jan 8 2013

Spelen met een Lytro

Recht van aan de ontbijttafel, mijn eerste Lytro-foto (eigenlijk de derde, want de eerste twee waren van de vloer).

Klik er maar eens in rond (de neus van de kabouter, de neus van Floortje, de orchideëen in de achtergrond). Yup: alles in in focus, en niks is in focus. De Lytro is namelijk een light field camera.

De uitleg:

Een Lightfield-camera (ook wel plenoptische camera genoemd) werkt op een andere manier dan een tradionele camera. In tegenstelling tot een conventionele camera die slechts tweedimensionale beelden maakt, slaat een lichtveldcamera als de Lytro een vierdimensionaalbeeld op, waarbij niet alleen de positie en de intensiteit van een lichtstraal op de beeldsensor bekend zijn, maar ook de richting waaruit het licht is ingevallen. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij een raster van microlenzen voor de beeldsensor. De richtinginformatie van lichtbundels gaat bij normale camera’s verloren, wat tot een plat 2D beeld leidt, Via een array van microlensjes slaat de Lytro-camera deze richtingsinformatie wel op (in de vorm van 3D vectordata). 

Dat dat innovatief is. Shoot now, focus later.
Met een maar natuurlijk, want er zitten wel heel hoop beperkingen aan het concept.

Beperkingen aan de camera (Een iets te klein schermpje om je foto juist te kunnen beoordelen; Ietwat onhandige/onzichtbare controls; Niet fameus in donkere omstandigheden…) en beperkingen met betrekking tot het bestandformaat (De resolutie als je exporteert naar een “platte jpeg” is niet denderend (1080×1080); Er is flink wat procestijd nodig op de computer;  Croppen, rechtzetten en dergelijke handelingen kunnen niet met dit formaat; En ook met de fotobewerkingssoftware nu op de markt (Lightroom, Aperture, Photoshop…) kan je geen bewerkingen doen in de “levende” foto).

Wel kan er nog een effect “perspective shift” op gezet worden (klikken en slepen verandert dan het perspectief in de foto), en er zogenaamde “living filters” op toegepassen (een soort photoshop-voor-beginners-effecten die toegepast worden op het gebied out of focus). Dat wordt dan zo bijvoorbeeld op mijn Floortje met kabouter foto van daarnet:

Speelgoed dus.

Maar: wel fijn speelgoed. Waar mee gespeeld gaat worden.
En iets geheel nieuws. Een technologie die de komende generaties nog in heel wat andere camera’s zijn weg gaat vinden, medunkt.

Nog geen reacties tot nu toe. Reageer zelf...

Jouw reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...