Excuse me?

Dat Sir Elton midden jaren zeventig een productief songschrijver was is een understatement. Tussen 1969 (Empty Sky) en 1976 (Blue Moves) lanceerde de man niet minder dan 11 (elf) LP’s. Waarvan twee dubbel-LP’s. Logisch dat de spoeling dan wat dunner werd.

Blue Moves, waar “Sorry seems to be the hardest word” van komt, werd dan ook niet bepaald als Elton John’s beste (2)LP beschouwd. “contains nowhere near enough good songs to justify the extended length” en “showed the inevitable fatigue of John’s immense creativity”.

“Sorry seems to be the Hardest Word” (een premisse die veel deelnemers aan het Groot Dictee der Engelse taal contesteren) was ongebruikelijk voor de tandem Elton John – Bernie Taupin ontstaan vanuit de muziek (ipv uit de tekst zoals ze meestal deden).

Het tranerige nummer werd een redelijke hit bij release in november 1976 (6 in de US, 11 in de UK, 25 bij ons). De cover van de single – dezelfde als de LP “Blue Moves” – is een werk van de Engelse schilder Patrick Procktor, geheten “The Guardian Readers”.

In 2002 had Elton John met hetzelfde nummer nog een keer hit (groter zelfs, 1 in de UK en NL, 3 bij ons) in een samenwerking met de boysband Blue.

Nog een ander duet van Elton met deze song verdient ook nog een vermelding: in 2004 nam hij het op met Ray Charles. En dat zou naar verluidt het allerlaatste nummer zijn dat Ray Charles ooit opnam, want hij overleed een maand nadien. A sad, sad, situation.