okt 21 2010

Schaam uw lip

Weet ge wat wij zeiden, in Genk in mijn jonge jaren, als iemand iets doms gezegd had? Wij zeiden dan “Schaam uw lip, jong”.

Het geeft 0 resultaten op Google. Dus ofwel is die uitdrukking radicaal en met succes uit het geheugen der mensheid gewist, wegens al te schamelijk, ofwel was het enkel in ons vriendengroepje dat “schaam uw lip” een staande uitdrukking was.

En hoe ik daarbij kwam: omdat Bob Guccione dood is. De man die Penthouse – en wellicht nog een paar andere kutbladen – uit de grond stampte in 1965. Doorging waar Playboy stopte. De uitvinder van de full frontal nudity, althans toch in boekskes voor een breed publiek. Als Conscience zijn volk leerde lezen, dan was Guccione het de die de wereld leerde liplezen.

En hoe ik nu lees dat die man in 1979 ook medemaker van Caligula was. Guccione produceerde die film aanvankelijk met als regisseur Tinto Brass, maar veranderde zijn rol later naar regisseur door het toevoegen van enkele zeer expliciete sexscènes tussen het hooggestemde acteerwerk van bijvoorbeeld Peter O’Toole, Malcolm McDowell en Helen Mirren door (lezenswaard hierover: the greatest con in Hollywood history).

Cast "Spartacus, Blood and Sand"

En hoe ik daar pas nog aan had zitten denken, nu ik op Prime de serie “Spartacus, blood and sand” volg.

Een kruising tussen Spartacus (de film met Kirk Douglas, vanwege de naam en het verhaal), Gladiator (de film met Russell Crowe, vanwege het machismo aka homo-erotiek van de gladiatoren), Rome (de schitterende TV-serie, vanwege de epoque en de gratuite sex), 300 (de film – this. is. Sparta. – vanwege het gestileerde geweld en bloed), Xena Warrior Princess (Lucy Lawless doet mee als Lucretia). En Caligula dus.

Brood en spelen. Het leven zoals het is, volksgunst. Duim naar beneden. Slaven en Romeinen. Fabula acta est. Schaam uw lip.

5 reacties tot nu toe. Reageer zelf...

Da’s precies al lang geleden, Houbi. De juiste uitdruk is “Zwijg uw lip”. Vraag maar aan Tante Annie.

Comment by Uw Moeder — 21 oktober 2010 #

Dat zeiden wij ook. Maar “Schaam uw lip” is vermoedelijk een samentrekking van “Schaam op u” (shame on you) en “Zwijg uw lip” (Genks gangsters).

Comment by Houbi — 21 oktober 2010 #

Rare vrienden hadt gij.

Comment by Uw Moeder — 21 oktober 2010 #

Schaam uw lip.

Comment by Stijn — 21 oktober 2010 #

Ik ken ook alleen ‘zwijg uw lip’ (eigenlijk vind ik dat ge dat zelfs fout moet schrijven als volgt: ‘zwijg u lip’). Maar ik ben niet van Genk. Woon er een dik half uur vandaan, net niet meer in Limburg.

Comment by liza — 21 oktober 2010 #

Jouw reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...