|
||||||
![]() |
|
Archief van maart 2013:
mrt
4
2013
Hij wilKim Degelder wil uiteindelijk toch herkenbaar in beeld. Klik door naar de Morgen. Prima. Doe maar. Het mag. Of je had ook iets interessanters kunnen doen. Een foto van een leeggedronken kopje thee plaatsen, bijboorbeeld. Een broodkruimel. Een koppel elastiekjes, dat had ook gekund.
mrt
17
2013
In de weekEen nieuwe week, een nieuw formaat: de voorbije – – – Er werd vroegtijdig een paus geloosd. Nog later bleek ook dat er – – – – Philippe – – – – Ik keek deze morgen naar – – – – soortement commerciële Van – – – – Ja, het kan sneeuwen in maart. – – – – Facebook heeft binnenkort mogelijk hashtags. #fijn en #nodig. Want onderwerpen volgen op Facebook, dat – – – – Een paar weken geleden stond er hier, vlak na het ontbijt, Mocht er binnenkort een variant van de “Great – – – – Google Reader stopt – – – – Geert Bourgeois sprak zaterdag ferme
mrt
18
2013
KeizerslaanHoera voor de ijverige cartograaf die oude luchtfoto’s van Brussel heeft opgedolven en in een interface heeft gestoken om makkelijk verschillende tijdstippen van de stad te vergelijken. Fascinerend, vind ik dat. Terugvliegen in de tijd. Hoe zo’n stad onbeweeglijk en onveranderlijk en monumentaal lijkt, maar in feite een weefsel is dat groeit en graaft en woedt en allesbehalve statisch is. Neem nu het stukje Brussel van mijn werkplek: Links het stratenplan, rechts Sattelite view van Google. Te situeren allemaal in de buurt van het Centraal Station. Keizerlaan links onder komt uit bij het Sint-Jan-Berchmanscollege, Recyclart … Rechtsboven kom je uit aan de voet van de Kunstberg/Centraal Station. Trapstraat/Eikstraat bovenaan links komt uit bij Manneken Pis. De Lebeaustraat, onderaan rechts, komt uit op de Grote Zavel. Genoeg gesitueerd, nu terug in de tijd. Naar 1930: Er is geen Keizerslaan. Wel een verbindingswegje omhoog tussen het Gasthuisstraat/Gerechtsplein/Lebeaustraat naar de Trapstraat/Rue Haute. Waar nu de VDAB staat, liep gewoon een weg richting Marollen/Zavel. Fast forward naar 1953: Er is een Keizerslaan. Pas, zo lijkt het. De noord-zuid-verbinding is gegraven, en die laan ligt daar pal bovenop. Een pak huizen hebben moeten wijken (tiens, zou een pak huizen daarom misschien een wijk heten?). 1971: het gebouw van de VDAB (die toen nog niet bestond) staat er. Ook de hoogbouw in de Trapstraat, lijkt veel nieuwer, is zelfs al af. 2004: Dat ziet er al verdacht gelijk de huidige toestand uit. Een verschil maar: toen ik daar begon te werken was er aan de achterkant van het VDAB-gebouw nog een parking. Die is ergens tussen 2004 en 2012 ook volgebouwd geraakt. En zo gaat dat maar door. Nog geen 80 jaar, en dat ministukje stad is al vier/vijf keer van gezicht veranderd. Maar er is dus ook hoop. Dat bij de volgende overvliegingen die Keizerslaan weer iets helemaal anders gaat zijn.
mrt
25
2013
De Bart Kaëll Spotify AppDeze morgen meerdere keren tegengekomen: dat Nick Cave, dit jaar eerder al de auteur van een geweldige nieuwe plaat, nu ook een Spotify App heeft gemaakt. Dat deed er mij aan denken: hoeveel geld laten onze Vlaamse muzikanten op deze manier alweer niet liggen? Omdat ze niet mee zijn. Geen enkele Vlaamse muzikant heeft er al een, alhoewel dat zo moeilijk nu ook weer niet is. Heb op een half uurtje zelfs al een Bart Kaëll Spotify app ineengeknutseld: Een paar thema’s kiezen, op ‘generate playlist’ drukken, en ge krijgt (wat ge ook kiest) de Mamadora, Zeil je voor het Eerst, de Marie-Louise en Kap’tein. Waar wachten Bart – en Helmut en Christoff, John en Will, Eddy en Laura … – eigenlijk nog op?
mrt
26
2013
Bescheiden merkenAdverteren, dat is op een hele hoge toren gaan staan en heel hard roepen dat ge de allerbeste zijt. Terwijl het ook anders gekund had: op een bescheiden trapje klimmen, en dan gewoon vertellen dat ge wel OK zijt. Bescheiden merken. Een voorzet: Nike’s "Just do it", had dan bijvoorbeeld dit kunnen zijn: Of Opel’s stoere "Wir leben Autos", had misschien zo geklonken: McDonalds "I’m lovin’ it", was in handen van een meer bescheiden adverteerder misschien dit geweest: Of Gillette, "the Best a Man can Get", was dan misschien zoiets geweest: Jazeker, beslist een uitvinding, die de wereld gaat verbeteren! |
![]() |