Countrysong met latino inslag en een zakdoek in de aanslag.

Freddy Fender, dat was de zelfgekozen naam van ene Baldemar Huearta, Mexicaanse Texaan, die in de jaren 50 wat stappen zette in de muziek, dan geklist werd voor marihuana-bezit, drie jaar in de cel vloog en dan maar garagist werd. Baldemar zag er redelijk Ron Jeremy uit.

Fender koos hij omdat hij het zag staan op de nek van zijn gitaar, Freddy omdat het er mooi bij paste. Geen familie dus van Leo Fender, stichter van de Fender Musical Instruments Corporation met hun fameuze Tele- en Stratocaster gitaren.

Maar na het slop in de jaren 60 bleef Freddy ondertussen toch ook in de muziek en toen hij in 1974 tussen soep en patatten een oude countrysong opnam werd dit plots een enorme hit. Hier is hij in interview én duet met Dolly Parton:

De song was geschreven in 67, en was voordien al tientallen keren, zonder al te groot succes, opgenomen. Freddy Fenders versie ging eerst naar de top van de country charts in de US, maar werd dan ook een n°1 in de popcharts. Ook bij ons geraakte het tot n°12.

Fender was daarna vertrokken voor een lange carrière in de country en tex-mex. Hij speelde later bijvoorbeeld ook mee bij de Texas Tornados (met Doug Sahm, die hier vorige maand passeerde met Sir Douglas Quintet) en Los Super 7 (met Los Lobos en Flaco Jimenez)

Country was redelijk hot in 1975, want ook hier schoten er veel songs uit dat genre dat jaar door naar de gewone hitparades. John Denver iemand? Deze tranentrekker paste daar wel in. 3/5 voor hulpvaardigheid door het aanbieden van zakdoek.