jun 9 2010

Marsedit

Tip voor als je op een Mac werkt en al eens blogt: MarsEdit. Nog het best te vergelijken met Microsoft’s LiveWriter.
Een offline blogeditor dus, en eentje met al de opties die ik nodig heb. Ondertussen mijn blogsoftware by choice geworden (voorheen: Espresso, een meer htmlcode-gerichte omgeving).

Na het herkennen van je blogsettings (werkt onder andere naadloos met Blogger, Drupal, LiveJournal, Manila, Movable Type, Radio UserLand, Tumblr, TypePad en WordPress blogs), krijg je een overzicht van je laatste blogposts:

Marsedit - blogposts

“New post” geeft je een html-editor met rondom snelle input van categorieën, tags, status:

MarsEdit - Blogpost editor

En daarnaast een live-preview van wat je in de editor schrijft:

MarsEdit - Live Preview

In de editor kan je via shortcuts of rechtermuisknop erg snel veelgebruikte code invoegen (vb. toevoegen van link is de tekst die je een link wil maken selecteren en cmd-shift-A – als er een URL in de copy-paste-buffer zit is die al vooringevuld. Timesaver!) Het is bovendien erg makkelijk om Markup-macros bij te maken, zodat je veelgebruikte stukjes code snel kan integreren. Je kan ook een externe editor instellen, zodat je als je wat meer code wil schrijven snel over en weer naar bijvoorbeeld Espresso kunt.

Nog handiger is de Media functie, want past geweldig goed in mijn workflow. Je kan pictures of files uploaden via drag & drop, kiezen uit al opgeladen images op je blog, of – en dit is voor mij dus een timesaver van jewelste – je Flickr-account verbinden. Een foto inserten is dan letterlijk maar drie klikken ver (media – je foto – insert) en hij zit in je blogpost in het gewenste formaat.

MarsEdit - Media via Flickr

En dan hopla “Send to Weblog”. Klaar is Kees zijn blog.

MarsEdit - Posting

Wat er niet in zit: comments. Search & Replace. En tags zou beter kunnen (via een type-ahead van tags die je al ooit gebruikte bijvoorbeeld). Voor de rest, pretty ideal.

De huidige versie, 3 – werkt enkel op Snow Leopard – kost 39$, misschien wel iets te duur voor wat het is. De download heeft ook een probeerperiode, dus judge for yourself.

Als je nog met OS.X Leopard werkt, kan je enkel de 2.-versie van Marsedit gebruiken (je mist dan onder andere support voor WordPress-pages, integratie met iPhoto en een WYSIWYG-achtige editor) en ben je verdoemd tot de torrent-sites om het na de probeerperiode te laten werken.

Nu nog een versie voor de iPad. Zou toch perfect kunnen?

4 reacties tot nu toe. Reageer zelf...

39 dollar, dat is een goede dertig euro. De man die dit ontwikkelt moet hier van leven (echt!) en jij vindt dit te duur? Er is een gratis probeer-versie op de officiële site van de developer te verkrijgen, kun je niet gewoon daarnaar linken?

Gebruik Marsedit, editeer die blogpost van je en pas die link aan als volgt: http://www.red-sweater.com/marsedit/ Duw op publish en klaar is kees. Makkelijk zat. Voor maar dertig euro.

Comment by Kristof Van Landschoot — 9 juni 2010 #

Ik heb slot wat herschreven in poging tot verduidelijking.
En 39 dollar / 30 euro vind ik a mighty lot of money vergeleken met bijvoorbeeld LiveWriter (gratis, maar enkel Windows) of de eigen webinterface van vrijwel alle blogsoftware (eveneens gratis).

Comment by Houbi — 9 juni 2010 #

Als ik het goed begrijp, is Scribefire sinds heel kort ook voor Apple beschikbaar (Safari 5) http://www.scribefire.com/2010/06/07/scribefire

Comment by dubtje — 9 juni 2010 #

Zoals je zelf zegt: er zijn voldoende gratis alternatieven. Zelfs LiveWriter kun je waarschijnlijk legaal en zonder al te veel moeite gratis aan de klap krijgen op je Mac.

Als je dus voorbij de proefperiode van MarsEdit geraakt en de software goed genoeg vindt om verder te gebruiken betaal dat dan. Het is niet van Microsoft, Apple of Adobe dat je steelt maar van een indie-developer, en die hebben het zo al lastig genoeg om te overleven.

Comment by Kristof Van Landschoot — 10 juni 2010 #

Jouw reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...