Rockklassieker dan deze rockklassieker zou rockklassiekst zijn.

Het klinkt als een groep, het staat te boek als een groep, het ziet eruit als een groep … en toch was “More Than A Feeling”, de debuutsingle uit de debuutplaat van Boston, eigenlijk het idee en (grotendeels het) werk van 1 man: Tom Scholz.

Die was sinds 70 bezig een groep uit de grond te stampen (Mother’s Milk), maar toen die overal bot ving legde hij zich toe op het maken van “de perfecte demo” in zijn thuisstudio. Pas in ’75 en snel samengestelde groep om te bewijzen dat het geen solo-act was tekende Epic.

Epic bestelde een LP “identiek aan de demo’s”. Scholz zette een hele decoy operation op om de platenmaatschappij te laten geloven dat de groep in de studio zat. Maar in feite nam hij het bijna allemaal opnieuw op in zijn kelderstudio.

Het resultaat was indrukwekkend. De LP Boston is tot op heden nog altijd de 2de best verkopende debuutplaat in de US (na “Appetite for Destruction” van Guns’n’Roses). Goud na 3 weken, platinum naar 3 maanden en blijven doorverkopen tot 17.000.000 keer ondertussen.

“More Than A Feeling”, de single, zelf legt minder duizelingwekkende cijfers voor. Het werd op dat moment 5 in de BillBoard Top 100, 14 bij ons. Maar het is natuurlijk wel een vaste waarde in alle Top ##’en aller tijden en op elk zichzelf respecterend luchtgitaarfestival.

Aanbevolen: The Story Behind “More Than A Feeling” By Boston