antwerpse die begon met commerciële dance nummertjes, en geleidelijk evolueerde naar meer persoonlijke liedjes.

 
Songs
 

"Vraag me niet waarom"
1'13 sec. - 143 Kb.
song : Van Lierop / Engelen / Borremans / Bekky
Jaar : 1991
Record co. : Antler/ARS

"Diep in mij"
53,1 sec. - 104 Kb.
song : Ditmar - Terra
Productie : Eric Melaerts
Jaar : 1995
Record co. : Dino

"Porselein"
55,8 sec. - 110 Kb.
song : Gyselinckx - Fernande
Productie : Eric Melaerts
Jaar : 1997
Record co. : Dino

"Meisjes aan de macht"
57,9 sec. - 114 Kb.
song : S. Fernande
Productie : Eric Melaerts
Jaar : 1999
Record co. : Dino

 
   

Hilde Rens, want zo luidt de niet-artiestennaam van Yasmine, werd geboren in Antwerpen (Kontich) op 3 maart 1972. Al op zeer jonge leeftijd besloot dit meisje om zangeres te worden, en daartoe nam ze zanglessen, speelde in het bandje Precious Limits (een coverbandje met o.m. Tom Van Landuyt en Pascale Michiels) en nam ze deel (als Sandra Kim of Julie Covington) aan tal van soundmixwedstrijden (o.m. VTM-soundmix in 1989). Tijdens een van deze wedstrijden leerde ze Frank Arkesteyn kennen, die zich als manager over haar ontfermde. Haar artiestennaam werd Yasmine (naar verluidt zo genoemd naar het lief van Simon Le Bon van Duran Duran).

 

Eerst werd haar pittige stem en uiterlijk nog gebruikt voor een paar reclamespots, en maakte ze deel uit van het promotieteam van VTM., maar in 1991 kreeg ze een platencontract los bij Antler-Subway/ARS, die haar de richting van de commerciële dance (met Vlaamse teksten) instuurde. Ze was vanaf haar eerste single ("Wie denk je wel dat je bent") een succes in het Tien-Om-Te-Zien circuit. Eind 1991 - op amper 19-jarige leeftijd dus - volgde al haar debuutCd "Mooi Zo", met vooral songs geschreven door Olivier Adams, Maurice Engelen en Nikkie van Lierop (zie Praga Khan, Lords of Acid, New Beat), maar ook enkele van de hand van Fred Bekky (zie Pebbles, Trinity). Uit de debuut-CD werden nog vier songs getrokken voor een single-release ("Vraag me niet waarom", "Hoog in de Wolken", "Zeven dagen", "Twijfels").

 
Vrijwel gelijktijdig met haar doorbraak als zangeres volgde ook een carrière in de Vlaamse media. Ze debuteerde in 1992 op Studio Brussel ("10 Spirit"), maar stapte vrij snel over naar VTM en kon daar de zwangere Bea Van der Maat (zie Won Ton Ton) vervangen bij het presenteren van het populaire vlaamse-liedjesprogramma Tien om te Zien en de Super 50. In 1993 volgde er dan een tweede CD "Als jij dat Wil", opgenomen met hetzelfde team en in dezelfde formule als het debuut, met als singles o.m. "Waar jij gaat", "In de regen gedanst", "In Kleur" en "Als jij dat wil".

 
Een overstap naar Contact op radiogebied en op de tv-buis naar "Vroemtuigen" later kwam ze in 1995 op de proppen met het album "Portfolio". Getrokken door de mooie singles "Diep in mij" en "Ik was zo graag bij jou gebleven", was dit het eerste album van Yasmine dat gouden status behaalde. Het was ook het begin van een nieuwe koers, want in plaats van de Antler-dance tunes, werd er een weg richting meer persoonlijk en (pop)gevoelig materiaal ingeslagen (er was ook van platenfirma veranderd). Ook op live-gebied stapte ze af van het "vier keer per dag van discotheek naar discotheek hollen om daar telkens snelsnel een paar liedjes te zingen", en ging optreden met een echte live-band (met Eric Melaerts - zie Soulsister, Isabelle A...). "Ik was dat op den duur echt kotsbeu", vertelde ze Humo later, "Ik had geen enkel plezier meer in wat ik deed, en de optredens begonnen daar onder te lijden. Tegenwoordig treeds ik veel minder op, verdien dus ook wat minder, maar steek er veel meer tijd in en ben op die manier wel honderd keer gelukkiger."

Opvallend daarbij was ook dat Yasmine haar persoonlijke liefdesleven niet onder stoelen of banken stak (ze is lesbisch, met als levenspartner destijds de VRT-presenatrice Alexandra Potvin). Die "coming out" (in figuurlijke zin, er bestaan geen naaktfoto's van voor zover ik weet) vond ze echter vanzelfsprekend: "Veel homo's in de showbizz hebben zolang gelogen, dat ze niet meer terug kunnen. Een mens kan wel even liegen, maar geen jaren. Ik heb er alle respect voor dat homo's of lesbiennes hun geaardheid niet aan de grote klok hangen ... Bij mij is het in elk geval een veel minder groot probleem geweest dan ik aanvankelijk had gevreesd. De mensen zien dat ik gelukkig ben, en aanvaarden me zoals ik ben. Er zullen misschien wel een paar Vlaams Blokkers zijn die mijn platen niet meer kopen sinds ze weten dat ik mijn bed deel met Alexandra, maar ik heb mijn keuze gemaakt".

 

In 1997 had ze dan weer een ferme hit te pakken met het nummer "Porselein", een nummer geschreven door Stefaan Fernande (de auteur ook van "Nobelprijs" van Clouseau en zowat het hele repertoire van de Vlaamse boysband Get Ready). Yasmine hierover : "dat nummer is geschreven door een wildvreemde gast die mij alleen kende door een paar oude interviews te lezen, maar die mij toch perfect kon typeren - in het diepste van mijn ziel, ben ik eenzaam en fragiel, maar ik staar de wereld aan, als een winnar - dat ben ik ten voeten uit. Een ijzersterke tekst". Porselein was de voorloper van de cd "Prêt-à Porter". Ook deze Cd werd goud, getrokken door de andere singles die eruit werden genomen "Kikkerkoel", "Da's een goeie vraag" en "Altijd weer tikt de klok".

 

In 1999 volgde de cd "Blauw", een productie van gitarist Eric Melaerts. Singles uit deze goed ontvangen cd waren onder andere "Meisjes aan de Macht", "Slaaf" en "Ik hou van jou zonder meer". Tekstschrijvers waren onder andere Piet van den Heuvel (zie Scooter), Alain van Zeveren (zie The Radios), Marc Vanhie (zie The Bet) en Evert Verhees (zie Maurane, Soulsister ...). Ook opmerkelijk in datzelfde jaar was haar duet met Frank Boeijen, met wie ze het nummer "Suzanne" (Herman Van Veen, Leonard Cohen) vertolkte. Over "Blauw" zei ze aan het Nieuwsblad : "Ik ben geëvolueerd. Mijn vorige albums waren pure pop-platen. Dit is meer "moderne kleinkunst" of zoiets. Er staan veel luisterliedjes op, minder meezingers. Vroeger wilde ik in de cafés spelen, op de festivals, ambiance maken. Nu wil ik een ander publiek ontmoeten, ik ben klaar voor de theaters."

In 2000 was ze op TV-gebied aan de slag als VJ van het Vlaamse clipstation TMF, en probeerde ze met Truus Druyts (actrice en VT4-presentatrice) en Meredith (de zangeres van Pop in Wonderland) een nieuw project van de grond te krijgen : De Miekes (het jaar voordien had ze iets gelijkaardigs met Geena Lisa als de Minetten). Daartoe namen ze een poging tot grappige cover op van "Fire" van the Pointer Sisters, dat in het Antwerps vertaald "Vuur" werd (Ik rij met a voituur, Ge zet de radio op, Ge trekt me dichterbij, En ja wa dachte ik zeg stop. Ik zeg vin da nie leutig, Da wordt vervelend op den duur, Ja heel ambetant, Maar als we kussen ... Vuur).

 

In de zomer van 2001 probeerde ze het dan weer met de single "Ken je dat gevoel" en als presentatrice van het TV1 showbizzprogramma "De Rode Loper", maar samen met de hele Vlaamse showbizz lag ook de carrière van Yasmine een beetje "op haar gat". In het najaar trok ze zich echter weer op gang, met een CD, een musical, een theatertour en een nieuw programma op de radio (nu weer bij Radio Donna).
De nieuwe - zesde - CD van Yasmine gaat titelloos als "Yasmine" door het leven gaan, en naast de singles "Ken je dat gevoel" en "November" staat ze vol met liedjes gescheven door Frank Vander linden (de Mens), Frank Boeijen, Miguel Wiels (zie K3) en Stefaan Fernande. Ook één cover erop: "Huis", oorspronkelijk van Lamp, Lazarus en Kris (de Bruyne). Eric Melaerts stond opnieuw in voor de productie. De inhoud: de liefde uiteraard, nu over haar partner Marianne (bekend van De Mol).
Daarnaast verkreeg de zangeres in 2001 ook opnieuw de rechten op haar vorige albums, die in een mid-price opnieuw zullen worden uitgebracht. In december staat ze bovendien in de schijnwerpers op de planken, want in de musical versie van "Alladin" zal prinses Yasmine, waarop Gunther Levi aka Alladin smoorverliefd wordt, vertolkt worden door Yasmine zelf.

Koop CD's van deze artieste bij proxis

Albums :
- Mooi Zo (Antler-Subway/ARS, 1991)
- Als jij dat wil (Antler-Subway, ARS, 1993)
- Portfolio (Dino Music, 1995)
- Prêt-à-porter (Dino, 1997)
- Blauw (Dino Music, 1999)
- Yasmine (CNR, 2001)
Compilaties :
- Gouden Momenten (DINO, 1997)

Websites :
- www.yasmine.be is de officiële site
- fansite over Yasmine
- Pagina over de Miekes
- Yasmine bio en foto's op de showbizzsite
- boeken van Yasmine bij Backline bookings

Forum :
- Lees de berichten over Yasmine
- Voeg een bericht, vraag, cd- of concertverslag ... over Yasmine toe

 

    Yasmine
Bio
Releases
Links
Songs
Forum

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Hitparades
MP3's
Interviews
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan deze site : maart 2002.

    ^ up