|
||||||
![]() |
|
Posts in de categorie « blogs»:
dec
26
2010
Het achterwerk van AnAch, pakjes onder kerstbomen, dat is toch ontzettend passé. Het nieuwe gebruik dat iedereen dichter bij elkaar en de wereldvrede binnen bereik gaat brengen is het geven van een boek met nieuwjaar. En alhier is het perfecte materiaal om dit nieuwe gebruik in praktijk te brengen: Oftewel, qua ongelukkige timing na de kerstcadeauhausse en de boekenbeursmanie kan het tellen (doeme toch) maar het boek van An Olaerts ligt bijna helemaal en eindelijk in de winkel. En dat mag ook buiten Limburg geweten zijn. Wie haar blog leest, of wie al eens de papieren Vacature doorbladert zijn het geen geheimen: haar spitse wekelijkse stukjes over alles wat van ver of dicht naar werk ruikt. En die zijn nu uitgeselecteerd op een of ander criterium, gebundeld, opgeleukt met illustraties van Klaas Verplancke, en van de titel “Achterwerk” voorzien. Qua kick-ass idee kan dat tellen. Het is u aangeraden.
dec
11
2010
TongNaar aanleiding van deze blog, Facebook- en Twitterbezigheden, krijg ik wel eens de reactie “Amai, dat zou ik niet kunnen, zoveel vertellen over uw eigen, zoveel blootgeven“. En dan onderhoud ik geeneens een echte intieme dagboekachtige lifeblog, bij bloggers die dat doen moet die opmerking wel heel vaak voorkomen. Aan de mensen die zo reageren, zou ik graag deze column uit The Guardian van Oliver Burkman eens laten lezen. En wel zo graag, dat ik hem eens door de vertaalmolen haal:
Of wacht, misschien toch beter zelf vertalen 😉
Kortom, liefste vrienden, u ziet een tong, maar misschien toch niet het achterste ervan. Soms staat het achterste van de tong er wel, maar dan tussen zoveel uitgestoken tong dat u al heel opmerkzaam moet zijn.
dec
8
2010
Crowdsourcing for lifeCrowdsourcing for life, de actieTwitteraars, bloggers en facebook-zotten lossen tot 24 december je prangendste vragen op. Ben je tevreden over het antwoord, doe je een milde Music for Life storting. Een iets langere uitleg staat hier, in ‘t kort: wij lossen de problemen op als ze zich stellen.
Actieoverzicht Nog te beantwoorden:
(Music for Life actienummer: MFL1096) Ik zou natuurlijk mijn homepage kunnen uitlenen aan Music For Life, maar misschien is er een betere manier. Gisteren, omstreeks half zes, peinsde Marieke_XK op twitter:
waarop ik dacht
Waarmee dan weer iets bedacht was, dat misschien zou kunnen werken: Iemand zit met een probleem.
En heeft daarvoor wel een cent veil, de inzet
Waarna dat getweet wordt
Waarbij de link dan gaat naar een simpele blogpost alhier:
En gij (ja gij!) dat dan kunt retweeten / op uw Facebook zetten / vertellen aan uw vriendjes… als gij denkt dat er in uw kennissenkring iemand zit die een steengoede loodgieter in Gent, eventueel gespecialiseerd in niet goed doorsjassende wc’s, kent
En er dan misschien reacties komen, the wisdom of the crowds in actie:
En Jan dan misschien een antwoord heeft op zijn probleem
En iedereen content is. En we zo’n tellerke kunnnen bijhouden. +100. Ka-ching. So, whaddayathink. Is dit een goed idee, of helemaal niet. Crowdsourcing for life. Dat dus alleen kan werken als er een crowd is. En dus ook alleen kan werken als er vragen binnenkomen.
jun
9
2010
MarseditTip voor als je op een Mac werkt en al eens blogt: MarsEdit. Nog het best te vergelijken met Microsoft’s LiveWriter. Na het herkennen van je blogsettings (werkt onder andere naadloos met Blogger, Drupal, LiveJournal, Manila, Movable Type, Radio UserLand, Tumblr, TypePad en WordPress blogs), krijg je een overzicht van je laatste blogposts: “New post” geeft je een html-editor met rondom snelle input van categorieën, tags, status: En daarnaast een live-preview van wat je in de editor schrijft: In de editor kan je via shortcuts of rechtermuisknop erg snel veelgebruikte code invoegen (vb. toevoegen van link is de tekst die je een link wil maken selecteren en cmd-shift-A – als er een URL in de copy-paste-buffer zit is die al vooringevuld. Timesaver!) Het is bovendien erg makkelijk om Markup-macros bij te maken, zodat je veelgebruikte stukjes code snel kan integreren. Je kan ook een externe editor instellen, zodat je als je wat meer code wil schrijven snel over en weer naar bijvoorbeeld Espresso kunt. Nog handiger is de Media functie, want past geweldig goed in mijn workflow. Je kan pictures of files uploaden via drag & drop, kiezen uit al opgeladen images op je blog, of – en dit is voor mij dus een timesaver van jewelste – je Flickr-account verbinden. Een foto inserten is dan letterlijk maar drie klikken ver (media – je foto – insert) en hij zit in je blogpost in het gewenste formaat. En dan hopla “Send to Weblog”. Klaar is Kees zijn blog. Wat er niet in zit: comments. Search & Replace. En tags zou beter kunnen (via een type-ahead van tags die je al ooit gebruikte bijvoorbeeld). Voor de rest, pretty ideal. De huidige versie, 3 – werkt enkel op Snow Leopard – kost 39$, misschien wel iets te duur voor wat het is. De download heeft ook een probeerperiode, dus judge for yourself. Als je nog met OS.X Leopard werkt, kan je enkel de 2.-versie van Marsedit gebruiken (je mist dan onder andere support voor WordPress-pages, integratie met iPhoto en een WYSIWYG-achtige editor) en ben je verdoemd tot de torrent-sites om het na de probeerperiode te laten werken. Nu nog een versie voor de iPad. Zou toch perfect kunnen?
mrt
30
2010
BlogrouletteAls er in 2010 al één internettrend te detecteren valt, dan is toch het wel Chatroulette. Tussen haakjes: een trend die geen een van de 60 trendwachters in het rapport van Netlash – mezelf incluis – had zien aankomen. Zo hadden we dus al de wetenschap achter het nexten op chatroulette, en Merton op Chatroulette, en Ben Folds Ode aan Merton, en Facebookroulette, de Chatroulette Eye Vagina (SFW), chatroulette for news, Chatroulette Bingo en Manroulette. Maar waar blijft Blogroulette? Ik stel het me zo voor: Een random bloglezer connecteert met een random blogschrijver. En samen kunnen ze dan een eindweg chatten over wat de een van de ander vindt. “Bo-ring”, bijvoorbeeld, ik zeg maar wat. Met uiteraard een grote “Next”-button voor beide, als het geen spek is naar de bek. Voor babyblogster die valt op een blotevrouwenblogslezer. Of voor de gadgetblogger die gekoppeld wordt aan een modeblogverslindster. De URL is wel al ingenomen: http://blogroulette.com. Blijven steken in de planningsfaze of goeie bedoelingen, not unlike 99% van de blogs op het internet. Het waardige alternatief: http://blawgroulette.com is nog vrij. Afijn, wie maakt het? En snel, vooraleer de internetfad van de tsjètroelèt zijn momentum verliest. Zodat Merton eens wat pianoimprovisaties kan maken op blogteksten. Deze post bijvoorbeeld, zou hij misschien zo bezingen: Smart guy with a stupid plan, Next.
dec
21
2009
Ho Ho HoDe grappigste mop die ik over Tiger Woods en zijn affaires al hoorde gaat als volgt:
Dacht ik aan, toen de kerstman aan mijn deur klopte vanmiddag. Om te zeggen dat ik een beetje kerstman mag spelen. Een blogstokje, in natura. Het gaat daarbij om volgende tien schijven:
Vermits ik aan het begin van dit stokje zit, mag ik er eentje uit kiezen. En ik kies deze: Foo Fighters – Greatest Hits. Het beste wat er tussen zit, volgens mijn eigen. "All My Life", "Everlong", "The Pretender", "Learn To Fly", "Times Like These", "Monkey Wrench"… Mijn autoradio kijkt er verdikke al naar uit eens over bijna verlaten wegen te zoeven in de nacht, met deze cd op een als hoog te classificeren volumestand. Nog beter, en wederom omdat ik in het begin van dit stokje zit: ik mag er ook een uit deze lijst kiezen en die uitdelen aan een andere blogger. En ik koos: Alicia Keys voor Ine van Monuments en Matuvu en nu ook Nomadz. Die een jaar op wereldreis vertrekt, om te werken. Thuiswerken op locatie. Rondzwervend doordoen met wat ze hier al deed. Ze heeft het in een mooie presentatie gegoten voor Barcamp3: En als "bon voyage" krijgt zij dus deze: Geen flauw idee of de muziek te pruimen is, ik kies het voor de titel: "The Element of Freedom". En nu mag Ine dus op haar beurt een CD weggeven aan wie zij wil. Ze kan nu nog kiezen uit deze cd’s, en ongeveer 300.000 kwispelstaartend klaarstaande blogs.
Benieuwd of voor elke van deze cd-dekseltjes een passend blogpotje gaat gevonden worden. Ine, ’t is aan u.
dec
16
2009
GejostDerde! Een dikke proficiat aan de winnaars (ik weet niet precies wàt het vertelt over de blogosfeer, maar het vertelt iets) en een nog dikkere merci aan iedereen die voor dit blogding stemde. U was met velen, maar het kan natuurlijk beter. Volgend jaar, bijvoorbeeld. Mijn plan is al klaar. Weggooien wat niet scoort (de scherpzinnige tirades van Mensbrugghe, de zelfrelativerende kinderliefde van Kerygma, de redactievergaderingen ten huize Plasky, de linkliefde van Appelogen, de intelligentie van Michel, de inside information van de mediaminister, of de geborduurde miniatuurtjes van Kruimels) en leentjebuur spelen bij wat het wel doet. Het roer gaat hier dus om. Een nieuwe naam, een nieuwe start. Eerst dacht ik aan “door een roze … eh … ik zou het duizend keer zeggen … daarstraks had ik hem nog“, maar koos toch voor het simpelere “door de bril van Jos“. En krijgt u dus voortaan uw blogposts in dosissen van twee regels per keer. Met foto’s van wat de kinderen die avond gegeten hebben erbij. De eerste mockup is al af. Tot volgend jaar, afspraak op het podium!
okt
5
2009
Full DisclosureBloggers zijn klein wild. En het jachtseizoen is precies open. Onterecht, zoals in Nederland, waar Buma/Stemra (de Nederlandse SABAM) vorige week haar tarieven voor muziekembeds (vb. muziekvideo’s van YouTube) op blogs bekendmaakte. Draconisch. “Muziek ter verfraaiing van een website al dan niet geplaatst door middel van embedded files, waarbij muziek slechts een ondersteunende rol speelt.” gaat er 130€ voor 6 files, 650€ voor 30 files kosten. Voor een jaar. Exclusief BTW. Waanzin, en dan bedoel ik niet dat ze er beter de BTW al meteen in verrekend hadden. Terecht, zoals in de Amerika, waar de Federal Trade Commission (FTC) vandaag een richtlijn heeft uitgevaardigd, waarbij bloggers verplicht worden om “material connections” tussen adverteerders en henzelf als “endorsers” openbaar te maken. Betalingen en giften voor bespreking vallen daaronder. En niet-naleving kan zwaar beboet worden (tot $11000 per blogpost). Toch wordt het er niet makkelijker op. Dan zou ik dat statement moeten vergezellen van volgende disclaimer: Blogger Houbi ontving een uitnodiging voor de hippe lancering van Vitaminwater (nieuw hip drankje, geproduceerd door Glacéau, een bedrijf gelieerd aan de Coca Cola Company) in België, via PR-bureau Xian. Hij ging er niet naartoe omdat hij toen pas terug kwam van zijn reis door Frankrijk. Hij ontving thuis een schone doos met daarin zes smaken vitaminwater, en vond tot nu toe de citrus variant de lekkerste. De rest vond hij tot nog toe eerder water waarin een maand of vijf snoepjes in geweekt hebben. Zucht. Ik denk dat ik dan maar liever een Duvel drink. Ongesponsord.
sep
3
2009
SintercrisisOnline vriendjes met plannen. Het is wat. Maar, ge gaat het zien: de oproep van @ntone, die gaat het maken. Want: amusant, geeky, en haalbaar. Persvoer. Vandaar mijn oproep: bekijk de Sinterklaasactie-idee eens een keer, en ga na of gij ergens in dat proces iets kunt betekenen. Al was het dit project onder de ogen brengen van iemand die ergens in dat proces iets zou kunnen betekenen (Uw nonkel die een vervoerfirma heeft, uw neef die een baas heeft die een pakhuis heeft leegstaan…). En als dat niet lukt, doe dan mee aan MIJN oproep aan de social media. Ik ga voor 1 jaar gratis booze. Please RT. —— Update: mijn oproep is alvast goed begonnen: Baileys gaat hier binnenkort via TheInsiders een hoop staaltjes afleveren, zo laten ze mij weten. Ik gok dat mijn mening daarover gaat zijn: “Het smaakt naar meer”.
nov
13
2008
Schuift dat wat?Weet ge wat altijd werkt op het internet? Lijstjes. Tijd dus voor een nieuw lijstje. Antwoord op de vraag “En schuift dat wat?”. 9 manieren dus om geld te verdienen met een blog. Uw blogschrijfsels te “monetizen” (puke). 1. AdsenseContextueel adverteren, tekstlinks, you know the drill. Bekend recept. De doorbraak in Adsense-kliks en dus inkomsten kwam er hier na het vinden van de WordPress-plugin Who Sees Ads. Deze laat je immers toe te differentiëren in je publiek. Twee caveats: maak bloginkomen niet volledig afhankelijk van Google-Adsense. Want als ze daar besluiten uw kraan toe te draaien omdat je aan een van de voorwaarden niet voldoet (teveel ads op een pagina geserveerd, te veel op een linkfarm geleken, uw ads niet voldoende van de echte content gedifferentieerd …), heb je geen beroep. En is droog zaad uw deel. Mijn ervaring: In mijn geval gingen de Google-Adsense inkomsten van een whopping 0,67$ in de eerste maand, naar 147$ in de topmaand, 10 maanden later. Niet slecht! Ondertussen lijkt de kredietcrisis toegeslagen te hebben, want het is alweer gehalveerd. 2. AdheseEen regie die zich heeft toegelegd op blogs met Enchanté. 3. Betalende blogpostsEen interessant gegeven. En wel een omdat het zo simpel is. Mijn ervaring: eerder leende ik ook mijn medewerking aan de John McRoe-campagne rond olie in België (Makro). Geen klachten gehad. 4. NaturaBuzzer is een in Nederland vrij goed draaiend systeem, waarin vooral aardig met buzzwords gegoocheld wordt. Ze gaan ook proberen onder de Moerdijk wat los te maken, ze zoeken er nu een “country manager België“. Een gelijkaardige aanpak (bloggers bestoken met informatie en af en toe een product, in de hoop maar zonder garantie op een positieve pers) lijkt ook in de maak bij Brabantia. Andere natura zijn dingen als etentjes, cd’s ter bespreking, uitnodigingen voor recepties of conferenties en de zakskes in de pollen van de BGGD‘s. Maar daarvan kan ik voorlopig nog niet meespreken. ‘nuff said? 5. Affiliate programma’sEen percentje op doorverwijzingen. Mijn ervaring: de percentages van affiliate-verkoop zijn in het algemeen zo laag dat het de moeite nauwelijks loont. Op zijn best kan je hopen op een gratis cd of boek per maand. Maar wij zijn wij om dat te versmaden? 6. PornoHier komt het erop aan de bezoeker van zijn site te verleiden zijn broek op de knieën te laten zakken, hem dan naar een louche site door te verwijzen voor meer lekkers, en vervolgens te hopen dat hij daar nog een hand vrij heeft om zijn kredietkaart boven te halen. Betaalt echt wel goed. Heb ik van horen zeggen. 7. LeadsStel dat ge al iets verkoopt. Spullen op e-Bay. Websitedesigns. Of een nieuwe vorm van windenergie. Mijn ervaring: geen. Ik heb zelf niks te verkopen. Of zou ik in tuinpoorten gaan doen? 8. Zelf adverteerders zoekenGary Vaynerchuck laat zien hoe simpel dat eigenlijk is: Gewoon de telefoon pakken en bedrijven opbellen, die iets te maken hebben met het onderwerp van uw blog. Mijn ervaring: daar heb ik ook nog ooit geld mee verdiend, of beter: mezelf voor persoonlijk failliet mee behoed. Toen SABAM aan de deur klopte om een paar honderdduizend frankskes te incasseren voor muziek op Het Belgisch Pop & Rock Archief. Een noodkreet op de site geplaatst. En twee dagen later had ik een adverteerder die de SABAM betaalde. Chris van Camp (nu voor Klara) en haar cultuursite KingKong.be (nu ter ziele), ik blijf u erkentelijk! 9. Uw blogreputatie elders verzilverenDe truuk in deze is zo brilliant gevonden worden dat ge op een ander gevraagd wordt iets gelijkaardigs te doen. Lezingen geven schijnt ook lucratief te zijn. Ik ben dan ook graag bereid deze 9 manieren om geld te verdienen met een blog met de hulp van enkele fijne powerpoint-slides te komen toelichten. ConclusieZo. Ik heb bewust niet op andere sites zitten zoeken wat die erover schreven. Want het stikt op het internet van de “101 ways to monetize your blog” en de “Get Rich Quick by Blogging”. Ik ben dus ongetwijfeld een geldverdienmanier of 20 vergeten. Maar daar had ik dan toch zelf geen ervaring mee… Er zijn op dit moment eigenlijk best véél manieren om een centje te verdienen met bloggen. Zonder dat het je lezers veel pijn aan de ogen doet. |
![]() |