Drummerke drum placeert een danske met de duivel.

Cozy Powell’s echte naam was Colin Trevor Flooks, geboren in 1947 ergens in Gloucestershire. Vanaf z’n twaalfde leerde hij zichzelf drummen en nestelde hij zich in de muziekscene rond Birmingham, waar hij muzikanten als Robert Plant, John Bonham (later Led Zeppelin) of Noddy Holder (later Slade) leerde kennen. In 1970 brak hij door als drummer van de Jeff Beck Group.

Via sessiewerk voor bands op het RAK-label zoals Julie Felix, Hot Chocolate, Peter Sarstedt, geraakte Powell ook solo aan een platencontract.
Z’n eerste single in 1974 was “Dance With The Devil” (in sommige landen ook uitgebracht als “Dance With the Drums”).
Het was een grote hit in de UK, 3de plaats in de hitparade. Bij ons deed het niks, maar ook in Nederland (3) en Duitsland (4) verkocht de drum-song zeer goed.

De song, eigenlijk een lange drumsolo (ook Suzi Quatro speelt mee trouwens, op bas), bevat de melodie van een Jimi Hendrix song: “Third Stone from the Sun”, maar als auteurs van de song staan Phil Dennys en Michael Hayes. Dat laatste is dan weer de geboortenaam van Mickie Most, baas van het RAK-label en ook producer van deze plaat.

Op zijn beurt werd het nummer trouwens later ook eens gebruikt als basis voor een andere song, te weten “Rasputin” van Boney M (de intro).

Om het succes van “Dance With the Devil” te verzilveren kwam er in 1974 ook een band van: “Cozy Powell’s Hammer”, met Bernie Marsden op gitaar, Clive Chaman op bas, Don Airey op keyboards en Frank Aiello (eerder ook met Cozy Powell in de band Bedlam) aan de zang. Ze scoorden nog één top 10-hit in de UK, met “Na na na” in 1975.

Cozy Powell ging nadien spelen bij Rainbow (met Ritchie Blackmore), de Michael Schenker Group, Whitesnake en Black Sabbath, tot hij zich in 1998 te pletter reed op de M4 nabij Bristol.