Na de split van Eurythmics, Dave A. Stewart met een Church of Elvis imago en een paar spirituele cowboys aan z’n zijde.

Na een lange loopbaan bij The Tourists en daarna Eurythmics aan de zijde van Annie Lennox, besloten die twee uit elkaar te gaan na het teleurstellende album “We Too Are One” in 1989. In de jaren negentig spraken de twee bijna niet meer met mekaar, pas in 1998 kwamen ze elkaar tegen op de begrafenis van een gemeenschappelijke vriend en waren ze vertrokken voor nog een hoofdstukje Eurythmics.

Zo succesvol Annie Lennox was in die jaren dat Eurythmics stillag (ze maakte eerste een kind, dan Diva – 4 keer platinum – dan nog een kind en vervolgens Medusa – twee keer platinum), zo stil werd het rond Dave A. Stewart.

Het begon nochtans goed, want zijn eerste soloding na Eurythmics was een instrumentaal nummertje voor de Nederlandse film “De Kassière”. Dat werd “Lily was here” en lanceerde de nederlanse saxofoniste Candy Dulfer tot internationaal sterdom.

Daarna stelde hij een groep samen, The Spiritual Cowboys, en bracht met hen 2 cd’s uit in 1990 en 1991, die even feestelijk gereleased als genegeerd werden. Verder had hij nog een huwelijk met Sioban Fahey (van Bananarama-fame) en schreef hij mee aan de Shakepears Sister hit “Stay” (de groep van Fahey).

De Spiritual Cowboys waren nochtans best schoon volk bijeen. David Stewart zelf natuurlijk, als voornaamste songschrijver, maar daarnaast ook:
– Martin O’Dale, dat was een pseudoniem voor Martin Chambers, en dat was dan weer de drummer van de originele Pretenders. Hij was deel van die groep van het begin tot midden jaren tachtig, en dan vanaf 1994 opnieuw.
– Chris D. James, dat was een pseudo voor Chris Bostock, een bassist die in de eighties bij JoBoxers zat (hitje “Boxer Beat” in 1983) en meespeelde op de eerste plaat van The Style Council.
– Zac Bartel, dat was een pseudoniem voor Olle Romö, een zweedse muzikant en programmer, die daarvoor ook een tijdje drummer was bij Eurythmics
– John Turnbull, die geen pseudo gebruikte, hij was een muzikant die al veel waters doorzwommen had bij Ian Dury & The Blockheads, Nick Lowe. Later zou hij nog langbij de live-uitvoering van Talk Talk spelen.
– Wild Mondo, een pseudoniem voor Jonathan Perkins (in de begindagen bij XTC, ook tijdje bij newwave-groepje “Original Mirrors” begin eighties)

Eén “onbekende” ook erbij: Izzy Mae Doorite, dat was een pseudo voor Nan Verdon, een Canadese zangeres die bij The Spiritual Cowboys haar eerste stappen zetten, ontdekt werd door Dave Stewart. Had later nog een bescheiden solo-carrière.

Jack Talking komt uit hun eerste plaat “Dave Stewart & The Spiritual Cowboys”, en was de enige song van de groep die als single ook iets wist te betekenen. Dat iets was een 69ste plaats in de U.K., 33ste plaats in Nederland, 29ste plaats in Frankrijk en 44e plaats bij ons.