Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Popnieuws | Archief | Februari 2000        
           
 

NIEUWSARCHIEF

Periode : 14-27 februari 2000
In dit deel : ZAMU-awards, Bert De Coninkc, Raymond van het Groenewoud, Touch of Joy, Ferre Grignard, Nathalie Sorce, Zakformaat XL, Starflam, Thou, Seatsniffers.

27 februari 2000

ZAMU-AWARDS : DE GENOMINEERDEN
Zamu (vereniging van zangers en muzikanten) maakte zopas de winnaar bekend van de ontwerpwedstrijd voor de trofee die "de meest verdienstelijke muziekpersonaliteiten" kunnen winnen (zie poptelex van 9 januari) : het beeldje dat u hier ziet werd ontworpen door de Russische asielzoeker Victor Verkhozine in het asielcentrum van Kapellen. Deze beeldjes zullen dit jaar voor het eerst worden uitgereikt aan winnaars in 14 categoriën van de 6de Zamu-awards ceremonie, die op 7 maart in de Ancienne Belgique wordt gehouden. Meteen zijn ook alle genomineerden bekend :
- beste zanger : Stef Kamil Carlens, Laïs, Marie Daulne or An Pierlé.
- beste nederlandstalige groep/artiest : Noordkaap, De Mens, Raymond van het Groenewoud, Gorki.
- beste groep/artiest (alle talen) : Soulwax, Zita Swoon, dEUS, Axelle Red.
- focus (beste nieuwkomer) : Arid, Think of one/Marrakech Emballages Ensemble, Laïs, Novastar.
- Live act : Soulwax, Arno, Clouseau, Zita Swoon
- Beste muzikant : Steven De Bruyn, Bart Maris, Michel Bisceglia, Wouter Van den Abeele.
- Auteur/Componist/Arrangeur : Piet Goddaer, Daan Stuyven, Marc Vanhie, Tom Barman.
- Beste producer : Olivier Adams & Maurice Engelen, Alex Callier, Jo Francken, Jean-Marie Aerts
- Muzikale happening (festival / concert /project) : De Nachten, Jazz Middelheim - De nomaden van de muziek (aka Roland & Wannes van de Velde-tour), Rock Werchter.
- Beste studio : ICP, Galaxy, The Groove, Motormusic.
- Pers (magazine / journalist / radio / tv / website) : Pili Pili, Plastiks, Belgian Pop & Rock Archives (!!!) - Gonzo Circus.
- Beste dance-act : Dj Jan Van Biesen, Buscemi, Dj Geoffroy, Praga Kahn.
- Beste album : this is handed out on the basis of sales figures
- Lifetime Achievement Award (this remains a surprise)
- Beste single (hierover werd gestemd door lezers/luisteraars van Radio1, Studio Brussel, P-Magazine en Tijd/Cultuur uit een shortlist van 40) : Novastar "Wrong", dEUS "Instant Street", Zita Swoon "My bond with you and your planet: DISCO!" or Praga Khan "Breakfast in Vegas".

BERT DE CONINCK VERZAMELD.
Eind deze maand wordt er een cd voorgesteld met het werk van Bert De Coninck, wellicht het bekendst als zanger van de gefluisterde vreemdgaan-song "Evelyne" (suiker, zegt ze, en ze lacht haar tanden bloot).
Op deze cd zal het grootste deel van de nummers uit de (onvindbare) Parsifal-LP's "Enfant Terrible" uit 1975 (samen met Jean Rousseau, Firmin Timmermans en Mich Verbelen) en "Crapule de Luxe" (samen met het zangeresje Fran) komen te staan. Bruggeling De Coninck maakte nadien nog een Engelstalige LP als "Crapule de Luxe", en verdween daarna naar Portugal. Het is de bedoeling dat hij deze zomer voor enkele concerten -met een trio begeleiding- naar België komt. Er zijn zelfs plannen om dan een nieuwe Nederlandstalige cd op te nemen.

23 februari 2000

RAYMOND OP PAPIER
Nu dat hij Abraham heeft gezien (50 is geworden) wordt Raymond van het Groenewoud overal in het zonnetje gezet, en werd hij vereerd met een boek. Deze luxueuze uitgave (met een pluchen cover) genaamd "Je veux de l'amour" bevat een inleiding door Boudewijn de Groot, het verhaal van zijn carrière, een complete discografie en 139 teksten van de liedjes die hem tot zijn unieke positie binnen de nederlandstalige rock getild heben. Bovendien zit er bij het boek ook nog eens een cd, met daarop 10 songs die thuis en akoestisch werden opgenomen (het zijn overigens erg drukke dagen voor Raymond-verzamelaars, want vorige week al verscheen er een live-cd op amper 2000 exemplaren die werd uitgedeeld aan de toeschouwers van het Valentijnsdag-concert in deAB).
Het boek maakt deel uit van een serie van uitgever Van Nijgh & Ditmar, waarin ook net een uitgave verscheen met de teksten van de nederlandse Drs.P. In de dubbel-cd die bij dat boek steekt, staat er ook een Raymond-gerelateerde track : "bananen" van de pianoleraarhatende Jean Blaute.
Bestel "Je veux de l'amour" bij Fronstage

O BOY, TOUCH OF JOY
Slecht nieuws voor mensen die allergisch zijn aan Sergio (nu dat hij zowat alomtegenwoordig op de vlaamse tv-schermen is geworden), want u zult hem weldra ook in de ether moeilijk kunnen ontwijken.
Slecht nieuws ook voor mensen die dachten dat Touch of Joy inmiddels gesplit was (zowel Sergio als Sandy hebben vorig jaar enkel een solo-single uitgebracht).
En slecht nieuws ook voor mensen die lijden aan hartziektes, want Touch of Joy heeft een nieuwe single, genaamd "I can't let you go (no!)". De single bevat - trend! - ook de videoclip-voor-TMF-doeleinden. Later dit jaar zal er bovendien nog een full-cd gaan volgen.
Meer info : Arcade

22 februari 2000

FERRE TOTAL TENTOONGESTELD
"Captain Disaster" Ferre Grignard, de bohémien-muzikant die bijna eigenhandig België op de internationale rock-kaarten bracht in de jaren zestig met "Ring it" en "What shall we do", werd zopas het onderwerp van een tentoonstelling in Antwerpen. Plaats van gebeuren is CC Luchtbal (Hof Ter Lo) in Antwerpen, elke dag tussen 10 AM en 5 PM tot en met 19 maart. Je vind er zeldzame foto's, collectibles, schilderijen en dergelijke meer ...
Tijdend de openingsreceptie van voorbije zaterdag werd er bovendien door Hans Kusters, destijds nog producer van Ferre, de cd-re-release voorgesteld van de bijzonder zeldzame Franse LP "Ferré Grignard" uit 1972, nu uit op zijn eigen HKM label.

19 februari 2000

NATHALIE SORCE IS DE BELGISCHE EUROSONG-KANDIDATE
14 jaar na Sandra Kim vaardigt België opnieuw een zangers van Italiaanse origine af naar het Eurovisie Song Festival, dat later dit jaar in Stockholm wordt gehouden.
Nathalie Sorce's "Envie de vivre" kreeg meer stemmen van het tele-votende publike dan Frédéric Reynaerts (pop met oosterse invloeden), Sabrina Klinkenberg (roodharige zangeres uit Verviers) en Mezzo Mezzo ("The Belgicanos" - à la Gypsy Kings).
Nathalie Sorce (uitgerust met een orgaan waar zelfs Barbra Streisand jaloers op kan zijn) is een 21-jarige studente regentaat frans-geschiedenis in La Louvière. Ze werd twee jaar geleden ontdekt in de televisie-show "Pour La Gloire" (een talentenwedstrijd op de RTBf die ze won in de categorie "Chanteuse"). Sindsdien nam ze al een cd op met gospel-songs en zong onder andere op de benefiet "SOS Kosovo" en op de Paralympics.

17 februari 2000

HET LEVEN IS KUT VOLGENS ZAKFORMAAT XL
Kris de Bruyne (al 30 jaar een van de sterkhouders van het betere nederlandstalige lied), Wigbert Van Lierde (bekend van zijn hand- en spandiensten als gitarist, maar ook bekend van zijn solo-carrière) en Patrick Riguelle (vroegere zanger van o.m. Kadril of met Jan Hautekiet als Riguelle & Hautekiet, tegenwoordig bijna dagelijks op TV als zanger-gitarist van de "De Laatste Show-band") hebben de handen in elkaar geslagen om "Zakformaat XL" op te richten.
Op 26 februari (tijdens de festiviteiten van het openingsweekeinde van Brussels 2000) zal de groep haar debuutplaat "n°1" aan pers en publiek voorstellen in de AB-club. Op dit moment is er echter al een promo-single uitgebracht, genaamd "Het leven is kut"ondanks de agressieve tiel een zacht wuivend country-liedjes.
De groep start in maart met een uitgebreide tour langs allerlei culturele centra te lande, beginnend met 17 maart in St-Genesius-Rode. More info hierover is te verkrijgen bij Garifuna.

STARFLAM IN VORST NATIONAAL
Tengevolge de afzegging van de Engelse groep Asian Dub Foundation, kunnen de Luikse rappers van Starflam deze zaterdag het voorprogramma spelen van Rage Against The Machine, in Vorst Nationaal, Belgieë grootste concertzaal.
Dit betekent dat Starflam komend weekend maar liefst drie keer in Brussel zal spelen, vermits ze al twee optredens in de AB gepland hadden, ter promotie van hun huidige maxi "Bled Runner". Zaterdag doen ze op die manier eerst hun optreden in in Vorst, en komen ze dan snel naar het centrum om hun solo-optreden te geven.

LUC ALLOO & HERMAN SCHUEREMANS JOIN BID FOR NEW RADIO-STATION
Since the Flemish minister for media has declared that there has to be room for three more frequencies for nation-wide radio-stations, a number of initiatives have been popping up : a relatively new player on the cable-radio (S&Si - essentie, the station of eighties radio-icon Gust De Coster) has now changed course to get a hold on one of the coveted broadcast-permits : S&Si will become a pop & rock radio station, and change it's name to Roxy.
Luc Alloo (enfant terrible of TV) and Herman Schueremans (concert-promotor with as main accomplishment the internationally acclaimed Werchter-festival), have now given their full support to the new radio station.
S&Si had a website, where you can find the press-releases of this project.

THOU SIGNS WITH PIAS
The strategy of playing at "de Nachten" in order to get some attention from A&R people for the album Thou had recorded with John Parish in Bristol has now been proved worthwile : the band has signed a deal with record firm Play It Again Sam, who will release a first single "Weak Lady" in March, and the cd "Put Us In Tune" in April. The band was previously on the Dutch label Brinkman (as Metal Molly, Nemo ..), which stopped all activities last year.
Now that that problem is solved, the band has lost it's drummer and is urgently looking for a new one (preferably in the region of Ghent, and with enough time on his hands to do a lot of rehearsing and touring). Contact : +32/(0)9/226.51.01.

MORE BRUSSELS 2000
Our message of last Monday with the musical programme of the opening-weekend of Brussels 2000 (European cultural capital) turns out not to be very complete. At least one major musical event had been overlooked.
The Ancienne Belgique has set up a mini-festival "Het huis van La Chanson" (the house of the song, but bilingual), which you can enter with the same ticket as all other cultural activities that day. The artists performing will be :
- Peter Van Laet (of Mama's Jasje), presenting his solo-cd "Autrement"
- Zakformaat XL (see above), the new band of Kris De Bruyne, Wigbert & Patrick Riguelle
- Vera Coomans (Rum, Madou) & Tom Theuns (Ambrozijn, Olla Vogala)
- Marc Lelangue
- Koen De Cauter with his show "Chante Brassens"
- Wannes Van De Velde & Roland "De nomaden van de muziek"
- Johan Verminnen with songs about "Brussel, mijn stad"
- Philmarie, Zoé & Daniel Hélin
- Willem Vermandere & Julos Beaucarne "Où deux chanteurs du terroir se rencontrent"
- Philippe Lafontaine "Jusqu'à maintenant"

14 februari 2000

THE SEATSNIFFERS GAAN GOSPEL
Seatsniffers, de bluesy rock'n'roll groep uit Antwerpen, zal later op de week zijn derde CD op de rekken loslaten, "Born Again" (op Rowyna Records). De inspiratie voor deze plaat kwam van boven, want de cd staat vol met rockende versies van gospel-songs, zoals bijvoorbeeld "Jubilee".
De plaat werd geproduceerd door Thomas Yearsley (voorheen van een van hun lichtende voorbeelden The Paladins), en werd door de mixer gedraaid van Stef Kamil Carlens (van Zita Swoon). D'r zijn zelfs nog meer Zita Swoon links in het spel, vermits Bjorn Erickson op enkele nummers dobro kwam meespelen, en de twee groepen nog recent samen te zijn waren in een uitzending van het nederlandse TV-programma "Paradiso-Life".
Zoals gewoonlijk maken de Seatsniffers van deze release gebruik om een uitgebreide clubtour op te starten, deze keer onder de naam "Born Again (Free From Sin)". Een van de eerste concerten staat op 10 maart op het programma in de Ancienne Belgique. Tickets zijn nog verkrijgbaar. Praise the Lord...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hier vindt u de inhoudsopgave van het Nieuwsarchief.
Hier vindt u het meest recente nieuws.

 

 

    Nieuws-Archief

Meest recente nieuwsitems

This page in English

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Forum

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen (www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.