Rap en metal en vettige puberfun, op de derde single van MCA, Mike D en Ad-Rock uit de film “Krush Groove”.

Beastie Boys had een verleden in de new-yorkse hardcore, maar evolueerde naar een rap-groep in 1983, met “Cooky Puss”. Ze huurden een DJ voor hun live-shows, een New Yorkse student genaamd Rick Rubin. Die stichtte een label – Def Jam recordings – en nam ze mee naar z’n label. Zo kwamen ze ook terecht op de Krush Groove soundtrack, een film die het verhaal van de oprichting van Def Jam vertelt. “A film made to showcase the array of young talent emerging from New York’s black music scene, to depict its vibrancy“.

Released in 1985, the Russell Simmons written and produced Krush Groove is like a snapshot of the old-school rap scene at its peak. Featuring Run-D.M.C., the Beastie Boys, Kurtis Blow, and L.L. Cool J, the film’s soundtrack contains some of the heaviest hitters from an era when the genre was breaking into the mainstream.Allmusic
The Beastie Boys komen er wel maar zijdelings in voor, de film focust eerder op de onstaansgeschiedenis van Run-D.M.C. en Kurtis Blow (en tijdens het maken werd terloops ook nog LL Cool J ontdekt).

Uit “Krush Groove” kwamen 5 singles: de titeltrack, van Chaka Khan, “Feel the Spin” van Debbie Harry, “Krush Groovin'” van RunDMC+Sheila E+Kurtis Blow+The Fat Boys, “Holly Rock” van Sheila E. (die erin zat om een “love interest” in de film te krijgen), “She’s On It” dus, en tenslotte “All You Can Eat” van The Fat Boys.

Er werd nadien ook een professionele video (zie bovenaan) voor de Beastie Boys-song gedraaid, de eerste keer dat ze dat deden. Daarin gaan de drie op redelijk “Coyote vs Roadrunner”, geleid door masterbrein Rick Rubin, op jacht naar een schoon vrouwmens in gouden bikini (Sharon Middendorf, Rick Rubin ontdekte haar toen ze bij de MTV Video Music Awards meedanste bij ZZTop, later zou ze ook nog opduiken in clips van Cheap Trick en AC/DC, en zou ze naast model ook nog muzikante worden in Motorbaby).

De song is geschreven door “The King” (dat is Ad Rock, Adam Horowitz) en Rick Rubin. De riff die de song “maakt” blijft wel onvermeld: het zou daarbij gaan om een beetje vertraagde riff uit Cheap Trick’s B-kantje “Stiff Competition”:

Maar dat zou op zijn beurt weer schatplichtig zijn aan The Who in “Won’t Get Fooled Again”:

“She’s On It” geraakte destijds niet in de hitparades. Na de doorbraak met “Licenced to Ill” en “(You Gotta) Fight for your Right (to Party)” werd de song wel nog een keer opnieuw uitgebracht op single, en toen geraakte hij wel tot in de charts in Europa (23ste plaats in NL, 44 in DE, 10 in de UK).