Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Popnieuws | Archief | Augustus 1999        
           
 

NIEUWSARCHIEF

Periode : 1-8 augustus1999
In dit deel : Zomerhit '99, K3, Pukkelpop, Jacques Brel, Janez Detd., Philippe Robrecht, Zita Swoon, Johan Verminnen.

8 augustus 1999

ZOMERHIT '99
Temidden een enorme (ongelllllooflijke, gewwwweldige) massa die verzameld stond aan de Jachthaven van Blankenberge, reikte de sympathieke (getalenteerde, bekwame) presentator Johan Verstreken de uiterst belangrijke (hisssstorische, belangggggwekkende) trofee van "Zomerhit '99" uit aan het briljante (ongellloooflijke, gewwwweldige) meisjestrio "K3" voor hun verpletterende (ongellllooflijke, gewwwwweldige) zomerhit "Heyah Mama".
Andere prijzen tijdens de van talent bol staande drie uur durende radioshow werden uitgereikt aan Will Tura (voor z'n carrière), Belle Perez (als "beste productie"), Yasmine (als "beste nederlandstalige lied") en aan Vanessa Chinitor (als "beste debuut").
D'r is ondertussen ook iets minder euforisch nieuws te rapen in het wereldje van de Vlaamse Showbizz, vermits de eerdere geruchten als zouden zowel "Tien Om Te Zien" als "De Muziekdoos" (de televisieshow op het commerciële en publieke kanaal die aandacht aan deze muzieksoort schenken) gestopt worden, inmiddels bevestigd zijn.
Meer info : de Radio2-website, de "Showbizz"-site

PUKKELPOP MAAKT LAASTE NAMEN BEKEND
De affiche voor Pukkelpop, het grootste "alternative" festival in België, is eindelijk compleet (behoudens eventuele laatste veranderingen). Chokri Mahassine vond immers genoeg tijd temidden van zijn politieke activiteiten om Public Enemy, dj Spinna, Orgy, Skinny, Mc Justiyc & Mc Flux, Mc Kela en Lite. De eerder aangekondigde Dust Brothers komen echter niet.
Op die manier is het programma de eerste dag (vrijdag 27 augustus) dus behoorlijk dans-gericht, met niet minder dan 4 podia die worden ingepalmd door Creamfields-acts (zoals Paul Oakenfold, Roger Sanchez, Todd Terry, Coldcut, DJ Shadow, Gangstarr, David Holmes, Leftfield, Derrick May, Basement Jaxx, Ken Ishii, Grooverider, Goldie ...), met een hip-hop podium waarop Sugar Hill Gang, The Pharcyde, Postmen en 't Hof Van Commerce, en een hoofdpodium met Sebadoh, Soulwax, Zita Swoon en de Red Hot Chili Peppers.
Op Zaterdag (als de Peppers tenminste enkele geluidstorens overeind zullen laten) is het programma meer gitaar-geörienteerd, met een Skate Stage (Sick of it all, Heideroosjes, Good Riddance, Godsmack ...), een Club (Dead Man Ray, Smog, Steve Wynn, Johnny Dowd, Daan, Cornelius), een Marquee (with Gay Dad, Ultrasound, Liquido, Flaming Lips, Sneaker Pimps & Suede) en een hoofdpodium dat het bezoek zal krijgen van onder meer Luscious Jackson, Dog Eat Dog, Biohazard, Silverchair, Kula Shaker, The Jon Spencer Blues Explosion, The Offspring en Orbital.
Meer info over het festival via http://www.pukkelpop.be

4 augustus 1999

FRANCE BREL VERANDERT VADERS GRAFSTEEN
De dochter van de betreurde Jacques Brel, wellicht België's beste en meest geliefde zanger en liedjesschrijver, keerde dit weekend terug van een reis naar Hiva Oa, het eilandje waar haar vader begraven ligt. France was daar met een missie : de geschiedenis recht zetten. Niet alleen sprak ze met een aantal mensen die haar vader kenden tijdens zijn laatste levensjaren, ze maakte ook een aantal wijzigingen aan de grafsteen.
Een reliëf met Brel en Maddly Bamy (Brel's "maîtresse" in zijn laatste jaren) werd verwijderd van de steen, en werd vervangen door twee gedenkplaten. Een bevat de tekst "Six Pieds Sous Terre, Tu Chantes Encore" (een regel uit de song "Jojo" die zoveel betekent als "zes voet onder de grond, zing je nog") ondertekend door Brel's vrouw, kinderen en kleinkinderen. Een tweede gedenksteen bevat een gedicht van France zelf (vertaald geeft dit iets als "Voorbijganger, als een zeiler, een man van de sterren, bracht deze troubadour onze levens in vervoering van de Noordzee tot de Marquises. De dichter, vanuit de blauwheid van zijn eeuwigheid, bedankt u voor uw passage").
France schreef een lange brief aan de lokale pers waarin ze haar daad rechtvaardigde onder de titel "Na de tijd voor respect, nu de tijd voor geschiedenis", waarin de familie aankondigt dat het de stilte rond de laatste jaren van de zanger zal doorbreken. De meeste bronnen over deze laatste jaren waren tot nu toe terug te voeren op een biografie die Maddly enkele jaren na zijn dood schreef, een feit dat voor heel wat animositeit zorgt.
Bewijs dat Brel inderdaad "onder de zoden, maar nog steeds aan het zingen" is, kan je nog bijna dagelijks aantreffen. Zo stond er in "Les Inrockuptibles" van vorige week bijvoorbeeld een interview met Ian McCullogh - zanger van Echo & The Bunnymen die deze zaterdag op Eurorock aantreden - waarin hij onder meer zegt (over Scott Walker) "Walker heeft zijn mosterd bij Brel gehaald, maar die steekt met ver boven hem uit, want zijn melodiën en de impact van zijn chansons zijn duizend keer sterker dan de troep van Walker. En Brel had erg veel charisma, terwijl Walker de uitstraling heeft van een zak aardappelen.". (Over the Beatles) : "I heb the Beatles aanbeden ... maar aan de andere kant waren die van Liverpool en dat maakte hen een heel stuk "gewoner" dan the Velvet Underground, Iggy Pop of zelfs Jacques Brel. Een Belgische chansonnier vond ik veel exotischer en fascinerender dan een band uit Liverpoop, The Beatles inbegrepen.".
(bronnen : Fondation Jacques Brel, De Morgen, Nieuwsblad, Humo).

3 augustus 1999

JANEZ DETD. TEKENEN BIJ VIRGIN
Janez Detd., oftewel het restant van de Belgische punkgroep Jane's Detd. - de verandering in schrijfwijze kwam er nadat een aantal oorspronkelijke leden de groep verlieten - hebben een platencontract bij Virgin getekend. Op dit moment zitten ze zelfs al in de befaamde Galaxy Studio's in Mol om de opvolger van "Bleenies & Blockheads" op te nemen.
De groep werd bekend buiten het wereldje van de harcore toen het nog op het onafhankelijke I-Scream-Records opereerde, vooral dankzij de zomerhit van vorig jaar "Beaver Fever"die hen zelf tot op het podium van het Beachrock Festival bracht als "Belgian People's Choice" van 1998.
Het label I-Scream heeft ondertussen wel al een valabele vervanger gevonden voor de groep, vermits zij een contract hebben getekend met de herenigde garagerockers van the Paranoiacs (huidige single "Dog Day Afternoon"staat op n° 14 in the Belpoptop. Een volledige cd wordt verwacht in het najaar.)
Een interview met Jane's Detd. in de studio kan je vinden bij Surf-Inn.

1 augustus 1999

PHILIPPE ROBRECHT RELEASET NIEUWE CD IN SEPTEMBER
Philippe Robrecht, de man die na al die jaren nog steeds het bekendst is via de singlehit en het album uit 1992 "Magie", is zich aan het opwarmen voor de release van zijn vijfde cd in september. De plaat zal "Dwarsligger" gaan heten.
Op het ogenblik is hij in de weer met een trio (hijzelf op bas en zang, Peter Buytaert op gitaar en Nico Manssens op drum) en heeft hij de cd ingeblikt in de Genkse studio van Pino Guaracci. Hij claimt dat deze plaat "meer persoonlijk dan ooit" is.
Bij de cd zal ook een extra bonus-cd'tje zitten, met daarop nieuwe versies van ouder werk, ondermeer een "exclusieve versie" van "Magie". Vanaf september zal hij op tournee gaan in Vlaanderen met zijn trio, maar ook samen met Vera Coomans (ex-Rum, ex-Madou).
Meer info op zijn mooi verzorgde website http://www.philippe-robrecht.com

ZITA SWOON VOEREN DE EERSTE BELPOPTOP AAN
Na een week stemmen, werd vandaag de allereerste aflevering van de Belpoptop aan de wereld vrijgegeven. Enkel in de lagere regionen zijn er enkele verrassingen te bespeuren, maar als geheel is deze top 20 zeker het beluiseren waard :

1 Zita Swoon - Our bond .. Disco!
2 dEUS - Sister Dew
3 Arid - Believer
4 K's Choice - Cocoon Crash
5 Mitsoobishy Jacson - Mitsoobishy Jacson
6 Hooverphonic - Lung
7 Eden - Party Girl
8 De Mens - Radiohoofd
9 Noordkaap - Geweldig mooi lied
10 Daan - Boots
11 Praga Kahn - Visions & imaginations
12 Hof Van Commerce - Mag et entwa mjir zin
13 Kiss My Jazz - Easy Money
14 The Paranoiacs - Dog day afternoon
15 Kamino - Donut
16 Q - Jelly
17 Gwyllions - I can hear music
18 Wizards of Ooze- Big red balloon
19 Zap Mama - Rafiki
20 Buscemi - My Suitor


Je kan deze lijst zelf helpen samenstellen of meer te weten komen over (en luisteren naar) de songs in de lijst door deze link te volgen, en daarmee maakt u dan ook nog kans om een van de vijf cd-singles "Jelly" van de groep "Q" te winnen.

JOHAN VERMINNEN BIJNA 30 JAAR OP DE PLANKEN
Nu hij zijn leeuwenpak in de "Tovenaar van Oz" weer heeft afgeworpen, staat er voor Johan Verminnen weer serieuzere dingen op stapel : in september brengt hij een dubbele CD op de markt.
"Vroeger en Later" gaat een plaat zijn die het feit wil vieren dat Johan Verminnen dit jaar al 30 jaar lang op verschillende podia staat. Toch zal de dubbelaar niet enkel een retrospectieve zijn : de eerste Cd is weliswaar een "Best of", maar de tweede zal vol staan met nieuwe songs waarbij hij zich liet bijstaan door talentrijk volk zoals Jo Lemaire, Raymond van het Groenewoud, Roland en Kris De Bruyne.
Elk moment nu kan er al de eerste single "De Zomer" aankomen, waarop de oude bard te horen is met de groene blaadjes van Laïs.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hier vindt u de inhoudsopgave van het Nieuwsarchief.
Hier vindt u het meest recente nieuws.


 

    Nieuws-Archief

Meest recente nieuwsitems

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.