apr 30 2013

De verzoeking van de Heilige Leonardus

U heeft ze ongetwijfeld gezien, de beelden van Femen die op bezoek ging bij Bisschop Leonard vorige week. Er waren veel borsten, veel wijwater, veel fotografen, veel slechte slogans, en dan veel meningen over vanalles.

Maar toch bleven ze hangen bij mij, die beelden. Ik vroeg me al af waarom, want zo bijzonder waren die borsten nu ook niet. En toen daagde het: iconografie. Dit zijn gewoon 3 iconische beelden:

De verzoeking van de Heilige Leonardus 

1. Dat is een klassieke illustratie, al talloze keren weergegeven in de kunst. De verzoeking van de Heilige Antonius. De heremiet, kluizenaar, in zijn piëteit aan het wankelen gebracht door blote vrouwen:

 Femen op bezoek bij Sint-Antonius (ca 1520)

(“Femen op bezoek bij Sint Antonius”, Jan Wellens De Cock, circa 1520, Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid )

Leonard werd geroemd om zijn stoïcijnse reactie, maar ook andere reacties waren daarom niet minder exemplarisch geweest. Hij had bijvoorbeeld ook zo kunnen reageren:

De verzoeking van Sint Hilarion

 (“Femen verzoekt Sint Hilarion, Dominique-Louis-Féréal Papety. 1843)

Of zo:

De verzoeking van Sint Antonius

 (La visite de Femen à Saint Antoine; 1897; Lovis Corinth; München, Bayrische Staatsgemäldesammlungen)

2. Dat is recenter, maar ook al klassiek. De Harlem Shake mogelijk, maar The Ministry of Silly Walks zeker. Nog een klein beetje werken op de houding van de armen en het was een perfecte uitvoering geweest.

The Ministry of Silly Walks 

Of ouder, dat kan ook, iets van “Jezus verjaagt de Farizeërs uit de tempel” of zo.

3. Dat is een moderne klassieker, te zien na elke hedendaagse triomf. Het kussen der trofee. Dit kon nog wat iconischer/uitbundiger van Leonard, maar dat komt misschien bij een volgende overwinning op de verleiding.

Federer kust een Cup

1 reactie tot nu toe. Reageer zelf...

Rofl

Comment by Pe Vege — 30 april 2013 #

Jouw reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...