feb 1 2008

Nasale hygiŽne voor snotneuzen

Heeft u vandaag al aan nasale hygiŽne gedaan?
Ik verklaar me nader…

Al wie al ooit een peuter, kleuter of kind gekocht, geleend of op een andere manier tijdelijk onder zijn hoede heeft gekregen, weet het: het pars-pro-toto “snotneus” is bijzonder goedgekozen voor dat soort kleine wezens. Ze hebben ze altijd, overal, constant.
Als je al eens probeert foto’s te trekken van klein grut, kan je de helft weggooien wegens overmatig aanwezig snot, slijm en snottebellen op de bovenlip.

Je kan daartegen ageren op drie manieren:

  • negeren. Maar dat wordt toch lastig ademen na een tijdje, de snottebellen gaan aankoeken en het zicht is niet bepaald appetijtelijk
  • zakdoeken of kleenex. Beproefd, maar wel een beetje als water dragen naar de zee. Van ’t moment dat je een zakdoekje in de vuilbak hebt gekieperd hangt alweer de volgende snottebel te bungelen.
  • spoelen. Met fysiologisch water, of zeewater. Uitspuiten met een spuitbusje, tot het vocht via het ene neusgat het andere uitkomt. Dan heb je wat meer respijt nadien. Je moet er wel eventueel tegenstribbelende kroost bijnemen.

In ons huis slingeren dit soort spuitbusjes dan ook in grote getale rond. Deze week kwam er zelfs een nieuw merk in ons bezit: Marimer neusspray. En hoe marketen zij zich?

Nasale hygiŽne

“Voor uw dagelijkse nasale hygiŽne”. Niet dus “voor de snotneuzen van uw kind” of “om de snot uit uw neus te spoelen”, maar wel het overduidelijke “voor uw nasale hygiŽne”. Klinkt goed. Zelfs van hun erg sobere website maken ze dit het centrale adagium: “Marimer: l’hygiŽne nasale pour toute la famille”. Sexy!

Zeg vanaf nu dus niet meer: “snut uw neus, snotneus”, maar: “doe van nasale hygiŽne, bengel”.
Wijs een collega die constant zijn neus ophaalt niet meer terecht door discreet een pakje tissues op zijn bureau te leggen, maar stuur hem een mailtje “Uw nasale hygiŽne is vandaag precies niet echt optimaal, collega?”.
Wijs een bouwvakker die een fluim de gracht in mikt niet meer terecht met “Zeg, zal het gaan, boer!”, maar overbluf hem met “Uw nasale hygiŽne is een beetje primitief, niet?”.
Als je luidop snottert terwijl je aan de telefoon hangt, hoef je vanaf nu dus ook niet meer te excuseren met “sorry, even mijn neus snuiten”, maar “pardon, ik moet even mijn nasale hygiŽne bijwerken”.

Doen!

4 reacties tot nu toe. Reageer zelf...

Trouwens, de machtige snotpeer niet vergeten! Hoe zou je de actie van zo’n ding omschrijven?

Comment by Gudrun — 2 februari 2008 #

Ai, en dan bedenken dat we hier heel armzalig een koffielepel zeezout oplossen in een kop gekookt en tot lauw afgekoeld water…

Comment by AnneTanne — 2 februari 2008 #

Knap hoor, al dat verbloemen. Maar toch prefereer ik het om een kat gewoon een kat te noemen. Duidelijkheid gaat tenslotte nog immer boven alles.

Comment by Menck — 3 februari 2008 #

@gudrun: “it sucks”, zou ik zeggen?

Vind die snotperen als ze nieuw zijn wel leuk, maar na een tijdje gebruik zien ze toch al snel heel wat minder appetijtelijk uit …

Comment by Dirk Houbrechts — 6 februari 2008 #

Jouw reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...