dEUS was er weg mee, en wij weg van.

Via, een van de drie geweldige singles (de andere “Suds&Soda” en “Hotellounge”) uit “Worst Case Scenario”, de eerste LP die een indie Belgische band bij een major als Island mocht opnemen. Tom “ik heb nog nooit een vliegtuig gemist” Barman vond het achteraf “gemaakt door een splinterbom van een groep“, een die als hij iets gerichter was ontploft hééél groot had kunnen zijn en dEUS hééél groot had kunnen maken. Nu zijn ze natuurlijk ook groot geweest, en later nog hééél veel mooie dingen gedaan, maar veel betrokkenen zitten achteraf toch met het gevoel dat er nog meer in gezeten had, blijkens de Belpop-aflevering over de plaat. Virgin, bijvoorbeeld, dacht er 5à10 miljoen van te kunnen gaan verkopen, het werden er 450.000. Spaitig.
Maar op “Worst Case Scenario” stopte dEUS nog ideeën voor een volledige LP in 3 nummers, waren ze dwars én hard, met Barman én Stef Kamil Carlens én Rudy Trouvé drie kapiteins op één schip, broeierig én luid, recalcitrant én met haken en ogen aan elkaar hangend en net daardoor fucking goed. Zo ook op “Via”.

Via, een van de toegankelijkste songs op de LP, werd door Humo destijds omschreven als “een wilde poging tot pop met een klemvaste ritmesectie en vreemde gitaaruitzaaiingen“. Met een op-het-verkeerd-been-zettende intro die wel een X-Legged Sally nummer had kunnen zijn, Pierre Vervloesem en Peter Vermeersch waren dan ook de producers.

Veel tekst zit er niet aan. “I’m gonna hit it and against the rock (hit it)” (een keer of 20) en “I skipped the part about love” (keer of 4) en “I break my heart with a frying pan” (1 maal, de sleutelzin!?).
Die “I skipped the part about love” komt overigens uit de knappe R.E.M. “Out of Time”-song “Low” (nooit een single):

I skipped the part about love
It seems so silly and low
Low, low, low

Via”, de single hier in m’n kast, is een UK release (artwork van Rudy Trouvé), in België was er wel een CDsingle-release van bij Bang! Music.
B-kant van de vinyl-single “Violins and Happy Endings” verscheen op geen andere dEUS release. (Alhoewel: het blijkt dan toch op de deluxe-re-edition van “Worst Case Scenario” in 2009 te staan).
Daarvoor stond deze song wel al op “dEUS and all”; de eerste demo-cassette die de band, dan nog met Mark Meyers – later vervangen door Rudy Trouvé – op gitaar en Kris Daans – later vervangen door Jules de Borgher – op drums) opnam in 1991. Nog voor de deelname van de groep aan de Rock Rally in 1992 waar ze voor het eerst publiek opdoken in 1991 dus. De moeite: