Ex-Bauhaus zanger Peter Murphy en ex-Japan bassist Mick Karn in een (bijna) eenmalige samenwerking.

Twee ferme groepen die in 1982-83 op de klippen liepen:
– Japan (1974-1982) kruimelde geleidelijk uit mekaar toen de individuele leden meer interesse in solo-projecten begonnen te krijgen nadat “Tin Drum” eindelijk een commerciële doorbraak voor de groep was geweest. De doodsteek voor Japan was dat de vriendin van Mick Karn , de japanse fotografe Yuka Fujii, bij David Sylvian was ingetrokken.
– Bauhaus (1978-1983) splitte bij verrassing, hielden het in het midden van een tour en met “She’s in Parties” in de hitlijsten plotseling voor bekeken terwijl hun vierde en laatste album “Burning from the Inside” nog in de rekken moest komen.

De goth-zanger en ambient-bassist vonden elkaar in 1983 (ook al omdat Mick Karn’s solo single “Sensitive” werd neergesabeld en hij een zanger nodig had) en kozen als naam voor hun samenwerking een song vanop Captain Beefheart’s kierewiete meesterwerk “Trout Mask Replica”. Omdat ze beiden onder contract bij andere labels zaten werd er snel een geheel nieuw label opgericht: Paradox.

Ze namen 1 album op “The Waking Hour” in 1984. Publiek en pers lustten het niet echt – te avant-garde, gemaakt, hol – en daarmee was het alweer ten dode opgeschreven.
De samenwerking zou trouwens al tijdens het opnemen van de LP zijn spaakgelopen: Murphy was weggelopen en Karn zou de LP alleen verder hebben afgewerkt (hij speelde zijn signature fretless bas, keyboards, gitaar én sax, enkel de “rhythm construction” werd gedaan door Paul Vincent Lawford).

Het raadselachtige The Judgement is the Mirror is daarmee de enige single van Dalis Car, raakte niet hoger dan 66 in de UK. De video werd opgenomen op Malta.
“His Box” had misschien ook nog een single kunnen zijn, hier live bij The Old Grey Whistle Test:

Peter Murphy ging nadien solo, Mick Karn begon een lange rij van solo-releases en een hele reeks samenwerkingen met ex-Japan leden (vb. Buoy met David Sylvian, Jansen-Barbieri-Karn, Rain Tree Crow …)

Murphy en Karn pakten hun samenwerking in 2010 nog terug op – Murphy vertelde dat ze elkaar sinds 1984 niet meer hadden gezien – maar kanker bij Mick Karn stak een spijtige stok voor een nieuwe CD. Er kwam in 2012 nog een EP “InGladAloness” met de songs die voor de dood van Karn (echte naam Adonis Michaelides, geboren in 1958 op Cyprus) in 2011 nog waren afgewerkt.