Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Popnieuws | Archief | Mei 1999        
           
 

NIEUWSARCHIEF

Periode : 19-31 mei 1999
In dit deel : Eurovision Song Contest, Stick 'n' Stones, dEUS, Zita Swoon, Beach Rock, Arno, Placebo, Soundstation, FRJ.

31 mei 1999

EURO-RAMP
Vanessa Chinitor, de Belgische inzending voor het Eurovisie Song Festival, eindigde zaterdag ergens in het midden van het veld met "Like The Wind", ondanks de hoge verwachtingen die dolgedraaide showbizz-journalisten in haar gesteld hadden (gegarandeerde top 10 ...). Dit resultaat heeft tot gevolg dat België volgend jaar wellicht geen deelnemer naar Zweden zal mogen sturen (daarvoor hadden ze 10 punten te weinig).
De echte Euro-ramp was echter niet Vanessa Chinitor's uitslag, maar de televisieshow die Luc Alloo in elkaar gebokst had op concurrerend tv-station VTM : hij had immers een aantal gasten uitgenodigd om het festival op TV te bekijken in een soort van huiskamer. Uit de bende "Herman Brusselmans, Ingeborg, Jan Hoet, Paul Jambers, Jean-Marie DeDecker en Hugo Camps" bleek echter enkel Ingeborg één zier om het festival te geven, zodat de avond eindigde in een verzameling knorpotten die elkaars gezelschap niet echt konden appreciëren.

STICKS 'N' STONES 'N' VIDEOS
Sticks 'n' Stones, de funky groep uit Turn-Out City, heeft nood aan mensen om op te dagen op een optreden dat getapet zal worden voor een video. Plaats van de actie : Turnhout (ergens op de Grote Markt), Tijd : 20h30. Datum : 2 juni 1999.

dEUS BEGINT TE OVERDRIJVEN
dEUS staat nu aan de kop van de Afrekening met twéé platen !!. Voor het eerst in 12 weken is "Instant Street" niet langer de nummer 1, maar diens plaats werd onmiddellijk ingenomen door de tweede single uit hun plaat "The Ideal Crash", in casu "Sister Dew".
Andere Belgen die verderop in het verhaal figureren :
- Arid met "Too Late Tonight" (8)
- Mitsoobishy Jacson met "Mitsoobishy Jacson" (12)
- Soulwax met "Saturday" (14)
- CPeX met "Vinde Gij Mijn Gat" (16)
- Sint-Andries MC's met "Werelduniek" (23)
- 't Hof Van Commerce met "Mag et ntwa mjir zin ?" (24)
- De Mens met "Sex Verandert Alles" (29)
Uw eigen top-drie voor volgende week insturen kan via deze pagina.

ZITA SWOON GAAT DANSEN
Zita Swoon amuseert zich niet alleen kostelijke met majoretten en een fanfare op de Pinkpop weide, ze zijn ook de laatste hand aan het leggen aan de voorbereidselen van hun project "Plage Tattoo". De Ancienne Belgique stuurde al volgende medeleling rond :
PLAGE TATTOO/CIRCUMSTANCES door : ZITA SWOON (Stef Kamil Carlens, Aarich Jespers, Björn Eriksson) en LES BALLETS C. DE LA B. (Koen Augustijnen & Tamayo Okano) op 17 , 21 en 22 september. ... De basisingrediënten van PLAGE TATTOO/CIRCUMSTANCES ? Enerzijds is er de blauwe melancholische sfeer van de muziek en de poëzie van ZITA SWOON, live gespeeld op scène door Carlens, Jespers en Eriksson. ‘Nummers’ die zullen resulteren in een nieuw ZITA SWOON-album. De muzikanten zullen tevens dansen en acteren. Anderzijds is er de speelse intuitieve vindingrijkheid van Augustijnen en Okano. Dansers die tevens zullen acteren. Het zijn allen zeer uiteenlopende persoonlijkheden, elk met hun eigen verhaal, hun lief, hun leed! , interesses, twijfels, frustraties, neuroses, littekens en TATOEAGES. OMSTANDIGHEDEN brachten hen samen … Een jong publiek zal zich zeker aangetrokken voelen tot deze swingende cocktail, met de pit van een rockconcert, de schwung van een dansvoorstelling en de energie van een theaterstuk. Ook benieuwd naar het resultaat van deze ontmoeting ?
Tickets voor deze gebeurtenis kan u kopen op de AB-site

25 mei 1999

AXION BEACH ROCK - "BELGIAN PEOPLE'S CHOICE"
De nominaties zijn binnen voor de "Belgian People's Choice", een wedstrijd met als prijs een plaats op het prestigieuze Zeebrugse festival Axion Beach Rock (de affiche dit jaar bevat Reef, The Beautiful South, Lee Scratch Perry, The Cardigans, Garbage, dEUS, The Herbaliser, Urban Dance Squad, Massive Attack & Les Rythmes Digitales). Vorig jaar waren het de neo-punkers van Janes Detd. ("Beaver Fever") die deze wedstrijd in de wacht sleepten.
De kanshebbers voor dit jaar zijn :
- Das Pop (winnaars van de Rock Rally van vorig jaar, met ondertussen twee singles ("A Different Beat" & "Little Boy") en een full cd aangekondigd voor in de herfst)
- Moxie (veelbelovend gitaargroepje dat de cd "Blue Sky, Maybe" met Kyle Statham opnam, vol met songs zoals "A Day Off")
- Vandal X (Noise, nieuwe plaat "Songs from the Heart" geproduceerd door Steve Albini - met daarop zeer weinig ingehouden songs zoals "A bad mood")
- Sint-Andries MC's (twee Antwerpse rappers die net hun debuut hebben gemaakt met "Represent 2000 Antwaarpe" en "Werelduniek" op een EP).
- Neeka (ofwel Ilse Goovaerts en groep van enige reputatie, een nieuwe vrouwelijke singer-songwriter met een cd en de singles "The Gardener" en "This is not my home")
Het is nog niet erg duidelijk waar de "people" hun "choice" kunnen bekendmaken, maar waarschijnlijk zal het wel te doen zijn op een betalend telefoonnummer zoals 0900/00.955.
Alhoewel de affiche van het festival ondertussen zeer compleet is, vallen er op de website www.axionbeachrock.be nog erg weinig tekenen van leven te bespeuren.

21 mei 1999

ARNO IS 50
Weeral een mijlpaal in de geschiedenis van de Belgische Pop & Rock : het grootste podiumbeest dat dit landje in dit muziekgenre voortbracht, te weten uiteraard Arno Hintjens, wordt vandaag 50 jaar.
Na de gesmaakte bijdrages die hij aan de soundtrack van ons leven leverde met de groepen Freckle Face (1970-1972), Tjens Couter (1972-1980), TC Matic (1980-1986), onder zijn eigen naam als Arno (1987 tot heden) en met zijn bluesvrienden in Charles & Les Lulus (1991) en Charles & The White Trash Blues Connection (1998), is dit zeker een goede gelegenheid om hem een welgemeend proficiat en dank u toe te sturen, hopende dat er nog vele knappe songs en gekke interviews mogen volgen.
Arno's volgende plaat, "Le European Cowboy", wordt volgens de laatste planning uitgebracht in september. Deze zomer staat hij al op een aantal festival, waaronder Eurorock.

IS PLACEBO A BELGIAN BAND ?
Uit op het Counterpoint-label (in Engeland op Rough Trade) deze week : "Marc Moulin, Placebo Sessions, 1971-1974".
Inderdaad, er was in het begin van de jaren zeventig een Belgische groep genaamd Placebo actief. En nee, Brian Molko was er geen lid van. Placebo was een project van Marc Moulin, muzikant, producer, radio-dj en latere electro-pionier in het gezelschap van Lacksman & Moers in Telex.
Met deze groep maakte hij een soort van funk-freejazz en bracht hij drie platen uit tussen 1971 en 1974. Een van de andere leden die een tijdje van Placebo deel uitmaakte was Marc Hollander, een muzikant die later het label Crammed Records zou gaan oprichten, een maatschappij die nu via zijn onderlabel SSR verantwoordelijk is voor de recente Telex-Remix en Compilatie-CD's (I don't like music, I don't like remixes & I still don't like remixes) via it's subsidiary label SSR.

SOUNDSTATION OP HET WEB
Soundstation in Luik is :
- het voormalige treinstation van Jonfosse dat werd verbouwd tot een multifunctioneel en polyvalent complex
- een project om in Luik een "muzikale scene" van de grond te krijgen
- een concertgebouw (waar voornamelijk alternatieve Belgische en internationale groepen langskomen, de eerste artiesten die langskwamen waren Arno (50!), Kiss My Jazz)
- een platenlabel (groepen onder contract : Zop Hopop, Miam Monster Miam, Hippodrome, Adrian Boult)
- een opnamestudio (bijvoorbeeld voor Sharko, Moxie ...)
- een bar
- an tentoonstellingsruimte
- een mooie en nagelnieuwe website.

19 mei 1999

ZITA SWOON & SEATSNIFFERS IN DE NOR
Wie op 29 en 30 mei een concert van The Seatsniffers & Zita Swoon wil meepikken, zal wel heel snel vrij drastische maatregelen moeten nemen. Deze Antwerpse groepen treden namelijk op in de gevangenis van Antwerpen, in een "Jailrock Happening".
Met deze happening wordt het feit gevierd dat er nu al vijf jaar lang op regelmatige tijdstippen rockgroepen een optreden voor de gevangenen komen geven in de Begijnenstraat, bijna 100 per jaar. Naast vermelde optredens is er ook ruimte voor tentoonstellingen met het werk van de gedetineerden (o.m. de resultaten van een grafitti-workshop).
Allemaal tegelijk : "Ne mens zou d'r een moord voor doen om daar binnen te geraken, want naar verluidt is de sfeer tijdens die concerten altijd crimineel goed".

FRJ - "LE DERNIER CRI DES CONDAMNÉS"
Nog een nieuwe release uit de exploderende Belgische hiphop-scene aan te kondigen : deze keer een release van de Brusselse crew genaamd FRJ.
De naam van de groep staat voor "Façon de Revendiquer une Justice" (Manier om Recht te Eisen), iets wat natuurlijk al verraad dat het hier een erg politiek geïnspireerde en in het frans rappende posse betreft. Het politieke engagement komt voort uit de misstanden in hun wijk die ze dagelijks kunnen constateren (werkloosheid, criminaliteit, verloedering ...) en in hun teksten trachten ze de macro-redenen voor deze fouten bloot te leggen.
De plaat heet "Le dernier cri des condamnés" (De laatst kreet van de veroordeelden) en is verschenen op Bang! Records. Een fragmentje dat ik kan laten horen heet "Génération Perdue"(verloren generatie).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hier vindt u de inhoudsopgave van het Nieuwsarchief.
Hier vindt u het meest recente nieuws.

 

 

    Nieuws-Archief

Meest recente nieuwsitems

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.