Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home |Chronologisch | Overzicht        
           
 

DE TIJDLIJN

Op de tijdlijn staan de groepen vermeld volgens het jaar van hun "doorbraak".
Voor sommige groepen was dit meteen ook het hoogtepunt van hun carrière, voor anderen was dit jaar slechts het begin van een verhaal dat vandaag nog steeds doorloopt.

jaren Vijftig Zestig Zeventig Tachtig Negentig 2000

Een beknopte geschiedenis van de Belgische Pop & Rockmuziek :

In de jaren vijftig en zestig duiken slechts bij uitzondering originele Belgische groepen op (bvb. Ferre Grignard, The Cousins, The Pebbles, Wallace Collection, what the heck... zelfs Soeur Sourire en Rocco Granata). Tijdens die jaren werd er in België wel al heel wat afgerockt, maar de meeste artiesten blonken uit in het klakkeloos naspelen van de grote buitenlandse voorbeelden. Jacques Brel ... dat was natuurlijk heel andere koek.
Tijdens de jaren zeventig kwamen er uit alle hoeken en kante Vlaamse folkzangers gekropen, die geleidelijk aan ook aantoonden dat het mogelijk was om te "rocken" in hun moedertaal (bvb. Johan Verminnen, Raymond Van Het Groenewoud, Kris Debruyne ...). D'r onstond ook een diversificatie van de muziekscène met nieuwe genres die ontstonden (bvb. hardrock met Irish Coffee, country met Pendulum, disco met Two Man Sound, blues met Roland en Tjens Couter, symphonische rock met Machiavel ...).
Toch is het pas na de punkgolf van de late jaren zeventig (die ons The Kids en een van de beste/slechtste punk singles door Plastic Bertrand brachten), dat er een explosie plaatsvond van energie en frisse (nuja) nieuwe groepen : eerst nog wat verdoken (e.g. de Brassers, Siglo XX, Front 242, Neon Judgement, Red Zebra ...), maar daarna ook bij een breed publiek aanslaand in de zogenaamde "Belpop"-generation (bvb. the Machines, T.C.Matic, de Kreuners, Luna Twist, Allez Allez, Lavvi Ebbel, Arbeid Adelt, Jo Lemaire ...).
Na een eerste desillusie van deze groepen in het midden van de jaren tachtig (België is te klein), kwam er een nieuwe generatie op de voorgrond met een meer volwassen en soms ook meer commercieel geluid (bvb. de verschillene groepen van de New Beat dansrage, Vaya Con Dios, Arno, Clouseau, Pop Gun, Soulsister, Technotronic, Won Ton Ton ...). Al deze groepen slaagden er in om ook in het buitenland voet aan de grond te krijgen.
In de jaren negentig werd deze trend nog meer uitgesproken met de komst van nieuwe en internationaal geapprecieerde artiesten (zoals dEUS (en hun sattelieten), K's Choice, Axelle Red, Hoover, 2 Unlimited, Metal Molly, Channel Zero, Wizards of Ooze, Evil Superstars, Zap Mama, An Pierlé ...). D'r onstond ook een nieuwe golf van Vlaamse artiesten die het rock in het Nederlands naar een nieuw niveau tilden (bvb. Noordkaap, De Mens, Gorki ...). De gemiddelde kwaliteit van de muziek geproduceerd in België is nog steeds stijgende.

Tijdlijn : Jaren Vijftig - Zestig - Zeventig - Tachtig - Negentig

 

   
 
Tijdlijn:
1950-59
1960-69
1970-79
1980-89
1990-99

2000&+

 

Deze pagina in het Nederlands

CD's van deze groep of artiest vind je bij Proxis

Site
Homepagina

Alfabetisch
Chronologisch
per Genre
Willekeurig
Populairste

Poptelex
Belpoptop
Interviews
MP3's
Muziekarchief.be

Help
Links&bronnen
Statistieken
Wat is nieuw?

Zoeken naar:
in
 
           
 

Het Belgisch Pop & Rock Archief was tot begin 2002 in handen van Dirk Houbrechts. Om persoonlijke redenen (lees hier waarom) stopte hij met deze website. Het archief is nu toevertrouwd aan het Muziekcentrum Vlaanderen(www.muziekcentrum.be), het steunpunt voor de professionele muzieksector. Contact: webmaster@muziekcentrum.be of per post naar Muziekcentrum Vlaanderen, Steenstraat 25, 1000 Brussel.

Opgepast : Deze site betaalt auteursrechten, en is opgebouwd en onderhouden conform de toelatingsvoorwaarden overeengekomen met de Belgische auteursrechtenvereniging SABAM. Consultatie van deze website is gratis, met uitsluiting van het downloaden, reproduceren of verdere openbare medeling van de onderdelen van de site. Copieer a.u.b. niet, link!

Laatste update aan de site : maart 2002.

    ^ up