Hommage van Billy Joel aan de doo-wop muziek uit z’n jonge jaren.

In 1983 was Billy Joel al lang en breed een superster, maar z’n huwelijk met Elizabeth Weber Small (de barmeid in “Piano Man” zou over haar gaan, ook de song “She’s Always a Woman” zou voor haar geschreven zijn) was net op de klippen gelopen. Voor het eerst single sinds z’n sterrenstatus had Billy de supermodellen uit te kiezen (en zou even later ook met eentje trouwen: Christie Brinkley), wat hem “kind of feel like a teenager all over again“. Dat gevoel gaf hem inspiratie om songs te schrijven in de stijl van de muziek uit zijn teenage jaren: R&B, The Four Seasons, Drifters, Motown, Little Richard, Smokey Robinson etc. Op zes weken tijd had hij zo “An Innocent Man” bijeengeschreven.

Een enorm succesvol album (net verloren van “Thriller” van Michael Jackson voor de Grammy dat jaar), waaruit maar liefst 7 van de 10 songs ook als single werden uitgebracht. Na “Tell Her About It” (n°4 in de US), “Uptown Girl” (3) en titeltrack “An Innocent Man” (10), was het de beurt aan doowop-song “The Longest Time”.

Voor deze song verwees Joel uitdrukkelijk naar Frankie Lymon en de Teenagers, doo-woppende rock’n’roll groep van 5 jongen uit midden jaren 50. Bekendste song “Why Do Fools Fall in Love” (later ook nog een hit voor Diana Ross):

Het oorspronkelijke plan was om de song op te nemen met een koortje, maar in de studio veranderden Joel en producer Phil Ramone (geen Ramones-lid) van idee: alle stemmen werden ingezongen door Billy Joel zelf. Het nummer is niet volledig a-capella, want er zijn ook een bas en een drum bespeeld met kwasten in te horen.

Hier is Billy Joel 30 jaar later, met The Longest Time live, waarop hij de andere stemmen overlaat aan Boyz II Men:

De song geraakte tot op plaats 14 in de US Hot 100, 25 in de UK, bij ons geraakte het niet de top 30 binnen.

Maar waar zou deze bespreking van “The Longest Time” zijn zonder “Liever Armand Pien”?
Voor het tv-programma “Meester, Hij Begint Weer”, met vooraan een piepjonge Bart de Pauw, in 1986:

Ook opmerkelijk in deze: in datzelfde jaar 1986 werd het gestandaardiseerde protocol voor memo pagers binnen het kader van het Global System for Mobile Communications (GSM) goedgekeurd. Dat leidde in 1992 tot de eerste SMS. Een service die snel aan populariteit won en nog zeer veelgebruikt zou worden, al was dat al meer bij de ene dan bij de andere.