Billy Idol op zijn Chris-Isaak-romantisch met een verhaal over het Coral Castle in Florida.

Billy Idol kwam naar voor als punker in Generation X. En begon nadien naadloos aan een solocarrière met lip en hard werk als “Rebel Yell” of “White Wedding”. Maar met “Eyes Without a Face” had hij in 1984 al eens getoond dat hij het ook rustiger kon.

Ook op zijn derde solo-LP “Whiplash Smile” uit 1986 stond er daarom een rustige song. Sweet Sixteen schreef Idol voor zijn toenmalige vriendin Perri Lister (“the Doyenne of the New Romantics“). Hij verbond zijn liefde voor haar aan het verhaal van “The Coral Castle”.

Dat Coral Castle is een vreemd bouwwerk in Homestead, Florida. Gebouwd door de Letse immigrant Edward Leedskalnin als een soort memoriaal voor een verloren liefde (het meisje Agnes Kvust, 16, zou hem een dag voor het huwelijk hebben laten zitten).

Veel verhaaltjes (magnetisme! levitatie!) doen de rondte over dit Coral Castle (maar: dat geen kasteel is en ook niet van koraal – wel een fantasiebouwwerk en van oöliet) omdat het zo moeilijk te geloven is dat een man van amper 45kilo dit in elkaar knutselde.

(trouwens een tip voor deze zomer: het Palais Idéal van “facteur” Joseph Cheval in Hauterive (Drôme) is een gelijkaardig, minder bombastisch, maar zeker zo fantasierijk labeurbouwwerk van een eenzame zonderling, waar ge niet voor naar Florida moet. Ik werd daar helemaal Billy Idolaat van.)