Zo goed als het Michael Cretu verging in de jaren ’80 en ’90, zo slecht verging het hem in de 2000’s. Het waarom is een Enigma, het hoe kan ik u vertellen.

Michael Cretu werd geboren in Boekerest in 1957, met een Roemeense vader een een Oostenrijkse moeder. Ging klassieke muziek studeren in Parijs in 1958 en verkaste nadien voor nog meer muzikale studies naar Frankfurt. Werd sessiemuzikant, een van z’n eerste jobkes was keyboards spelen voor Frank Farian, op wat “Rivers of Babylon” werd voor Boney M zou worden. Release’te ook al een paar solo platen in 1978, 1983 en 1985. Samurai was een (snel te vergeten) hit:

In 1985 geraakte hij (met Hubert Kemmler van de Duitse synthpop groep Hubert Kah) betrokken bii de opnames van de eerste LP van Duitse zangeres Sandra (Sandra Ann Lauer, °1962, daarvoor in Arabesque) als keyboardspeler, producer en arrangeur. De twee werden een koppel en een echtpaar, en hadden menige hit te beginnen met “I’ll Never Be Maria Magdalena” in 1988.

Sandra en Michael Cretu verkasten naar Ibiza, hadden er er een opnamestudio (A.R.T.) en bouwden een gigantische villa in de heuvels, met in de kelder een state-of-the-A.R.T. nieuwe studio.
Via z’n werk “Everlasting love” die hij maakte met zijn Sandra, kreeg Cretu inspiratie om meer te doen met een mix van oude muziek en moderne beats.

Omdat hij het wat mysterieus wou houden werd het kind “Enigma” getiteld. Ook de leden gingen anoniem door het leven. Cretu deed eraan mee als “Curly M.C.”, Frank Peterson werd “F.Gregorian”, Fabrice Cuitad werd “David Fairstein”.
Sandra deed ook mee, de gehijgde vrouwenvocals zijn van haar.

Het project wilde het klassieke (Gregoriaans) mengen met het heden (beats en sex), vandaar ook de knipoog aan de Markies de Sade.

Het nummer zorgde daardoor ook voor de gewenste controverse. Enerzijds omdat het Duitse koor “Cappella Antiqua München” z’n eigen opname van “Procedamus in Pace” herkende in de gregoriaanse stukken van “Sadeness”. Er kwam een rechtszaak van, want Cretu hield eerst staande dat een niet genaamd Roemeens koor de zang had opgenomen, maar Cretu en platenfirma ontweken de rechtszaak later door een schadevergoeding aan het koor te betalen en zich publiekelijk te excuseren.
Anderzijds omdat de kerk “satanistische motieven” in de plaat ontwaarde. Menig radiostation met katholieke achtergrond weigerde zo “Sadeness” te draaien.

Het werkte, “Sadeness” was een énorme hit in 1991, aan top van de charts in de UK, Oostenrijk, Belgie, Frankijrk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden én Zwitserland. Enkel de U.S. zorgde voor een valse gregoriaanse noot, met een vijfde plaats als hoogste. De single werd meer dan 5 miljoen keer verkocht, het album ging zelfs meer dan 12 miljoen keer over de toonbank.

Enigma maakte nadien nog een aantal platen, stapte ook af van het Gregoriaanse recept (er was een “waterval aan slechte kopies” zei Cretu zelf), maar de monsterverkoop van “Sadeness (part 1)” zou het wel niet meer evenaren. “Return to Innocence” in 1993 was hun tweedegrootste hit:

In de 2000’s keerden de kansen van Michael Cretu echter spectaculair: in 2007 kwam een einde aan z’n huwelijk met Sandra.
Ook in Ibiza ging het grondig mis: hij verloor een lang proces tegen de Spaanse staat omdat bij de bouw van zijn huis/studio op Ibiza illegaal de top van een heuvel was afgegraven. Z’n huis, toen geschat op 18 miljoen euro (!), werd in 2009 gesloopt en met de grond gelijk gemaakt.
Sic transit enigmae mundi.