mrt 2 2010

Somber

Frank Deboosere in het nieuws, en het ging niet over zijn snor, de klimaatopwarming, een foute weervoorspelling of het balkon van de Balkan. Wel over het overzicht van de winter 2010. Kouder dan de laatste jaren, meer sneeuwdagen, en somber. Februari zelfs met een absoluut record qua somberheid: amper 28 uur zon, terwijl we in februari normaal recht hebben op 76 uur.

Dan eens de tellers van mijn zonnepanelen gecheckt, die er liggen sinds eind november. Dus in bedrijf tijdens die hele sombere, zonloze winter.

December: productie 95 kWh (uren zonneschijn volgens Frank/KMI: 46)
Januari: productie 115 kWh (uren zonneschijn volgens Frank/KMI: 48)
Februari: productie 150 kWu (uren zonneschijn volgens Frank/KMI: 28)

Euhm. Doesn’t compute.

December: 95 kwU / 46 uur = 2,096
Januari: 115 kwU / 48 uur= 2,396
Februari: 150 kwU / 28 uur = 5,357

Nu kan ik aannemen dat die zonnepanelen tussen december en juni elke maand een beetje efficiënter presteren, de zon klimt immers elke dag hoger aan de horizon. Maar een verdubbeling van de productie per uur zonneschijn tussen januari en februari? Onwaarschijnlijk.
Andere mogelijkheid: Ukkel was deze maand een pak somberder dan Balegem. Maar om aan min of meer dezelfde verhouding productie/zonneschijn te komen als de vorige maanden, zou er een uur of 58 zon moeten geweest zijn in Balegem (in plaats van 28) En da’s een dag of 4 dat er hier volle bak de zon geschenen zou hebben, terwijl in Ukkel – 50 km naar het oosten – de hemel volledig dicht bleef. Kan, maar onwaarschijnlijk.
Andere mogelijkheid: Frank heeft mis gemeten? Er lag een paar dagen sneeuw op zijn zonnemeter. Of er had een meeuw op gescheten? Kan, maar gezien de reputatie van het KMI onwaarschijnlijk.
Andere mogelijkheid, misschien heb ik mis gemeten. Of er heeft iemand met mijn tellers geknoeid. Een muis gebruikt de meter sinds deze maand als een hamster een wieltje in zijn kooi. Kan, maar onwaarschijnlijk.
Wellicht dus nog iets anders. Of een combinatie van alle vier.

Hoe het ook zij, intussen wel uitgevogeld dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt dat de wintermaanden wat somberder waren dan normaal. Deze drie koude maanden blijken immers maar in te staan voor 10% van de totale zonneschijn op een jaar, niet de 25% die ze voor hun rekening zouden nemen als alle maanden evenredig bedeeld waren. En drie sombere maanden in de winter is dus maar een marginaal verlies op jaarbasis. Een schijntje.
Het is van april tot september dat wordt bepaald of het een goed zonnepanelenjaar gaat worden, of niet. Die zes maanden zijn goed voor 70% van de zonneschijn op een jaar.

Verdeling zonneschijn per maand in België

Op hoop van zon. En zegen.

6 reacties tot nu toe. Reageer zelf...

Ondanks het feit dat wij hier ook al tegen mekaar hadden opgemerkt, dat februari toch stukken somberder was dan januari, komen wij aan gelijkaardige cijfers voor de opbrengst van de zonnepanelen.
Ik heb dus toch zo'n donkerbruin vermoeden dat de hogerstaande zon in februari meteen een effictiëntere productie oplevert.

Comment by AnneTanne — 2 maart 2010 #

Ik heb toch vaak de indruk gehad (via twitter enzo), dat er richting kust wel wat meer zon was dan hier.
Mijn ouders in Brugge, bijvoorbeeld, hadden algemeen beter weer dan hier in Ukkel. Dus misschien hebben ze hier bij de buren toch nog niet zo slecht gemeten 😉

Comment by Mike — 2 maart 2010 #

Lag er in januari misschien sneeuw op je zonnepanelen toen de zon scheen?

Comment by Golb.be — 3 maart 2010 #

@Golb.be: wat onze zonnepanelen betrof: de januari-sneeuw is daar binnen een paar uur tijd vanaf gegleden (weliswaar net nadat we het pad hadden geruimd waar die sneeuw vervolgens op terechtkwam). De februari-sneeuw daarentegen bleef langer liggen.

Enne.. vandaag op één dag een even grote productie als in de beste januari-week.

Comment by AnneTanne — 3 maart 2010 #

Sneeuw blijkt niet echt bestand tegen zonnepanelen. De hellingsgraad en gladheid van die dingen maken dat de sneeuw er bij de minste dooi terug van af glijdt. Daar kan het ook niet aan liggen…

Comment by Houbi — 3 maart 2010 #

Mooi cijferwerk!

Ik vermoed dat de stand van de zon toch veel verschil kan maken. Die enkele graden dat de zon hoger aan de hemel komt, kan veel uitmaken.

Comment by herman — 3 maart 2010 #

Jouw reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...