Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Interviews | Praga Khan        
           
 

INTERVIEWS :
Maurice Engelen en Oliver Adams van PRAGA KHAN

Het leven is goed en mooi, zeker voor Praga Khan en de leden daarvan Maurice Engelen aka Praga en Olivier Adams. Wij ontmoetten dit duo in een oosters café ergens in Brussel. Oh ja, laten we die franssprekende knappe dames achter de toog niet vergeten die ons heerlijke drankjes brachten. Het leven is mooi, het leven is Praga Khan, hoort u ons denken. Praga Khan heeft immers net zes weken live optreden in Februari en Maart 2000 overleefd. En na de geweldige hit-cd "21st Century Skin" hebben we nu de nogal retro-klinkende dubbele CD "Mutant Funk" ontvangen.

Q: Het verschil met "21st Century Skin" is immens: waar jullie met die plaat pioniers van de danscene waren, gaat "Mutant Funk" juist terug naar jullie roots.

Olivier: Ja, en zeker naar onze new-wave collectie met verwijzingen naar the Sisters of Mercy en zo. Ik wil wel niet zo ver gaan dat ook New Beat deel was van "Mutant Funk" want ik haatte die New Beat! Ik was een hardcore New Waver. Luister maar naar "Sayonara Greetings" en je weet meteen waar ik toen naar luisterde. Er is altijd een aantal emelenten van de New Wave in onze muziek gebleven. Kijk maar naar ons publiek in Duitsland, dat is 100% gothic.
Maurice: Hm, iedereen waarmee we spreken schijnt te vinden dat de tweede track "Love" nogal New Beat achtig is...
Olivier: ... aan de andere kant, ik heb aan die tracks vooral 's nachts zitten werken, dat kan misschien iets verklaren, ha!

Q: "Mutant Funk" is een erg psychedelische plaat geworden en nogal verschillend van "21st Century Skin". Vanwaar die nieuwe ommezwaai?

Olivier: Praga Khan is al bij alle albums geëvolueerd. Sommige zijn meer rock-georiënteerd. Evolutie is altijd deel geweest van hetgeen we deden. We hebben met Praga Khan altijd geprobeerd om te experimenteren. Zo hoor je op "Dreamcatcher" bijvoorbeeld noise die niks anders is dan radioruis die wordt gelooped en gefilterd. En dan klinkt het als een gitaar.
Maurice: "Mutant Funk" is wellicht de plaat waar we het meest aan gewerkt hebben, en dat verklaart misschien waarom er zoveel van onze roots in gekropen zijn.

Q: Aan de zanglijnen lijkt ook veem meer gewerkt dan in het verleden, wat is er gebeurd?

Maurice: Voor onze twee vorige albums "Pragamatic" en "21st Century Skin" waren de zanglijnen nogal vlak. Deze keer wilden we meer variatie in de vocalen brengen. Maar dat vroeg wel veel meer inspanning, en vooral veel tijdsinvestering. Maar terzelfdertijd hadden we weinig tijd, en daarom werkte ik al aan de zang terwijl Olivier nog bezig was de eigenlijke tracks af te werken. Dat was een heel andere aanpak. Deze keer kunnen de vocalen ook op eigen benen staan, terwijl ze vroeger maar een detail waren, een extra.
Olivier: Voor mij is het verschil met "21st Century Skin" helemaal niet zo groot, maar ik ben dan ook al een hele tijd met dat materiaal bezig geweest zodat het mij een logische voortzetting lijkt van waar we mee bezig waren op "21st Century Skin". "Mutant Funk" is wel een album waar je ook thuis naar kan luisteren, terwijl "21st Century Skin" echte een plaat was die je in clubs of op festivals moest spelen.

Q: Dat doet me denken aan iets wat Martin Lee Gore van Depeche Mode eens zei in een interview rond "Ultra", hij kon niet hoger gaan dan 100 BPM. Geldt dat ook voor jullie twee nu je een dagje ouder wordt?

Olivier: We hebben er helemaal geen probleem mee hoger te gaan dan 100 BPM! (lacht) Echt, daar hebben we eigenlijk nog nooit over nagedacht.
Maurice: Ik moet wel zeggen dat op een gegeven moment toen we vier tracks of zo afhadden, het materiaal erg visueel werd. We zagen de hele tijd visuele elementen in ons hoofd, zoals een bloemenkanon voor op Werchter dat bloemen in de plaats van confettie zou schieten. De clips van de songs werden meteen werkelijk voor onze ogen. Daarom is het ook een nogal psychedelische plaat geworden.

Q: "21st Century Skin" was jullie doorbraak-cd in België, maar toen waren jullie jaren groot in Japan en Amerika. Denk je er soms aan dat muziekjournalisten niet over Praga Khan wilden schrijven of praten voor "21st Century Skin"?

Olivier: België is maar een heel klein deel van waar Praga Khan voor staat. We hebben altijd heel internationale getinte muziek gemaakt. Van andere muziek kon je altijd zeggen dat die Belgisch was, maar Praga Khan heeft nooit een stempel gekregen als zijnde Belgisch, of Duits of wat dan ook. En dat is ook de sterkte van de groep gebleken.

Q: D'r komt ook een nieuw Lords of Acid album aan?

Maurice: Juist, officieel beginnen we eraan op 1 mei, maar dat is gewoon een streefdatum. Er is nog niks opgenomen maar de plaat zou wel in Oktober moeten uitkomen want dan hebben we ook een tour met Lords of Acid op stapel staan.
Olivier: Maar dat is een kleinigheid, weet je. De eerste plaat van Lords of Acid hebben we in amper een maand en half opgenomen en daarvan zijn er al 750.000 verkocht (lacht).
Maurice: We hebben ook een redelijk omlijnd idee van wat we willen bereiken met Loa, terwijl Praga Khan veel meer ons eigen ding doen is en op zoek gaan naar experimenten. Versta me niet verkeerd, we hebben ook lol als we opnemen voor een Lords of Acid hoor ...

Veel geluk, gasten!

 

Dit interview werd afgenomen door en verschijnt met de vriendelijke toelating van
frontstage.com
entertainment shop

 

datum interview:
Mei 2000

 

Koop muziek van
Praga Khan:


Praga Khan
"Mutant Funk"
Fingerlickin' Good Records,
2000

 


Praga Khan
"Twenty First Century Skin"
Fingerlickin good records
1999

 


Praga Khan
"Pragamatic"
Fingerlickin good records
1998

 

 

 

Bio van, Links van, realaudio uit ...
Praga Khan

 

    Andere Interviews

This page in
English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up