dec 10 2008

Tia gaat door

Ik loop een beetje achter. De feiten gaan te snel, en ik te traag. Vandaar dat ik hier nog een paar posts ga terugkomen op oude koeien. Tia Hellebaut bijvoorbeeld.

Dat ze gaat stoppen, wist ge dus al. Geschopt met een baby. Door haar trainer Wim Van De Ven.
Dat er nogal wat aandacht voor Tia’s plotse afscheid van de atletiek was, kon verwacht worden. Ze heeft tenslotte al wat bewezen. Maar wat mij wel trof, was dat al deze aandacht positief was. Heldenverering. Nochtans, helden kunnen ook erg domme dingen doen. Zoals nu stoppen met hoogspringen bijvoorbeeld.

Want op welk arbeidsreglement beroept zij zich om onmiddellijk te stoppen haar beroep? Zwangerschapsbescherming of zo? Dat geldt voor mensen die in risisoberoepen werken: bij gevaar voor geweld op de babybuik, ongezonde omstandigheden of risico op vreemde besmettingen. Maar voor hoogspringsters?

Als het tegenwoordig nog met schaarsprong of rolsprong gebeurde, zou ik nog zeggen. Maar heden ten dage is dat toch overal de Fosbury flop, en wat zou hen dus tegenhouden? Ik neem u even mee in de verschillende fases van de hoogspringtechniek der flop:

De voorbereidende fase, het stretchen, kunnen zwangere vrouwen zeker. Dat heet trouwens zwangerschapsgymnastiek, en kan Tia misschien nog terugbetaald krijgen van haar mutualiteit.

later

Fase 1. De aanloop

"De aanloop van een fosburyflop bestaat uit een aantal passen (4-8) in een rechte lijn plus een aantal passen (3-5) in de vorm van een cirkelboog. In de boog helt het lichaam naar binnen om tijdens de laatste pas de verticale stand in te nemen."

Zwanger lopen

Check, aanlopen, dat kan zwanger. Een pas of 4-8 recht, en dan 3-5 in een cirkelboog, dat moet lukken.

Fase 2: de afsprong

"Het afzetten gebeurt met één been (dit moet altijd volgens de regels van het hoogspringen). "

later

Check, is mogelijk. En die paar kilo in de buik, da’s trainen op weerstand.

Fase 3: van de grond gaan

"Een biomechanisch voordeel van de floptechniek is dat de hoogspringer over de lat kan gaan terwijl het zwaartepunt er onderdoor kan gaan. Bij de rolsprong kan dat ook, maar de rolsprong is een stuk moeilijker om te leren en is daardoor vrijwel niet meer in gebruik. Overigens zijn er maar heel weinig springers die de techniek zodanig beheersen dat het zwaartepunt daadwerkelijk onder de lat doorgaat."

later

Check. Als het zwaartepunt van de zwangere vrouw onder de lat doormag, wat is dan het probleem?

Fase 4: Over de lat zweven

"Vervolgens gaat het hoofd van de atleet als eerste over de lat, waarna de rest van het lichaam om de lat heen draait met de rug ernaartoe gekeerd. Deze draaiing is het gevolg van het oprichten in de laatste pas van de aanloop en wordt verder veroorzaakt door de acties van het zwaaibeen (het been waarmee niet afgezet wordt)."

later

Check. No problem. Holle rug en al.

Fase 5: Na het neerkomen op de mat elegant reclame voor pizza maken?

later

Check.

Doorgaan dus, Tia. Springen tot ge op springen staat. 16 weken bevallingsverlof, zoals alleman. En dan terug die spikes aan. Doe het voor het vaderland, voor onze medaillehoop, de emancipatie van de vrouw en voor Pizza Hut.

4 reacties tot nu toe. Reageer zelf...

13 weken zijn het maar (denk ik). Jij geeft er haar nog 3 kado!

Comment by elke — 10 december 2008 #

Hoe lang besteed jij zo gemiddeld aan het schrijven des één postje 😉 🙂

Heel leuk alweer.

Comment by Christophe — 11 december 2008 #

@elke: Damn, weer veel te goedhartig geweest.
@Christophe: veel en veels te lang, dat ben ik met je eens 😉

Comment by Dirk Houbrechts — 11 december 2008 #

Da’s gesproken zie. De blog in volle glorie als waakhond van de media.

Comment by Alexander — 12 december 2008 #

Jouw reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


En nu?

En, voor u het vergeet, steek zeker mijn mijn RSS in uw favoriete feedreader. Je kan je ook abonneren op updates via e-mail, facebook, twitter...