Boogie nights. Get that groove. Let it take you higher.
Boogie nights. Make it move. Set this place on fire.

Begint met een harpje (door Carla Skanger, een pseudo voor harpiste Sheila Bromberg van het London Symphony Orchestra), gaat dan over in een jazzy loopke, dan in een soulkoortje, maar steekt er plots een geweldige discogroove van start: transatlantische Boogie Nights.

Heatwave was een groep die werd opgericht door Johnnie Wilder, een Amerikaan die als militair was gestationeerd in West-Duitsland. Na zijn dienst bleef hij in Europa hangen, en reageerde hij in Engeland op een zoekertje van songschrijver/keyboardspeler Rod Temperton. Eerst als “Chicago’s Heatwave” later “Heatwave”, en samen met Johnnie’s broer Keith Wilder, ontwikkelden ze hun sound, funk grooves bovenop disco beats.

In 1976 konden ze tekenen bij het Britse label GTO en werden gekoppeld aan producer Barry Blue (in het echt heette die Barry Green, de joligaard had ook een paar hits van zijn eigen, bvb “Dancin’ (on a Saturday Night)” of met anderen, bvb “Sugar Me” van Linsey de Paul).
Met hem namen ze hun debuutplaat “Too Hot to Handle”, met bijna allemaal songs geschreven door Temperton. Boogie nights werd de derde single, nadat de twee eerste “Ain’t No Half Steppin’ en “Super Soul Sister” niet veel teweeg brachten.

Niet zo met Boogie Nights: de single piekte op de tweede plaats in zowel de U.S. als in de U.K. In Nederland was het goed voor een 17de plaats. Bij ons was het nipt voor een plaats in de Top 30: 27ste plaats in april 1977.

Een van de achtergrondstemmen op “Boogie Nights” is Clarke Peters. Nog een Amerikaan die in Engeland was verzeild en er in een Soul band speelde. Werd later veel bekender als acteur: Lester Freamon in The Wire, it is him. Was trouwens in dezelfde periode en plaats ook te horen in de achtergrond op “Love and Affection” van Joan Armatrading.

Voor Heatwave volgden volgden na de doorbraak met “Boogie Nights” nog “Too Hot to Handle” en de slow jam “Always and Forever” uit dezelfde LP, die nog redelijk scoorden.

https://www.youtube.com/watch?v=MizwAF_az84

Na nog een tweede LP “Central Heating” in 1978 en single “The Groove Line” (een nummer 7 in de US) viel de groep wat uit elkaar (al bleef ze wel nog lang bestaan met geheel andere bezettingen): Johnnie Wilder belandde in een rolstoel na een auto-accident , bassist Mario Mantese werd doodgestoken, en Rod Temperton stapte uit de groep.

Die laatste bleef wel nog een tijd songs schrijven voor Heatwave, maar legde zich met veel succes ook toe op songschrijven voor anderen: Brothers Johnson “Stomp”, George Benson “Give Me The Night”, James Ingram “Yah Mo Be There”, Quincy Jones “Razzamatazz” en vele andere funkgrootheden namen materiaal van hem op. Bekendst zal hij allicht blijven voor zijn samenwerking met Michael Jackson (hij schreef “Rock With You” en “Off the Wall” en “Thriller”). Bleef altijd een man op de achtergrond, overleed in 2016 aan de gevolgen van kanker, met als bijnaam “The Invisible Man”.