The Belgian Pop & Rock Archives ...Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Bands & Artists |K |Kandahar        
           
 

KANDAHAR

Jazz-rock groep uit de jaren zeventig.

 
Songs
 


"I'll still have my soul"
1'17 sec. - 131 Kb.
song : J. De Visscher, K.Bogard
Jaar : 1975
Record co. : EMI/Dwarf

 
   

Kandahar ontstond in het Gent van de jaren zeventig, waar op dat moment blijkbaar een gunstig klimaat heerste voor de vermening van jazz en rock, een mengsel dat leidde tot progrock. Via tal van kruisbestuivingen onstonden er allerlei groepen en groepjes, zoals Bunker, Quark, Red Mole, 5th Ball Gang e.d.

Spil in tal van deze groepen was Karel Bogard, bluesman die na een aantal blues- en skiffle experimenten in he Leuvense begin jaren zeventig naar Parijs was getrokken en naar België was teruggekomen met de straffe plaat "Blues from over the border" en om deze te uit te brengen een eigen label uit de grond stampte: Dwarf Records (met daarop onder andere Tjens Couter, Cos, 5th Ball Gang, Solis Lacus, e.d., allemaal projecten met raakpunten naar jazz en blues).

In Kandahar werkte hij samen met jazzmuzikant Pol van Gijseghem en gitarist Jeff De Visscher, die op dat moment ook al een hele tijd bezig was als gitarist in tal van groepjes, en in de jaren zestig nog aan de zijde stond van een van de eerste Belgische rock'n'roll helden Dan Ellery.

 

In deze eerste bezetting nam Kandahar twee LP's op die op het eigen Dwarf label werden uitgebracht: Long Live the Sliced Ham in 1974, en het al even vreemd getitelde "In The Court of Catherine Squeeze".

Daarna ging de groep echter ten onder samen met het Dwarf label (dat failliet ging en dan werd opgeslokt door EMI - IBC). Karel Bogard maakte nog wel een aantal solo-LP's, maar nam dan naar verluidt verbitterd afscheid van het muziekwereldje: hij was immers ingenieur van opleiding en vertrok met een baggerbedrijf naar het buitenland (Singapore en het Verre Oosten).

De naam Kandahar werd wel verder gezet door Jeff De Visscher, en ging fungeren als huisband van het Gentse Arena-theater. Met een nieuwe bezetting werd er nog een LP opgenomen "Pictures from the Past" en een EP voor het Fakkeltheater. Veel later verscheen er ook nog een CD die terugblikte op deze latere jaren van Kandahar. Jeff De Visscher is daarnaast ook verbondne aan het Vlaams Muziekcentrum, maar heeft enige tijd geleden de muziek moeten stilleggen wegens een ernstige ziekte.

Members :
- Jef De Visscher (gitaar)
- Karel Bogard (zang, bas, toetsen, ...)
- Pol Van Gijseghem (blazers)

Albums :
- Surfin' Boogie (S, Dwarf, 1974)
- Long live the sliced ham (LP, Dwarf, 1974)
- I'll still have my soul (S, EMI/Dwarf, 1975)
- In the Court of Catherina Squeezer (LP, EMI/Dwarf, 1975)
- Pictures from the Past (LP, Gip, 1978)
- Just Call me Billy (EPS, EMI, 1978)
- Ghent, somewhere in Europe (CD, CBS, 1991)

Websites :
- geen gevonden

Forum :
- Read the messages about Kandahar
- Add your message, question, cd- or concertreview ... about Kandahar in the Forum

 

    kandahar
Biography
Members
Releases
Links
Songs
Forum

Deze pagina in het Nederlands

Site
Homepage

Alphabetically
Chronologically
By Genre
At Random
Most Popular

PopNews
Belpoptop
Charts
Interviews
MP3
Forum

Help
Links & Sources
Statistics
What's New?

Search for:
in
 
           
 

Dirk Houbrechts stopped working at The Belgian Pop & Rock Archives (you can read his personal statement here). The website is now entrusted to the Flanders Music Centre (www.muziekcentrum.be). Contact: webmaster@muziekcentrum.be.

Watch it : This site pays royalties, and was built and maintained in accordance with the terms and conditions negotiated with SABAM, the Belgian society of copyright-holders. Consultation of this site is free, but this exludes downloading, reproducing or public performance of any part of this site. Please do not copy. Link!

Last update to this site : December 2001.

    ^ up