The Belgian Pop & Rock Archives ... Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Press this site has got        
           
 

The Belgian Pop Archives made it to the newspapers !
Source  & ©: Het Belang Van Limburg - 28/2/98

"U vraagt, wij draaien"
Dirk Houbrechts brengt op internet Belgische rockgeschiedenis in kaart

BRUSSEL/GENK - Geen opdracht ter wereld, of iemand is gek genoeg om eraan te beginnen. Neem nu de Belgische popmuziek. Tot voor enkele jaren liep zelfs de kenner er hopeloos in verloren. Reden: gebrek aan informatie, geen deftige catalogus, laat staan een encyclopedie. Tot Dirk Houbrechts uit Genk op Internet zijn 'Belgian pop archives' startte. Een monnikenwerk dat hem tot op vandaag 135 groepen in kaart liet brengen. Waarhij begonnen is, weet hij nog. Het einde daarentegen is niet in zicht

Dirk Houbrechts: «Dit was voor mij een manier om twee van mijn hobby's te combineren. De ene is muziek. Ik verzamel sinds een jaar of zeven oude vinyl-singles, vooral uit de jaren tachtig. Die collectie omvat inmiddels al een vierduizendtal stuks. De andere is het Internet. Leuk medium, maar ik stelde vast dat je via Internet weinig terugvindt over de wat oudere Belgische popnamen. Over dEUS kom je snel aan twintig sites, over The Kids of The Scabs vind je niets. Het onderwerp voor mijn home page lag dus voor de hand.»

-Wilde je meteen alles in kaart brengen?

«Neeje! In september ben ik begonnen, met het voornemen om een pagina te maken rond vijf namen waarvaan nauwelijks iets op Internet vond: Jo Lemaire, The Kids, de Kreuners, Allez Allez en Luna Twist. Ik ben 29, en dus in de jaren tachtig opgegroeid met die Belpop-explosie. Ik was indertijd een echt new waverke, want dat was in Limburg algemeen verspreid. Wij keken neer op de cornmerciële rommel als The Bet en The Machines. Die ben ik dan achteraf wel meer beginnen appreciëren.»

-Het zijn er meer dan vijf geworden. Onweerstaanbare drang ?

«Ach. Dan dacht ik: waarom maak ik niets over de hele periode van de Belpop? Tussen september en januari stoomde ik de eerste 120 bio's klaar, met als bronnen oude jaargangen van Humo en Joepie en mijn eigen singlescollectie. Ik begon met de groepen waarvan ik ook werk in huis had, omdat ik van allemaal iets wilde laten horen in real audio. (zucht) Maar je komt altijd nieuwe namen tegen.»

Verzoeknummertjes

-Waar eindigt dat?

«Ik denk dat ik er met een bio of tweehonderd wel zal zijn.»

-Dirk, blijf ernstig. Een andere Internet-site (de reporter heeft het hier over The Belgian Band List) zit nu aan 928.

«(bezorgd) Ik krijg nu heel wat verzoeknummertjes. Onlangs nog met Philippe Swan en PPZ30. U vraagt, wij draaien. Ik heb ze opgenomen. Iemand gaat nu een cassette doorsturen met hitjes uit de jaren vijftig, iemand anders die Ferre Grignard nog gekend heeft en in Antwerpse scene begin jaren zestig heeft gezeten, wil me ook verder helpen.

-Wat zijn vandaag je mininium-eisen om een groep op te nemen?

«Ze moeten een plaat hebben uitgebracht én ik moet ze een beetje goed vinden. Maar dat kan ik niet blijven hanteren met al die verzoeknummertjes.»

-Wat zijn dan vandaag echt je normen?

«(Vertwijfeld) Voorlopig heb ik nog min of meer een kwaliteitslabel. Pas op: ook commerciële dingen hebben hun moment dat ze goed zijn, ook Get Ready! Wat niet betekent dat ik alle laatste nieuwtjes volg over hun teddyberen. Een fan wil Get Ready! erbij. We zien wel, maar het is wel zo dat je op Internet zo goed als niets over die groep vindt. Wellicht maken bakvisjes van dertien geen Internet-sites.»

Je moet het niet zeggen hoor, maar wat zijn dan je normen ?

«(lichte paniek) Groepen die in de Ultratop of in de Afrekening staan, mogen er in. Nè!
Neen: de Vlaamse top 10 niet. Wat? Dat die dingen mekaar overlappen? Euh... (stilte) Ja, ik heb mijn gebied al een paar keer opnieuw afgebakend, en dat zal nog wel gebeuren.

-Krijg je ook reacties uit de industrie en van ariesten ?

«(gerustgesteld) Niet uit de industrie. Maar van Guy Swinnen kreeg ik pas een berichtje over zijn solo-carrière en Jo Smeets van Sweater vroeg me of zijn groep er ook in kon komen. Goed, zolang ik het plezant blijf vinden. Het is ook niet omdat ik zo gek ben geweest om dit te doen dat ik verantwoordelijk ben voor de encyclopedie van de Belgische pop.»

Stef VANWOENSEL

'Belgian Pop Archives' op http://www.ping.be/houbi Ook de moeite waard (en met flink wat handige links) : 'Belgian Bands list" op http://www.astro.ulg.ac.be/~royer.

 

   

More press

Meer Pers

The best place to buy Belgian CD's is Proxis.com - the biggest internet cd-shop from Belgium

Site
Homepage

Alphabetically
Chronologically
By Genre
At Random
Most Popular

PopNews
Belpoptop
Charts
Interviews
MP3
Forum

Help
Links&sources
Statistics
What's New?

Search for:
in
 
           
 

Dirk Houbrechts stopped working at The Belgian Pop & Rock Archives (you can read his personal statement here). The website is now entrusted to the Flanders Music Centre (www.muziekcentrum.be). Contact: webmaster@muziekcentrum.be.

Watch it : This site pays royalties, and was built and maintained in accordance with the terms and conditions negotiated with SABAM, the Belgian society of copyright-holders. Consultation of this site is free, but this exludes downloading, reproducing or public performance of any part of this site. Please do not copy. Link!

Last update to this site : March 2002.

    ^ up