The Belgian Pop & Rock Archives ... Muziekcentrum Vlaanderen
 
  Home | Press this site has got        
           
 


article in "De Weekkrant"

(March 1, 2000)

"Website leverde me al werkaanbiedingen op"
Genkenaar zet Belgisch poparchief op internet

Door Ilias Dovris

Dirk Houbrechts (31), een fervent internetliefhebber, bouwde een eigen website uit met daarop alles over Belgische popmuziek. De site viel zo goed in de smaak dat de Financieel Economische Tijd hem onlangs bedacht met de titel "site van de week". Bovendien werd hij op de Zamu Music Awards genomineerd voor de mediaprijs. Op 7 maart wordt de uitslag in de Ancienne Belgique bekendgemaakt.

Dirk Houbrechts kwam op het idee om de geprezen Belgian Pop & Rock Archives op het internet te zetten. Dirk: "Fijn om in de prijzen te vallen, maar daar was het me niet om te doen. Wel krijg ik nu de meeste cd's van Belgische platenmaatschappijen toegestuurd en dat is een leuk extraatje. Ik beluister ze en bespreek ze op mijn website".
Dirk koos niet toevallig voor een website rond Belgische popmuziek: "In principe kan je over alles een site maken, maar aangezien ik een echt muziekliefhebber ben en verzamelaar van oude singles ben ... Daarvoor moest ik vaak op zoek in het muziekverleden. En in ons land kon je daar op internet maar heel weinig van vinden. Dus besloot ik er zelf wat aan te doen".
De beperking tot Belgische pop was niet enkel een kwestie van persoonlijks smaak : "Ik luister het liefst naar Belgische popmuziek, maar de internationale scène boeit mij evenzeer. De beperking kwam er vooral door een gebrek aan tijd. Je moet ergens grenzen stellen. Er staan momenteel 200 biografieën op de site en zo'n biografie schrijven duurt toch al snel 2 à 3 uur. Dus veel ruimte voor wat anders blijft er niet meer over."

De site van Dirk is rijk gevuld en gemakkelijk te doorzoeken. Maar één facet geeft volgens hem toch de doorslag. Dirk:"Alle groepen die op de site staan, kan je ook aan het werk horen. Is iemand geïnteresseerd in een bepaalde groep nadat hij een positieve recensie heeft gelezen, kan hij dat dadelijk meten aan de werkelijkheid. En wil je nieuwe groepen ontdekken, kan dat ook op het gehoor. Blijkbaar appreciëren de mensen dat." Het bezoekersaantal liegt er niet om. De website zit op een gemiddelde van 40.000 bezoekers per maand. En naar alle waarschijnlijkheid zal dat cijfer nog stijgen want elke week voegt Dirk nog 1 à 2 groepen toe."
"Bij de VDAB in Brussel werk ik ook in de websitesfeer. Maar dit doe ik puur als hobby. Ik ben trouwens nog niet zo lang geïnteresseerd in deze materie. Pas toen ik vier jaar geleden internet ontdekte, kreeg mijn interesse voor de computer vorm. Daarvoor heb ik politieke en sociale wetenschappen gestudeerd. Een totaal andere richting".
Voor een nieuwe website rond een andere materie heeft Dirk geen tijd over. Dagelijks steek ik minstens een half uur in deze site. Meer kan ik er niet aan spenderen. Het succes van de site leverde me trouwens al enkele jobaanbiedingen op, maar voorlopig zit ik goed. Bovendien wil ik liever vrijblijvend werken aan mijn website, dan in dienst van een ander. Het is en blijft immers een hobby".
En allemaal surfen nu naar http://houbi.com/belpop

other press this site has got

andere persreacties

 

   

More press

Meer Pers

The best place to buy Belgian CD's is Proxis.com - the biggest internet cd-shop from Belgium

Site
Homepage

Alphabetically
Chronologically
By Genre
At Random
Most Popular

PopNews
Belpoptop
Charts
Interviews
MP3
Forum

Help
Links&sources
Statistics
What's New?

Search for:
in
 
           
 

Dirk Houbrechts stopped working at The Belgian Pop & Rock Archives (you can read his personal statement here). The website is now entrusted to the Flanders Music Centre (www.muziekcentrum.be). Contact: webmaster@muziekcentrum.be.

Watch it : This site pays royalties, and was built and maintained in accordance with the terms and conditions negotiated with SABAM, the Belgian society of copyright-holders. Consultation of this site is free, but this exludes downloading, reproducing or public performance of any part of this site. Please do not copy. Link!

Last update to this site : March 2002.

    ^ up