“The First International Superstar of Reggae”, boos op kleine zus.

Desmond Alophus Dacres, z’n echte naam, werd op een week na 80 jaar geleden op Jamaica geboren. Na een carrière als kleermaker en lasser, kwam hij in ’61 in contact met de Chinees-Jamaicaanse producer en labelbaas Leslie Kong.

Nog voor hij zelf z’n eerste single kon uitbrengen (“Honour Your Mother and Father” in 1963), bracht hij in ’62 en passant een andere lasser onder de aandacht van Kong, ene Bob Marley. Die zou hem er levenslang erkentelijk voor blijven.

Via “King of Ska” werd Desmond Dekker een ster op Jamaica. En met de vier broers Carl Patrick Clive en Barry Howard werden “The Aces” gevormd als achtergrondkoor en groep. Vanaf “007 (Shanty Town)” kreeg Dekker ook volgers bij de mods en rasta’s in de UK.

In 1968 werd zijn “Israelites” zowat de eerste wereldwijde reggae-hit, zelfs n* 1 in de UK. Ook “It Miek” (of A It Mek) en zijn cover van Jimmy Cliff’s “You Can Get It If You Really Want” scoorden hier nog.

Pickney Gal (“jong meisje”) zat daar ergens tussenin, en deed het wat minder in de westerse charts. Maar op Jamaica was deze song, die ging over een jonger zusje van hem op het slechte pad, wel megapopulair. Het was z’n laatste song met The Aces.

In 1971 stierf Leslie Kong, zijn producer en mentor, en dat gaf een serieuze deuk aan Desmond Dekker’s carrière. Een opleving in de Engelse ska-revival niet te na gesproken ging het van bankroet naar faillisement. Hij stierf in 2006 in Londen. Overzicht bij Trojan records.