Een nieuw jaar, blank canvas om iets leuks mee te doen. Ik ga eens proberen elke dag iets te delen uit mijn platenkast. Een random plaatje, memorabel of infaam, passend in een oeuvre of one-hit-wonder, van goed tot enkel-draaglijk-in-sommige-omstandigheden: Too Good To Be Forgotten.

Deel 1/3613 (dat aantal kan nog stijgen of dalen on the way): “If You Leave me Now” van Chicago uit 1976. Het lot bepaalde dus een redelijk zeemzoet en zacht begin van de reeks, maar er zijn slechtere lotten dan zeemzoete en zachte.

Youtube of Spotify to the audio rescue:

(zet dat maar op tijdens het lezen van de volgende tweets in het draadje. OF NIET, het gaat hier tenslotte om “If You Leave Me Now” van Chicago)

Een nummer geschreven én gezongen door Peter Cetera. Een man die als voornaam mogelijk beter Ed gekregen had.

Peter Cetera was van 1967 tot 1985 bij Chicago. Maar dit nummer, Chicago’s grootste hit tot dan toe, was feitelijk wel niet representatief voor de muziek van de groep. Dat was namelijk rock, met vééél blazers. Neem bvb I’m a man of 25 or 6 to 4, nogal anderen toebak.

If you leave me now
You’ll take away the biggest part of me
Oohoohoo no, baby please don’t go

JA, DE SMALLEST PART OF YOU LAAT ZE GEWOON IN BED ACHTER, PETER.

Midden jaren 70 was Chicago al toe aan hun tiende LP (creativiteit met albumhoezen of namen was aan die groep niet echt besteed: “Chicago X” was net als de 9 voorgangers gewoon het Chicago logo, omdat ze dat schoon vonden).

“If You Leave Me Now” werd ter elfder ure aan Chicago X (10, hebtgem) toegevoegd. Iets waar hun portefeuille achteraf nooit over gezeurd heeft. Het werd een enorme hit (n°1 in US, UK, AUS, NL. Bij ons raakte het niet verder dan n*2), ze kregen er zelfs een Grammy voor.

Ook de hoes van deze single (in mijn bezit, de Nederlandse versie) maakt het redelijk makkelijk om u in te leven in de partner van een van deze muzikanten en vooral in het waarom deze partner het na een paar maanden wel zou willen afbollen. Stel u zo’n gouden plaat of 10 aan de muur voor, en ren, ren, ren.

We’ve come too far to leave it all behind
How could we end it all this way?
When tomorrow comes and we’ll both regret
The things we said today

IK NEEM ER GEEN WOORD VAN TERUG. UW PLATENHOEZEN WAREN GEWOON LELIJK, NEM.

Voor mij een 4 op 5 sterren wel waard. Die “oohoohoo no” is echt schoon. Mooie klankkleur, geloofwaardig gezongen, niks verkeerds om een slow op te placeren (tot de baby-danspartner zich afvraagt wàt ge hier nu precies mee wil vertellen. Huh, waaròm zou ik moeten weggaan?).