|
||||||
![]() |
|
Archief van januari 2011:
jan
2
2011
SperwerIn 2011 ga ik zijn zoals een roofvogel. Een sperwer zoals er hier een in de tuin zat. Met een arendsoog loerend naar prooi; op het juiste moment vertrekkend met m’n klauwen en vlijmscherpe bek al in aanslag; laag maar pijlsnel zwevend naar het nietsvermoedend vogeltje op de mezenbol; keihard toeslaand en … beng … tegen de ruit vliegend en dan enigszins versuft op een tak nadenkend over wat er zonet gebeurd is. Ja, een roofvogel ga ik zijn. Een schele.
jan
4
2011
Naar GrimbergenWeet ge wat geweldig is: biermerken die zich herpositioneren. Zo eerst in een vat, of een fles, of een glas … en daarna ergens tussen neus en kin. Alhoewel ze het bij brouwerij Grimbergen misschien over een licht ander soort positionering hadden, in het marketingplan. Want ze hebben er een nieuw logo, en een nieuw verhaal (alles is een verhaal tegenwoordig): Het verhaal, dat van de feniks. Over de abdij van de Norbertijnen die al driemaal in as werd gelegd, maar altijd verrees en daarom maar de legendarische vogel als logo koos. Een campagne met Jan Decleir: Beter nog: ze nodigen enige bloggers uit om die rondleiding met abt Erik in de Abdij eens zelf mee te maken. Met een hapje vooraf, en een drankje (ik vermoed Grimbergen) achteraf. Volgende week dinsdag, om een uur of 7 ’s avonds. En ik mag mee. Sterker nog: en gij dus ook, misschien. Want ik mag iemand mee uitnodigen. Liefst met een blog, maar een indrukwekkende sociale mediapersoonlijkheid in het algemeen of een bierkundige interesse in het bijzonder zal ook wel mogen.
jan
8
2011
StilteNiemand retweet stilte. Omdat niemand stilte leuk vindt? Of omdat de retweet knop onder de niet geposte tweet ontbreekt? Omdat de “vind ik leuk” onder de niet gemaakte statusupdate zo moeilijk te vinden valt? Ook aan appreciatie voor mijn niet geposte blogposts, lijkt het vaak te ontbreken. Nochtans, ik hou van de stilte. De stilte van een leeg huis. Van een wandeling in een leeg bos. De stilte die je conversatiegenoot tot wanhoop drijft. Het stille van een lege dag, het wit van de lege agenda. Het geluid van een leeg hoofd. Mijn soundtrack, the sound of silence. Cage 4’33”, in een magistrale uitvoering: Nooit was de ovatie terechter. Of minder op zijn plaats.
jan
10
2011
Het paard protesteertTalrijk zijn de speculaties over het enigmatische zinnetje dat Johan Vande Lanotte op zijn afscheidspersconferentie als bemiddelaar liet optekenen: “You can lead the horse to water, but you cannot make it drink“. Waarom precies dat spreekwoord? Vanwaar dat paard? Wat zat er in dat water? Eerst werd gedacht aan een cryptische boodschap richting een van de deelnemers aan de formatiegesprekken: ging het hier over een of andere vrouwelijke onderhandelaarster, waarop Johan Vande’s verleidingscapaciteiten hadden gefaald, een hinde die geweigerd had zich aan zijn bron te laven? Of ging het gewoon over Caroline Gennez, aan wie ook al eens enkele paardachtige eigenschappen worden toegedicht? Betekende “Di Rupo” in het dialect van zijn Italiaanse geboortstreek misschien niet “het druppeltje”? Of moesten we het misschien begrijpen als een verdoken pleidooi pro drastischer maatregelen? (In uw beste Alex Agnew stem) “Waterboarding BDW! We zullen eens zien hoelang ze hem zenne Vlaamse poot stijf houdt. Drink or die, bitch!“. Die taal ook, zorgde voor kopbrekens: was het in het Engels opdat de Franstalige deelnemers er niks van zouden begrijpen, maar toch nog gemakkelijker dan die dekselse Latijnse citaten van De Wever die ook de Vlamingen moeten opzoeken? Een erudiete citaten in vreemde talen compromis? Of was het gewoon in het Engels omdat citaten in vreemde talen toch altijd het enige is dat journaals uit persconferenties oppikken. Niet langer. Het paard in kwestie liet gisteren immers een korte mededeling op de redactie van de grootste Belgische kranten toekomen. Dat het wel degelijk had willen drinken. Dat het naar het water was meegegaan in de hoop aan de rand van dat water een fijn terras of zo aan te treffen. Dat het van een Belgische preformateur of whatever wel iets klassevollers had verwacht dan slootwater. Een Merlot uit 1992 of zo. Dat water drinken trouwens gevaarlijk is, ge kunt daar hyponatremia van krijgen en al. En een klotsbuik.
jan
14
2011
Naar Grimbergen (vervolg)Een vervolg, op wat hier twee blogposten geleden aangekondigd werd. Te weten een wandeling door Grimbergen, de abdij, en Grimbergen, zijn biersoorten:
Van voor naar achter: een altaar, en een ding waarvan de naam maar niet uit mijn religieus verleden wil opduiken. Koor? Architraaf? Oksaal? Retabel? Archivolt? Apsis? Van links naar rechts: abt Erik en een afbeelding van hoe de abdij van Grimbergen er vroeger uitgezien heeft. Daartussen lichte melancholie naar pre-franse revolutie-tijden en de onuitgesproken vraag of een abt (in de katholieke kerk op gelijke hoogte met een bischop) in die tijden ook een stel bloggers zou rondgeleid hebben om een bier met de naam van zijn abdij te doen verkopen. Van boven naar onder: een magnifieke en pas gerestaureeerde plafondschildering, eiken lambrizeringen en toekijkend volk. Van links naar rechts: “het verborgene” (aka een gang waar we niet in geweest zijn), een vuurvogel (aka de fenix, het steeds weer opduikend symbool van Grimbergen, abdij en bier) en de Heer M. Vuijlsteke (aka die kwiet van het Wikipedia artikel in De Morgen van vandaag). Van voor naar achter: een abdijgang in neo-romaanse stijl (de abdij zoals die er nu staat dateert maar van vlak voor WOI) en het eerder genoemde groepje mensen, abt incluis. Van onder naar boven: genoemde abt, zijn niet erg katholieke handgebaar, steigers voor de restauratie, en God die het niet erg katholieke handgebaar ook gezien had. van links naar rechts: blogvolk (Michel weer, en ntone, en Michael, en Vromant) en de vriendelijke mens die ons daar uitgenodigd had. En het échte onderwerp van het bezoek: Grimbergen blond, dubbel, goud, trippel en optimo bruno. Geserveerd in kleine 15 cl proefglaasjes. En dat dat smaakte. Naar nog, bijvoorbeeld. Kortom: het was van begin tot einde (en van boven naar onder, van links naar rechts enz…) een interessante avond. En plezant nog ook.
jan
15
2011
Adverteren werktThings nobody (real) says about advertising: of True dat, true dat, en nog veel meer. En toch, en toch, adverteren werkt. Case study 2: De katholieke kerk. Eat that, ongelovigen.
jan
16
2011
Los het opHet volk mort. De protestinitiatieven schieten uit de grond als driekleurige paddestoelen:
Hel, ik sluit zelfs niet uit dat het boertje dat ik daarnet liet een protest is tegen het uitblijven van een nieuwe regering. Tunesische toestanden, net om de hoek? Of toch niet, want de gemene deler van al deze min of meer ludieke initiatieven is “dat het eens gedaan moet zijn“. In welke richting gedaan, daar spreekt men zich wijselijk niet over uit, op straffe van in precies dezelfde impasse te belanden als die waar de onderhandelaars over een nieuwe regering in gedijen. En anders is het initiatief ineens belgicistisch, separatistisch, dan wel (in het geval van de twee kampen de kast op jagend) masochistisch. Wel, als dat zo zit, dan heb ik een uitweg uit de impasse. De geschikte kandidaat: Opgelost. |
![]() |